Сікорський забув, що рф змінює ідентичність окупованих територій — експерт про передачу Криму під мандат ООН для референдуму

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський пропанує, щоб у референдумі брало участь корінне населення, але через 20 років там виростуть нові покоління з іншою ідентичністю.

Радослав Сікорський
Радослав Сікорський

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Це мертва ідея. Дуже здивований, що Сікорський пропонує подібні не реалістичні ідеї. Адже Україна не погодиться на такий референдум. Адже референдум через 10 років несе в собі ризик того, що там змінено склад населення. Хоча Сікорський пропанує, щоб у референдумі брало участь корінне населення, але через 20 років там виростуть нові покоління з іншою ідентичністю. Адже російська влада змінює ідентичність окупованих територій коштом зміни складу населення та того, що дітей виховують в дусі російської пропаганди. Тому цей сценарій нереалістичний. Адже він не прийнятний для України. Також президент рф путін навряд чи погодиться на такий сценарій. А перед тим, як говорити про можливість щось реалізувати на території окупованій рф, треба розуміти наскільки росія дозволить це зробити», — каже В. Воля.

На його думку, найкращий варіант це поки що комбінований варіант з військових результатів та дипломатичних заходів.

«Якщо війна складатиметься не на користь рф і почнуться зміни у російській правлячій верхівні, можна очікувати, що крим вдасться повернути без війни», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що потрібно передати під мандат ООН, аби там провели референдум, вважає міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Під час зустрічі на 20-му форумі YES він наголосив, що для росії, в тому числі для диктатора в. путіна, півострів має важливе символічне значення, а для України — важливе стратегічне.

Та домовленість між сторонами, продовжив міністр, можлива лише за умови демілітаризації півострова.

«Якщо обидві країни захочуть, то тут можна було б знайти рішення, — сказав він. — Ми могли б передати його під мандат ООН із місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законними жителями, і таке інше. І ми могли б відкласти це на 20 років».