Плювок в обличчя українцям — експерт про урядову Стратегію демографічного розвитку країни

Прийняття Кабміном Стратегії демографічного розвитку країни до 2040 року є цинічним плювком в обличчя українцям.

уряд робить все, щоб українці не поверталися до України
уряд робить все, щоб українці не поверталися до України

Про це i-ua.tv заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Скорочення населення України — не є подією сьогоднішнього дня. Ще на початку 1990-х років чисельність українців була понад 50 млн. З набуттям незалежності, виникало питання, що буде з цією чисельністю, вона буде збільшуватися чи зменшуватися. На жаль, ті, хто прийшли до влади сповідували політику дешевої робочої сили, генерування бідності серед працюючого населення, вважаючи його найкращою пропозицією для іноземних інвесторів. Адже до нас посиплються інвестиції і український бізнес матиме нові можливості. А що в цей час мало відбуватися з українським населенням керівників держави не турбувало. Тому певна частина населення почала вимирати через недостатність коштів на харчування та отримання медичної допомоги, навіть на лікування чи видалення зубів», — каже С. Кондрюк.

Він зазначив, що мінімальної заробітної плати після сплати податків вистачає лише на комуналку та елементарного харчування.

«Тому українці ще до повномасштабного вторгнення виїжджали до інших країн. Навіть до безвізового режиму. І якщо на початку з країни тікали мізки та науковці й вчені, а також лікарі та інженери, то з часом почали тікати робочі руки в пошуках кращого життя, що перевести за кордон свої сім’ї. Чомусь цього не хотіли помічати всі представники попередньої влади. В результаті маємо дику ситуацію. Ще в кінці 1990 років на початку 2000-х певні експерти на Заході почали прогнозувати кардинальне скорочення українського населення. А загроза знеселення України буда надзвичайно гострою. Проте політика збідніння та злиденності українців продовжилася. Як наслідок, до повномасштабної війни, ми були найбіднішою країною в Європі. І це при всіх потенціалах, якими володіє Україна. І останнім ударом стали події, пов’язані з агресивною війною росії проти України. Це страшенні втрати людського життя та матеріальних цінностей. Саме тому, українці масово покинули країну», — зазначає експерт.

Він підкреслив, що згідно з опитуваннями за різними оцінками, половина з тих, хто виїхали — не мають намірів повертатися в Україну.

«А останнє рішення Кабміну про бюджет на 2025- 2027 роки є доказом того, що уряд робить все, щоб українці не поверталися до України. Як можна повертатися туди, де заробітна плата в рази менша, ніж вона мала б бути за Конституцією та відповідає продуктивності праці. Ми з одного боку маємо скажене збагачення — нових олігархів серед владних та бізнесових структур, тим часом уряд заявляє про знецінення зарплат протягом наступних 3 років. Тому прийняття Кабміном Стратегії демографічного розвитку країни є цинічним плювком в обличчя українців. Замість пропонування реальних кроків, які б позитивно впливали на збільшення українського населення всіма наявними можливостями, Кабмін програмує знеселення України до катастрофічних цифр та наслідків. Такий Кабмін має бути негайно відправлений у відставку, як нездатний нічого робити позитивного та корисного для України», — резюмує С. Кондрюк.

Нагадаємо, що Інститут демографії та проблем якості життя НАН прогнозує, що до 2051 року населення України може скоротитися до 25,2 мільйона осіб. Для мінімізації наслідків цієї кризи Кабмін затвердив Стратегію демографічного розвитку країни на період до 2040 року.