Зарплати чиновників зростуть на 30%, а українцям кажуть затягуватися пояси - експерт про підвищення тарифів на світло з 1 листопада

Виникає багато питань куди підуть кошти від збільшення тарифів, адже країни Заходу відділяють мільярди гривень на відновлення енергосектору.

експерт прокоментував підвищення тарифів на світло з 1 листопада
експерт прокоментував підвищення тарифів на світло з 1 листопада

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Підняття цін на електроенергію буде для промислових об’єктів. Однак підприємства перекладуть все це у зростання тарифів на свою продукцію. Тобто за все заплатить кінцевий споживач. Тобто населення. Взагалі це призведе до зростання споживчих цін — інфляції. А соціальні виплати будуть заморожені. Все це призведе до погіршення життя та умов життя населення», — каже А. Павловський.

На його думку, наразі в державі будують принцип ліберальної ідеології, що кожен виживає сам по собі. Тобто, що держава не повинна втручатися та надавати соціальну допомогу.

«Тому треба не тарифи українцям підвищувати, а навести лад з офшорами та на митниці. А також розібратися з податковою. Крім того, у нас несправедливе оподаткування. Наразі чим людина бідніше, тим більше відсоток на сплату податків. А чим багатше, тим менше йде коштів з її капіталу. При чому ми декларуємо, що йдемо до ЄС. Однак у більшості країн Євросоюзу діє прогресивна шкала оподаткування. Тобто чим більше заробляєш, тим більше ділишся з державою на суспільні блага. У нас же чомусь сплачують 18% з усіх. Тобто поштарі та олігархи сплачують більше податків», — підкреслює експерт.

Також А. Павловський вважає, що виникає багато питань куди підуть кошти від збільшення тарифів, адже країни Заходу відділяють мільярди гривень на відновлення енергосектору.

" Щось кінці з кінцями не сходяться. Тому Рахункова палата має звітувати, як використовуються бюджетні кошти, та чи йдуть вони на відновлення енегосектору та відбудову й забезпечення охорони енергооб’єктів. Тобто українцям мають показати куди витрачаються всі кошти. При цьому в уряді та Раді кажуть, що коштів не вистачає у бюджеті на ЗСУ, але при цьому у бюджеті залишають дорожній фонд. Також планують підвищувати зарплати чиновникам в середньому на 30%, а звичайним українцям кажуть затягуватися пояси. І це під час війни, коли у суспільства величезний запит на солідарність та соціальну справедливість", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що в Україні готують підвищення цін на електроенергію з 1 листопада 2024 року. Але йдеться про бізнес, а не про побутових споживачів.