Вибори в Україні мають провести з точки зору демократичності, — суддя КСУ у відставці

Якщо ми демократична та правова держава, то маємо провести парламентські та президентські вибори під час війни.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного Суду України (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«У президента вже закінчилися повноваження, а у Ради закінчуються. І якщо ми демократична та правова держава, то маємо провести вибори. З точку визначення юридичних документів, війни сьогодні немає. Останнє визначення війни було на лондонській конференції на Лігі націй у 1933 році. На жаль, в ООН у 1945 році прибрали визначення війни. А тепер у нас дилема, як бути з нашою Конституцією, де написано стан війни та воєнний стан. Адже зі станом війни є питання. По- перше, немає роз’яснення, що таке війна, як юридичний аспект, а також про наслідки ведення війни. А ось з політичної точки зору війна ніколи не випадала з простору. Вона йде з кінця лютого 2014 року», — каже В. Шишкін.

Він підкреслив, що вибори не можна проводити під час воєнного стану. Однак, якщо немає воєнного стану, але є реальна війна, то вибори проводяться.

«Адже у нас з 2014 року двічі були і президентські, і парламентські вибори і міські вибори. Тому з точки зору демократичності, вибори в Україні мають провести», — резюмує В. Шишкін.