Україна є далеко не соціально-орієнтованою державою — експерт

Є найкрупніші 4 національні схеми, прикриття яких принесе до держбюджету значно більші суми, ніж анонсоване підвищення податків для простих громадян й підприємців.

Україна є далеко не соціально-орієнтованою державою
Україна є далеко не соціально-орієнтованою державою

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Ініціатива підвищення податків, яка зараз анонсована і йде до прийняття на за законодавчому рівні, робиться для забезпечення оборони країни. А це потребує більше грошей та податків. З іншого боку є набагато більші фінансові резерви, з яких можна взяти збільшення надходження до держбюджету. А саме з великих національних та регіональних схем», — каже А. Новак.

На його думку, є найкрупніші 4 національні схеми, прикриття яких принесе до держбюджету значно більші суми, ніж анонсоване підвищення податків для простих громадян й підприємців.

«Перша схема — використання офшорних компаній та схем при операціях. Від цього український бюджет втрачає від 350 до 500 млрд грн на рік. Друга схема — контрабанда на митниці. Від цього український бюджет втрачає від 250 до 350 млрд грн на рік. Третя схема — фіктивне відшкодування ПДВ фірмам, які є фіктивними і нічого не виробляють та не експортують, однак через найвищих посадовців з бюджету сплачується фіктивне відшкодування ПДВ таким фірмам. А що року ця сума сягає 250- 300 млрд грн. Четверта корупційна схема — так звані скрутки від яких бюджет щороку втрачає від 150 до 200 млрд грн. Тож якщо підсумуємо витрати по цим корупційним схемам, то побачимо, що це біля трильйона гривень, які щороку втрачає держбюджет. А це набагато більше ніж влада отримає від анонсованого підвищення податків від українців та підприємців. Вже не кажучи про регіональні корупційні схеми на рівні обласних, районних, селищних та ОТГ бюджетів. Якщо все це разом підсумувати, то вийде не менше 1, трлн грн, а це сума, яку щорічно втрачають державні та місцеві бюджети від корупційних схем. Однак в черговий раз влада йде найлегшим шляхом — підвищення податків для всіх громадян та підприємців, а не шляхом прикриття корупційних схем. На жаль, боротьба з корупцією у нас лише на папері», — підкреслює А. Новак.

Він підкреслив, що після підвищення податків, говорити про соціальну справедливість в країні неможливо.

«Всі чиновники, підприємці та представники наглядових рад, які мають космічні зарплати, а це десяти тисяч та сотні тисяч на місяць, чомусь не обкладаються додатковими підвищеними податками. Податки підвищують простим громадянам, які і без того мають низький рівень доходів. Тому Україна є далеко не соціально-орієнтованою державою», — резюмує А. Новак.

Нагадаємо, що підняття ставки військового збору з 1,5% до 5% означає, що із зарплати всіх лікарів, вчителів, бюджетників будуть брати вже 5% податку.