Данія передасть ще одну партію F-16 Україні: подробиці

Україна отримає поставку ще однієї партії данських винищувачів F-16 уже до кінця цього року.

Данія передасть ще одну партію F-16 Україні
Данія передасть ще одну партію F-16 Україні

Про це заявив міністр оборони країни Троелс Лунд Поульсен.

Міністр не назвав кількість запланованих до передачі літаків і точні часові межі з огляду на безпекові обмеження, лише окреслив терміни поставки.

«Данія поставить додаткові літаки F-16 у другій половині 2024 року», — повідомив міністр.

Враховуючи вимоги союзників щодо передачі винищувачів, можна зробити висновок, що разом із новими літаками до країни мають прибути підготовані українські пілоти та техніки.

Першу партію з невідомої кількості літаків Данія передала в серпні цього року. Загалом уряд країни зобов’язався надіслати 19 бортів зі складу власних Повітряних сил.

Тим часом Нідерланди вже почали передавати запасні частини та обладнання для обслуговування і ремонту українських F-16. Про це 6 вересня повідомив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекелманс.

«F-16 потребують підтримки та запасних частин для обслуговування. Без цього вони не літають. Нідерланди передають матеріали вартістю 80 мільйонів євро. Окрім великої кількості запасних частин, це включає генератори, невеликі транспортні засоби, основні матеріали для обслуговування, спеціалізовані інструменти та драбини», — сказав він.