В наших умовах кожна приватизація чомусь перетворюється у відвертий грабіж — викладач

Цілком можливо, що до приватизації ВНЗ можуть бути залучені ректори — такі собі маленькі феодали з величезними грошима

В наших умовах кожна приватизація чомусь перетворюється у відвертий грабіж
В наших умовах кожна приватизація чомусь перетворюється у відвертий грабіж

Про це в коментарі заявив викладач, зв’язківець, ст. сержант ЗСУ Вадим Зінчук.

«Все залежить від того, з якою метою це робиться. Наразі в країні забагато університетів відносно до теперішньої кількості дітей та студентів. По-друге, у ВНЗ є багато приміщень, які вони неефективно використовують», — каже пан Вадим.

На його думку, в наших умовах майже кожна приватизація чомусь перетворюється у відвертий грабіж.

«Не знаю, чи можна за незалежну історію України назвати такий варіант приватизації, який би не закінчився звичайним пограбунком. Тобто скупівлею певними елітами ласих шматочків за невисоку ціну. А що від цього отримає українська освіта, яка знаходиться на етапі невизначеності, коли зараз її переформатовують настільки сильно, з невідомими цілями — не знаю, що від неї залишиться.

Держпредставники говорять одне, а роблять абсолютно інші речі. Візьмемо інженерну освіту, йде стільки розмов, що Україні потрібні технології, але подивіться на середню освіту, ви бачили щось з реальних кроків, які б дали нам можливість почати говорити про відродження природничої освіти? Особисто я, нічого не побачив, крім тих же самих наративів від Лілії Гриневич під гаслами нової Української школи.

Щось лунало про профільну освіту для старших класів, але за тих умов, як це робиться та з якими ввідними правилами, нічого доброго з цього не вийде, все перетвориться на пшик.

Чому зі школи? Якщо природничої освіти немає у середній школі, то звідки вона буде у вищій? Давайте будемо реалістами", — зазначає викладач.

За його словами, з іншого боку, ресурси мають використовуватись ефективно, і приватизація може бути таким шляхом.

«Цілком можливо, що до приватизації будуть залучені ректори — маленькі феодали з величезними грошима. Частина ректорів, чий термін перебування на посаді закінчився, чомусь досі продовжують там знаходитися. Тому виникає питання, що вони там роблять і чому не оголошується конкурс. Можливо це теж пов’язано з приватизацією. Поки не бачив жодних дій з боку освітньої влади, які б давали надію на краще», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що уряд вирішив навіть змінити закони для того, щоб дозволити приватизацію майна університетів.