Ціни на інтернет стануть космічними — експерт про скасування спрощеної системи для провайдерів

Через діяльність нардепа від Слуги народу Данили Гетманцева багато дрібних провайдерів підуть з ринку. Як наслідок ціни на інтернет значно зростуть, а села можуть взагалі залишитися без мережі, особливо під час відключення світла.

Через Гетманцева ціни на інтернет стануть космічними 
Через Гетманцева ціни на інтернет стануть космічними 

Про це i-ua.tv заявив експерт з електронних комунікацій Ігор Дядюра.

«Це йде не від уряду, а від Гетманцева, який виступив з цією ініціативою. Однак ми маємо керуватися законом. А в законах немає жодної підстави для того, щоб провайдери, які зараз на третій групі, були переведені на загальну систему немає. Провайдери масово виграють суди. Однак податкова, незважаючи на те, що все це незаконно, все одно продовжує виконувати злочинну волю Данила Гетманцева. Тобто переводити всіх на загальну систему. Суть полягає в тому, що дійсно Податковий кодекс на спрощенці забороняє надавати послуги з технічного обслуговування мереж. Тобто, наприклад, у вас є мережа, а якась інша юридична особа чи суб'єкт господарювання надає йому послуги за обслуговування цієї мережі. Це оператори мобільного зв’язку. Їм надають послуги за обслуговування їхніх веж, а десь надаються послуги обслуговування мереж. І це не можна робити на спрощенці. Але до чого тут інтернет провайдери, які надаються послуги до доступу у мережу? В кодексі не заборонено надавати такі послуги. Тому, те що зараз відбувається — незаконно. З цим згодна купа експертів та нардепи. Тому уряд має розглянути петицію про не допущення скасування спрощеної системи для інтернет-провайдерів. Адже це грубе беззаконня», — каже експерт з електронних комунікацій.

На його думку, спрощеною системою зловживають, наприклад, у торгівлі.

«Може і провайдери десь зловживають. А для того, щоб це не допускати, мають працювати 20 тисяч податківців, а не просто сидіти у теплих кріслах. А податківці не хочуть працювати. Тому малі провайдери, які працюють у селах та невеликих населених пунктах обрали спрощену систему не тому, що там треба сплачувати менше податків, а тому що їм не треба блокування податкових накладних, подачу таблиць, утримувати бухгалтерів, які будуть розбиратися з податковою. Задача малих провайдерів, які на спрощенці міняти акумулятори та виконувати ремонти після обстрілів у прифронтових територіях. До речі, малі провайдери сплачують більше податків, ніж великі оператори. Вони сплачують 21% від прибутку, чим не може похвалитися Київстар», — зазначає експерт.

На його думку, через скасування спрощеної системи провайдери підуть у тінь.

«Це буде чиста корупція. Або ж хтось закриється. Однак доходів бюджет більше не отримає. А в умовах блек ауту у великих операторів деградує якість їх зв’язку. Працюють провайдери на Gpon, але через Гетманцев вони можуть закритися, або в Україні значно подорожчає інтернет-зв'язок. Адже треба буде платити бухгалтерами, які будуть оформлювати податкові накладні. Замість того, щоб боротися із зловживання приймаються якісь дурні рішення», — підкреслює фахівець.

Він підкреслив, що наслідки рішення Д. Гетьманцева будуть дуже погані для країни.

«Інвестиційні компанії, які пов’язані з американським бізнесом, розсилають бізнесу провайдерам повідомлення, а чи не хочете ви продатися. Нас чекає укрупнення. А це означає, що буде, як в ЄС, але в негативному сенсі. Зламався інтернет — запишуть на ремонт через 2 тижні, ціни на інтернет стануть космічні, бо не буде конкуренції. Ситуація буде, як з мобільним зв’язком, адже конкуренції фактично немає. В селах є різні провайдери, але там немає ніякого Укртелекому чи Київстару. Тому, якщо малі провайдери позакриваються в селах не буде інтернету, або ж людям доведеться сплачувати космічні ціни. А чи зможуть платити тоді мешканці сіл? «, — підкреслив експерт.

На його думку, треба спрощувати загальну систему. Однак замість цього знищують спрощенку, щоб всі мучилися та бігали домовлятися в податкову. Цікаво якою буде реакція голови уряди та петицію та що скаже Мін'юст, наскільки законна ініціатива Гетманцева", — резюмує фахівець.

Нагадаємо, що українські провайдери фіксованого інтернету після 1 жовтня не зможуть працювати у спрощеній системі оподаткування. Вони мають платити податки на загальних підставах, повідомив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної діяльності Данило Гетманцев.

Підписати петицію можна тут: