В Україні дозволили переробляти нерозірвані боєприпаси

Кабінет Міністрів дав дозвіл на вилучення вибухових речовин та інших елементів із нерозірваних боєприпасів для застосування в інтересах Сил оборони.

В Україні дозволили переробляти нерозірвані боєприпаси
В Україні дозволили переробляти нерозірвані боєприпаси

Про це повідомили у Міноборони.

«За приблизними підрахунками, до 20% боєприпасів у зоні бойових дій не спрацьовують. Тому ми розробили механізм, який допоможе не лише утилізувати небезпечні предмети, а й перетворити цей процес на користь для нашого війська», — заявив міністр.

Постанова Кабміну дозволить переробляти вибухонебезпечні предмети за допомогою мобільних комплексів безпосередньо на місцях розмінування. Це дасть можливість отримувати цінні продукти переробки для потреб Сил оборони.

Йдеться насамперед про вибухові речовини, дефіцит яких наразі переживає український оборонно-промисловий комплекс та світові виробники озброєння.

Відомо, що українські фахівці з різних відомств уже давно використовують збиті російські крилаті ракети та нерозірвані авіабомби як багате джерело вибухівки, вміст якої може сягати кількох сотень кілограмів.

До прикладу, один із найпоширеніших нерозірваних боєприпасів, що застосовує Росія, — авіабомба ФАБ-500 М62 — містить 213 кілограмів потужної вибухівки ТГАФ-5. У тротиловому еквіваленті вона рівноцінна 300 кг тротилу.