Поляки ставилися до Волині, як до колонії — Шишкін

Були стоврені концтабори для українців, тому це можна вважати етноцидом з боку поляків. Але чому ми не ставимо це питання питання полякам?

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін.

«Україна стікає кров’ю від того, хто є історичним ворогом польського народу. Адже росія вічно гнобила польський народ. Тим паче, що поляки у 2022 році казали, що після України на черзі вони. Тому, як голова МЗС Сікорський може задавати таке питання Україні під час війни про Волинську трагедію. Там була і українська трагедія, а не тільки польського народу. Під територією Волинь треба розуміти сьогоднішню Рівненську та Волинську область й північ Тернопільської, шматок Житомирської області та шматок Польщі. А Волинь та Галичина історично були у різних імперіях. На Волині були православні, але коли почали роздавати осадникам землі, то там опинилися католики. Це був перший конфлікт. Другий конфлікт національний — між поляками та українцями, і третій — класове протиріччя. Крім того, поляки відносилися до Волині, як до колонії. Поляками навіть було створено концтабір для українців. Тому це можна вважати етноцидом з боку поляків. Але чому ми не ставимо це питання питання полякам? «, — каже В. Шишкін.

Він нагадав, що у 1939 році червона армія наступала на Польщу.

«Хоча у 1935 році стосунки між Польщею та Німеччиною були нормальними. Є фото на якому Адольф Гітлер особисто приїздив на прощання з польським діячом та маршалом. А вже за чотири роки Польща припинила існування, адже на неї стався напад та розгром. Але до цього був фактаж, коли Сталін став союзником Гітлера після підписання пакту Молотова — Ріббентропа. А чи не була до цього Польща союзником Гітлера. Жертвою була Чехословаччина. Гітлер захоплює Чехію, а Словакію оголошує маріонеточною державою. Тобто Чехію на шматочки розірвав Третій Рейх, Річ Посполита та Угорщина. А німці, яка захопили Брест, згідно з пактом Молотова — Ріббентропа, передавали місто радянським військам», — резюмує В. Шишкін