В Україні ми вперше отримали прецедент вічної влади — громадський діяч

Відсутність виборів в країні є небезпекою та б’є по ідеї української державності.

Олесь Доній
Олесь Доній

Про це під час ефіру заявив журналіст, політик, політолог, громадський та культурний діяч, народний депутат України 6-го та 7-го скликань Олесь Доній.

«Після зміни половини уряду жодних змін не відбуватиметься. Статус кво зберігатиметься. Це означає, що в Україні відбувається поступовий регрес. Мають бути демократичні процедури в Україні. Це стосується змінення виборчого законодавства, щоб уможливити виборчий процес. Тоді, можливо, через 1−2 роки суспільство натисне, щоб влада провела вибори. Наразі ж суспільство не готове до проведення виборів, бо найголовніше для нього дати в зуби російському фашисту. А на це може піти багато часу. Нагадаю, що війна триває понад 10 років, а повномасштабне вторгнення відбулося понад 2,5 роки тому. На жаль, Луганськ, Донецьк та Севастополь цього року не будуть відвойовані. Тобто війна триватиме», — каже політолог.

За його словами, під час війни в Україні було проведено шість виборів.

«Зокрема двічі президентські вибори. В 2014- 2015 роках тривала війна і було обрано Порошенка і Зеленського, коли частина території була окупована. Вибори не відбувалися в Криму та частині Луганської та Донецької області. Адже території не були під контролем у країні. Також під час війни вибори проводилися у Хорватії та у США. Однак для проведення виборів в Україні потрібно змінити виборче законодавство. Для цього вибори мають бути безпечними, щоб люди не хвилювалися за своє життя під час війни та справедливими. Тобто, щоб в них могли взяти участь фронтовики та українці, які зараз за кордоном і через виборче законодавство не зможуть в них взяти участь. Однак уся влада прийняла політичне рішення вибори не проводити. Хоча згідно з конституцією вибори Президента можна було проводити не залежно від воєнного стану. А щодо виборів до парламенту — проведена ситуація, бо під час воєнного стану вибори до Ради не проводяться. Нагадаю, що Рада що разу на три місяці пролонгує воєнний стан на три місяці, хоча в році 12 місяців. Відповідно вони не мають права приймати рішення про не проведення виборів протягом 12 місяців. А це вже перевищення власних повноважень. Крім того, нардепи прийняли ще гірше, абсолютно неконституційне рішення — про не проведення виборів у 2024 році. Хоча вони не мали право цього робити, бо воєнний стан оголошується лише на три місяці. Саме це дає мені право говорити, що це було суто політичне рішення, а не законодавче. Адже можновладці бояться втратити свої місця. Відповідно в Україні ми вперше отримали прецедент вічної влади. Адже згідно З конституцією президент віддає свої повноваження лише тоді, Коли у свої повноваження вступає новий очільник держави. А це без виборів може тепер тривати дуже багато років. А Верховна Рада тепер не зможе оголосити вибори президента, бо в Конституції прописано, що вони оголошуються в останню неділю березня, після п’яти років повноважень. А далі, Верховна Рада розпуститься, якщо президент сам оголосить про відставку», —

При цьому О. Доній підкреслив, що відсутність виборів в Україні є небезпекою.

«На якомусь етапі суспільство захоче проведення виборів одна це дуже небезпечний сценарій в умовах війни. Цим може скористатися рф», — резюмує експерт.