Конфіскувати активи треба не тільки у Фрідмана, а і у інших олігархів — правозахисник

Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана, але не вказав там частки у Київстарі та сервісу Helsi, з політичних міркувань або ж через низьку компетенцією.

Михайло Фрідман
Михайло Фрідман

Про це в коментарі заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Дуже дивно, чому в Мінюсті обрали саме ці активи Фрідмана і чому не обрали всі активи, підстав може бути декілька. По-перше це може бути політичне рішення, а по-друге, це може бути пов’язано з дуже низькою компетенцією Мінюсту. Адже вже були випадку, коли представники Мінюсту зверталися до суду, щодо конфіскації активів просто забували у прохальній частини вказати, що вони хочуть зробити стягнення на певне майно», — каже Р. Кравець.

Своєю чергою, правозахисник Дмитро Павліченко вважає, що питання про націоналізацію активів треба підіймати не тільки щодо Фрідмана. Адже це стосується всіх олігархів. Зокрема, в обленерго чомусь досі знаходяться російські олігархи. А всі активи, які належать олігархам, мають повернутися до держави", — каже Д. Павлюченко.

На його думку, треба зробити перерозподіл активів на користь територіальних громад.

«Замість цього кошти просто хочуть привласнити, як це було з Приватбанком. Те саме зараз відбувається з активами Фрідмана. Їх не хочуть націоналізувати навмисно. Така ж сама ситуація з Фірташем та Коломойським чи Ахметовим. Нам обіцяли боротися з оліграхатом, але цього і досі не відбувається. А Київстар — дуже ласий шматочок. Крім того, хто контролює Київстар, володіє персональними даними українців. Тільки вдумайтеся, наскільки це небезпечно під час війни», — резюмує правозахисник.

Нагадаємо, що Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та його партнерів Таким чином, хронологія саги з конфіскацією активів росолігарха виглядає так: Жовтень 2022 року: Україна наклала санкції на російського олігарха Фрідмана .

Травень 2023 року: ЦПК та Автомайдан звернулись до Мін'юсту щодо конфіскації активів Фрідмана.

Жовтень 2023 року: Фрідман повернувся з Великої Британії в рф

Грудень 2023 року: СБУ оголошує Фрідмана в розшук

Квітень 2024 року: Суд ЄС знімає старі санкції з Фрідмана

Вересень 2024 року: Мін’юст подав позов про конфіскацію активів Фрідмана! Але не всіх.

Бо у списку від Мін’юста не бачимо частки у Київстарі та сервісу Helsi, які у своїй структурі вказували люксембурзькі компанії Фрідмана.

Тут цікаво буде почути аргументи Мін’юста.

Ще півтора роки тому ЦПК та Автомайдан у спільному зверненні описали, як Фрідман пов’язаний із активами, які варто давно конфіскувати. Будемо стежити за засіданнями у ВАКС, адже Фрідман і ко навряд чи так просто змиряться з втратою частини активів в Україні.