Наступний закон буде про 5 колосків — експерт про штрафи за збір грибів та ягід

Штрафи по 800 грн за збір ягід, грибів або гілок для опалення — страшний удар для пенсіонерів, у яких мізерні виплати від держави. Тому законопроєкт № 9665 можна порівняти із законом про 5 колосків, якій передував голодомору.

Штрафи по 800 грн за збір ягід, грибів або гілочок для опалення - страшний удар для пенсіонерів
Штрафи по 800 грн за збір ягід, грибів або гілочок для опалення - страшний удар для пенсіонерів

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«У законопроєкті йшлося про посилення кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісів. Однак Слуги народу тихеньку вставили туди поправочку, якою збільшили штрафи за збір грибів, ягід, горіхів, хмизу та будь-яких лісових ресурсів. Тобто за все тепер передбачено штраф. Ще було б зрозуміло, якби цей закон прийняли у мирний час на природоохоронні цілі. Зараз скрутна ситуація в країні. Війна. Проблеми з опаленням. Тому карати людей за те, що якась бабуся набере собі гілочок, щоб розтопити грубку — не по-людськи. Те саме стосується українців, які захочуть зібрати гриби, або ягоди, щоб покращити раціон, адже не мають коштів їх купити», — каже експерт.

Він підкреслив, що парламенту неприпустимо приймати такі рішення в умовах війни, коли історично підіймають податки, а пенсії та зарплати заморожені.

«Всі соцстандарти та виплати на три роки заморожені. При цьому людям не дозволяють вижити — зібрати на зиму грибів. Адже штрафи по 800 грн за збір ягід, грибів або гілочок для опалення — страшний удар для пенсіонерів, у яких мізерні виплати від держави. Тому цей закон можна порівняти із законопроєктом про 5 колосків, якій передував голодомору, коли голодні селяни, або їх діти крали колоски. Тепер українців вирішили давити величезними штрафами. Це не по-людськи, тим паче під час війни. Це вказує на те, що ті, хто ініціюють та приймають такі закони не думають про людей», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що 10 жовтня Верховна Рада прийняла законопроєкт № 9665. Цим самим суттєво збільшивши штраф за самовільне збирання плодів, горіхів, грибів та ягід — від 425 до 850 грн.