Пекін не займе антиросійську позицію — політолог про зустріч Зеленського та Сі Цзіньпіня

Зустріч голови Китаю Сі Цзіньпіню з президентом України Володимиром Зеленським стане сигналом для правлячої еліти рф та кремлівського режиму.

Президент Китаю Сі Цзіньпін
Президент Китаю Сі Цзіньпін

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Сказати, що буде зовсім пуста розмова не можна, тому що ми маємо ситуацію, коли на китайському напрямку зовнішньої політики в України є певний провал та прорахунки й недопрацювання. Влітку Україна більш активно почала працювати з державами, які так би мовити займають нейтральну позицію. А Китай є найбільш впливовою державою з точки зору можливого впливу на рф. Тож українська дипломатія розгорнулася до глобального Півдня у бік найбільш потужних світових держав, таких як Китай та Індія. Зараз відбувається спроба відбудувати правильні відносини з цими державами, щоб отримати від них хоч якусь можливу підтримку у тому, щоб сформулювати погоджений міжнародний документ, який би можна було вважати міжнародною формулою миру та використовувати для тиску на рф. Тому візит міністра МЗС до Китаю та зустріч Зеленського з Сі є по суті частиною рутинного, але стратегічно важливого процесу вибудовування оновлених відносин з Китаєм у питання завершення війни», — каже В. Воля.

На його думку, Китай не відмовиться від свого нейтралітету. Адже це передбачає відмову від прямих або не прямих політичних або економічних альянсів.

«Не варто очікувати, що Китай відмовиться від масштабних економічних відносин з рф. Тому Пекін не займе антиросійську позицію. Сенс в тому, щоб домогтися від китайської влади практичних кроків зі згортання для рф можливостей отримувати те, що вона може використовувати для війни. Також можливий політичний тиск. Однак не варто думати, що путін піддається політичному тиску. Якби він був чутливим до міжнародного тиску, то не розпочинав би цю війну або ж завершив її на якомусь етапі у 2022 році не вдаючись до анексії українських територій чотирьох областей. Тож Китай може здійснювати вплив на рф та російські еліти. Навряд чи путін буде дослухатися до Китаю. Адже путін готовий принести у жертву частину російської території та велику кількість солдат. Тому не думаю, що він готовий принести у жертву всю росію», — зазначає експерт.

На його думку, план полягає в тому, щоб Китай потихеньку намагався достукатися до російської політичної еліти. А несхвалення війни з боку Китаю, Індії та Індонезії буде сигналом, що вони не схвалюють політику рф по відношенню до України. Тобто Пекін має надіслати сигнали російській політичній еліті та кремлівському режиму. Поки ж риторика офіційного Пекіну дуже вихолощена нейтральністю. Якщо ж Китай приєднається, як учасник розробки та підписант міжнародних документів в рамках саміту миру, вони можуть стати основою та широким міжнародним баченням того, як повинна завершитися війна. Це сигнал для правлячої еліти рф та кремлівського режиму. Однак китайська нейтральність не сприятиме появі у цих документах ризьких антиросійських політичних заяв, але дипломатично це можна буде інтерпретувати, як засудження Китаєм політики рф без слів засудження. А це доволі складне завдання. Тому контактувати Україні з Китаєм потрібно", — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що голова Китаю Сі Цзіньпін може зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським вже наступного місяця. Про це пише Reuters із посиланням на виступ екс-заступника міністра закордонних справ України Олександра Чалого на дипломатичному форумі в Китаї.