У разі прийняття урядового Законопроекту 11492 додатки на кшталт «ДІЯ», «РЕЗЕРВ+» та багато інших електронних ресурсів треба буде знищити — експерт з кібербезпеки Іван Пєтухов

Кібервійна московії проти України почалася ще до 2014 року. А українські айтішники роблять внесок, щоб це була високотехнологічна війна.

Українцям треба бути готовими до знищення РЕЗЕРВ + та ДІЯ
Українцям треба бути готовими до знищення РЕЗЕРВ + та ДІЯ

Про це під час виступу на Міжнародному Форумі BIT&BIS-2024 заявив експерт з питань кібербезпеки Іван Пєтухов.

«Українські айтішники роблять внесок, щоб це була високотехнологічна війна. А якщо ми будемо воювати, як вороги, то рані чи пізно ми просто закінчимося. До речі кібервійна московії проти України почалася ще до 2014 року. Активна фаза була на початку 2014 року. Найгучніша справа — коли в сервіс ЦВК була впроваджена програма, яка повинна була визнати перемогу Дмитра Яроша, у якого на той час було лише близько 1,5 відсотка голосів. Це було потрібно рф, щоб виправдати свою агресію проти України. Однак план рф не спрацював завдяки нашим фахівцям з кібербезпеки. Далі у 2015- 2016 роках були перші випадки нападів на нашу енергоструктуру. Наразі ворог знищує наші енергооб’єкти, тому що він не може їх захопити, бо працює кібербезпека та побудована айті-система», каже І. Пєтухов.

Він нагадав про масштабну кібератаку з вірусом Petya, яка у 2017 році зачепила багато програм, зокрема 1 С. На жаль, ситуація була задовільно відпрацьована. Саме тому наступні кібератаки були на базу МВС, а потім Дію.

«Завдяки цьому випадку ми навчалися, як перевіряти на безпеку е-пошту, завантажувати файли, оновлювати програмне забезпечення. Однак після ситуації з вірусом Petya, ми відпрацювали на трійку. Також відбувся злам бази даних МВС, звідки був виток персональної інформації. Хоча в МВС це заперечували, бо це було політичне рішення. Далі, у січні 2022 року була зламана програма Дія і суд США в вересні цього року підтвердив, що були атаковані комп’ютери, що найменші 12 українських урядових мереж. Зокрема, МВС, держказначейства і так далі. Після чого продавали наші дані за 80 тисяч доларів. Тож маємо вже кілька значних мінусів, щодо нашого кіберзахисту. І четвертим мінусом став витік секретних даних США про Україну у квітні 2023 року», — підкреслює І. Пєтухов.

Під час виступу І. Пєтухов також розповів про ситуацію з оператором Київстар, яка сталася у 2023 році.

«Спочатку в компанії сказали, що сталася хакерська атака на ядро мережі, а потім знайшли крайнього і тему заблюрили. На мій погляд, це сталося, бо власник компанії олігарх з московії», — зазначає І. Пєтухов.
Також на думку І. Пєтухова є проблеми з пілотними проєктами, зокрема, з е-рибою, яка до речі, чомусь працювала мовою окупанта.

«Тобто згідно з цим е-проектом, рибалки у човнику під час блек ауту мають зайти у програму зареєструватися, сфотографувати улов та відправити все в додатку. А якщо наловили риби більше ніж 3 кг, то за це ще треба сплатити штраф 100 євро. Інакше на березі патруль їх обілетить. Після моїх запитів з роз’ясненням ситуації до Держспецзв’язку, там заволали, що у нас експериментальний проєкт. А щодо російської мови, на якій працювала е-риба, рибалки писали мовному омбудсмену, бо їм було огидно. До речі, ці рибалки зараз воюють, а в них в тилу відбирають бізнес, Тож після розголосу, щодо е-риби почалися зрушення. Сподіваюсь, що з е-рибою наведуть лад. Наразі не виключаю, що такі програми, як е- риба або Резерв + були зроблені чи перероблені з низькоякісного програмного продукту болотних програмістів та швидкоруч українізовані», — зазначає І.Пєтухов.

Також за його словами, у разі прийняття урядового Проєкту Закону 11492 існують ризики для кібербезпеки.

«Якщо десь щось було від московитів чи білорусів, то це треба знищити. Тобто додатки і ресурси на кшталт ДІЯ, РЕЗЕРВ + та багато інших електронних ресурсів прийдеться просто знищити»", — резюмує експерт.