Гірше ніж в Китаї — адвокат про дозвіл розкривати банківську таємницю

Формально банківська таємниця на сьогодні існує виключно тільки для українців. А для жодних державних чи правоохоронних органів банківської таємниці фактично не існує.

Формально банківська таємниця на сьогодні існує виключно тільки для українців
Формально банківська таємниця на сьогодні існує виключно тільки для українців

Про це в коментарі заявив адвокат Ростислав Кравець.

" В Україні вже правоохоронні органи мають право без отримання рішення суду в рамках проваджень чи з’ясування обставин направляти запити до банків, які зобов’язані без рішення суду розкривати всю інформацію про клієнтів. Така практика існує вже декілька років. Формально банківська таємниця на сьогодні існує виключно тільки для українців. А для жодних державних чи правоохоронних органів банківської таємниці фактично не існує. Адже без рішення суду можна отримати будь-яку інформацію, щодо рахунків, залишків на рахунку та операцій, які здійснюються в Україні", — каже адвокат.

На його думку, цей закон порушує право на приватне життя, втручання у приватне життя, норми Конституції та конвенції про захист права та свобод.

«Під приводом нібито боротьби з тероризмом банківська таємниця в Україні фактично була повністю ліквідована ще у 2018−2019 роках. Саме тому тепер можна збирати про українців будь-яку інформацію не повідомляють про це громадян. Тобто, що відбувається втручання у особисті права українців. Все, що можна зробити — чекати нових виборів, щоб новий парламент скасував всі антиконституційні закони. Адже у громадян має бути право на приватність. Це те, за що борються у всіх країнах світу. Адже те, що зараз відбувається в Україні — гірше, ніж у Китаї», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що за даними ЗМІ, Верховна Рада планує прийняти закон про розкриття банками низки даних щодо користувачів платіжних послуг у разі отримання банком запиту від поліції.