Порошенко ставши президентом у 2014 році, не розніс антиукраїнський закон про мову — Шишкін

Наразі, в Україні зареєстровано близько 300 партій, але як можна зрозуміти якої вони ідеології. Однак народ має оцінювати як поводив себе лідер тієї чи іншої партії, чи на користь ідеологічного направлення цієї сили.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного Суду України (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«Партія має показати суспільству свій погляд на суспільні відносини у цьому суспільстві і визначати свою ідеолого-політичну платформу. Це традиційний підхід до формування партій, які є традиційними за останні майже 200 років. Тобто з середини 19 сторіччя. А ідеологічних партій майже немає. У 1990-х роках ідеологічними можна було назвати Комуністичну партію, РУХ, і потім республіканська та демократична. Тоді була політична платформа. Тобто тоді партії організовувалися за ідеологічними та політичними платформами. Наприкінці каденції третього парламенту виник регрес. Наразі, в Україні зареєстровано близько 300 партій, але як можна зрозуміти якої вони ідеології? Є проекти під лідера чи олігархічні органи, а ідеологію не бачу», — каже В. Шишкін.

Також на його думку, представники громадянського суспільства не здатні формувати політичні партії.

«Останні 30 років показали, що вони не здатні це робити. Нам кажуть, що прийдуть військові та наведуть лад? А з ким його треба наводити? В кожній партії є люди, які воювали. Але варто знати, що воювали ці хлопці? З ким буде красивою наша держава? З Порошенком, Зеленським чи Януковичем вона буде не красивою. А тоді з ким? А чи багато українців усвідомило, що таке укрцентризм? За що хлопці віддали життя та залишили свої руки та ноги? А україноцентрим це в першу чергу, коли Україна є в центрі наших думок, зусиль та роботи. І тоді можна оцінювати чи українацентрична ця партія чи ні. Наприклад, партія Порошенка йшла під гаслами мова, віра, армія. Однак Порошенко ставши президентом не виступив на Кабміні та не розніс антиукраїнський закон про мову за часів Януковича. Це лише було зроблено у 2018 році під вибори. І це що боротьба за мову? Тому народ має оцінювати як поводив себе лідер тієї чи іншої партії. Чи на користь ідеологічної направлення цієї сили? Слава всім героям, які воювали, але вони також можуть помилятися в розумінні про яке ми говоримо»,-резюмує В. Шишкін.