Один із принципів нового світопорядку — визнання України демократичною країною — геополітик

Наразі на рф відпрацьовується, як будуть впроваджуватися каральні функції проти країн, які порушують міжнародні норми.

Юрій Буздуган
Юрій Буздуган

Про це під час ефіру заявив геополітик Юрій Буздуган.

«Якщо в не дуже сильно розвиненій країні до влади приходить черговий путін, і мріє розширити свій вплив до Якутії, його заносить — мають бути контрольні функції, які б не дозволяли цим ідеям розвиватися, за принципом Вольтера — ваша свобода закінчується біля мого носу. Можна думати про що завгодно, але це не має заважати жити вільно всім іншим людям, народам та країнам. Тому врешті решт будуть запроваджені нормативні та контрольні каральні функції. А санкції, які зараз запроваджують проти росії — приклад майбутніх каральних функцій. При чому каральних функцій стає все більше. Наразі на рф відпрацьовується, як будуть впроваджуватися каральні функції проти країн, які порушують міжнародні норми. І це є другим пунктом нового світу. Перший пункт розділення світу на білу та чорну зону. Тобто на вільну зону та деспотію. Також будуть запроваджені нормативні каральні функції та третій принцип нового світопорядку — декарбонізація. Карбон — це вугілля. На сьогодні основний спосіб здобути багатство у деспотій — бензин, нафта та газ. Розвинені країни змушені в деспотій це купувати, що робить їх вразливими. Тобто це є слабкість по якій б’ють деспотії. Однак завдяки все більш розвиненим технологіями, можна зробити зелену енергетику. Світ переходить на водень та електрику», — зазначає експерт.

Він нагадав, що у комюніке Великої сімки в червні 2021 року було прийнято, що до 2030 року в світі не повинно випускатися жодного авто на бензині чи солярці, або електрика або водень. А також жоден літак чи пароплав не має випускатися на нафтопродуктах. Сучасні технології це дозволяють.

«Це завдання вже поставлено. А на тим, хто не буде цього робити, чекає неприємна заборона випуску їх продукції. Зараз всі випускають гібриди, але це проміжний етап. Варто дивитися, куди рухається транспорт та енергетика. Атомна енергетика стає зеленою, а бензинова на солярці чи газу, буде заборонена», — зазначає Ю. Буздуган.

На його думку, четвертий принцип нового світопорядку — визнання України демократичною країною. Тобто вільною державою, а рф в комюніке визнана країною чорної зони — деспотією.

«Світовий уряд у білих та чорних зонах не створюється. Насправді все вирішує світовий гегемон. Він встановлює не світовий уряд, а правила, по яким всі живуть. США придумали принципи нового світопорядку, потім винесли їх на G7, де за них проголосували. Потім це питання винесли на Велику 20-ку, вже після цього 200 країн обговорювали технологічні рішення великим загалом. Щодо контролю за емоціями у новому світопорядку, то це скринька Пандори, яку вже відкрили. Контроль за почуттями є та буде. Питання в тому, що це сокира, якою можна або рубати голову, або будувати хату. Тепер треба навчитися, як з цим жити. Зокрема, як контролювати, що дозволяти і чого не дозволяти, що робити з браконьєрами і, як робити так, щоб ці технології використовувалися на користь людини. Адже коли людиною маніпулюють, то в неї опускаються руки та вона перетворюється на ляльку. Головний наслідок маніпулятивної економіки — не падіння ВВП, а те, що люди не хочуть кар’єри, грошей чи сім’ї, а лише дози чергового емоційного наркотику з інтернету. Уявіть собі людину без інтернету… Але всі спроби його заборонити є невдалими. Тому з одного боку треба робити, щоб людина стала свідомою, та не пускала маніпуляції всередину себе. Цьому можна навчити і треба вчити людей. І друге — використовувати технології, щоб і сама людина розвивалася, і громада розвивалася. Тобто, щоб розвивалося все людство, а не зхлопувалося так, як зараз», — резюмує експерт.