Вступ до НАТО можливий, якщо Україна та рф домовляться про компроміс — політолог про заяву Рютте

Якщо перекласти заву генсека НАТО Марка Рютте з дипломатичної мови, то це означає — поки я буду головою Альянсу, зроблю все, щоб наблизити Україну до НАТО.

Марк Рютте
Марк Рютте

Про це в коментарі заявив політолог Віктор Небоженко.

«Якщо Україна та рф домовляться про компроміс, і частина окупованої території, яка була окупована до 2022 року, тимчасово залишиться рф, а НАТО входить на території України і бере на себе функції безпеки. Приємно, що новий очільник НАТО вважає своєю однією з найголовніших задач — вступ України до НАТО. І тут нам пощастило, що заявив про це на весь світ саме у Києві. Особливо на фоні заяв Угорщини та Словаччини й частини Німеччини, які виступають проти вступу України до НАТО. Це не сигнал для рф, а демонстрація токи зору Рютте. Якщо її перевести з дипломатичної мови, то це означає — поки я буду головою Альянсу, зроблю все, щоб наблизити Україну до НАТО», — каже В. Небоженко.

Тобто новий очільник Альянсу прямо заявив, що безпека Європи тісно пов’язана з участю України в НАТО.

«Якщо ППО та війська НАТО опиняться у районах бойових дій, або в районі великих місто Лівобережжя України, то це буде погана війна для рф. Не уявляю собі країну, яка починає військові дії за 5 хвилин від ракет НАТО. Адже останні 70 років ракети Альянсу знаходилися дуже далеко від кордонів рф. А тепер вони все ближче наближаються до кремля. Вже не кажу про супутники та дрони. Тому дуже добре, що новий очільник НАТО прямо заявив про свої політичні цілі — наближення України до Альянсу. А якщо НАТО наблизиться до кордонів рф, то вона вже не зможе почати бойові дії. Таким чином Україна виконує всесвітньо-історичну задачу. Якщо почати воювати з рф з боку Сахаліну — це займе тисячі років, щоб дійти до її європейської частини. Лише 2,5 роки війни рф проти України, для того, щоб росія потрапила у зону смертельної небезпеки НАТО. Саме так потрібно на це дивитися», — резюмує політолог