Чим загрожує Україні зрив Рамштайну — відповів політолог

В перенесенні Рамштайну немає нічого страшного. Головний пункт Рамштайну — вступ України до НАТО, однак там не буде прийнято таке рішення.

Головний пункт Рамштайну – вступ України до НАТО
Головний пункт Рамштайну – вступ України до НАТО

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Рамштайн перенесли. Однак не виключаю, що він відбудеться до кінця року. Нічого страшного в цьому немає. Тим паче, не очікував прийняття на ньому важливих сенсаційних рішень для України. Це швидше буде останній акцент на роботу Байдена під час його президентської каденції в питаннях допомоги Україні у протистоянні з агресією рф та консолідацією зусиль західного світу для допомоги Україні у війні. Тому нічого не бачу катастрофічного у перенесенні Рамштайну», — каже політолог.

На його думку, дати Україні дозвіл бити вглиб рф можуть дати і без Рамштайну.

«Це рішення мають ухвалити на рівні урядів держав, які є союзниками України. Це може бути зроблено де завгодно. А на Рамштайні підводимутуть підсумки з надання допомоги Україні. Друге — посилити координацію та солідарність держав, які цю допомогу надають. Можливо врегулювати ще якісь питання, щоб допомога була більш масштабної. Рамштайн — це черговий потужний акцент про підтирку України США та інших західним світом. Тут може підняти питання про збільшення допомоги. Головний пункт Рамштайну — вступ України до НАТО з плану перемоги Зеленського. Не думаю, що під час Рамштайну Київ отримає запрошення на вступ до Альянсу», — каже експерт.

Він підкреслив, що запрошення України до Альянсу є серйозною заявою та згода авансом надати нашій країни членство у НАТО. Однак багато держав, навіть якщо не брати Угорщину та Туреччину, не погодяться на таку угоду.

«Такі питання вирішуються на саміті НАТО шляхом голосування чи опитуванням перед голосуванням. Запрошення України до Альянсу є продуктом за підсумками голосування всіх членів Альянсу на саміті НАТО. Саміт Рамштайну це не саміт НАТО. Тому на Рамштайні будуть обговорювати план перемоги від Зеленського та план перемоги від адміністрації Байдена. Це і буде головною темою на Рамштайні», — резюмує політолог.

Нагалаємо, що Засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн», яке мало відбутися 12 жовтня за участі лідерів країн-учасниць, вирішено перенести на іншу дату