На болотах ще у 19 ст. розробили маніпуляцію, що Київ за історичним правом належить москві — дослідник

Через історичні маніпуляції рф тюркські народи на підсвідомому рівні в нас асоціюються з недругами більше, ніж московити.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Українців може знову через певний час затягувати до московитів. Адже всі ці історичні конструкції, які свідомо та несвідомо підтримуються в Україні, закладаються у 19 сторіччі, коли у москві та Петербурзі починалося осмислення цієї історії. Зокрема, з наперед закладним результатом, що Київ за історичним правом належить москві. Також, що в етногенезі руських, значну роль відіграли руські, які жили раніше в Києві, але після татаро-монгольської навали переселилися на болота. Це так звана погодінська концепція», — каже дослідник.

За його словами, саме російській історик М. Погодін був одним з творців московської історіографії, яка не є наукою. Це пропагандистська концепція.

«Він доводив, що росіяни жили у Києві, а потім були змушені переселитися у Залісся. А в Києві оселилися не руські, а в кращому разі малороси. Це так звані маленькі руські, які потребують старшого брата. Саме Погодін здійснив декілька вояжів до Львову, після чого з його подачі там виникнуло сумновідоме москвофільство. Він привіз туди не тільки свою концепцію, а ще й сипонув грошенятами. І це рух там був, а ж до 1914 року. Там дивилися на москву, як на фетішград, звідки прийде щастя. На жаль, ця концепція продовжує жити.

Українській історик М. Грушевський же навпаки звернув увагу на дослідження з історичних джерел, що ніякого знелюднення території біля Києва не було і життя продовжувалося", — підкреслює історик.

Також дослідник зазначив, що росіяни протиставляють тюрків Київській Русі. Концепція ворожості до тюркського світу залишається і у М. Грушевського і перейшла до наших часів.

Крім того, історик зазначив, що події, які трапилися в Україні після 1240 року чомусь не досліджуються. Наприклад, за радянських часів за такі дослідження можна було отримати термін. З історії випала пандемія Чуми, яка почалася в 1343 році. Хоча саме чума змінила кордони та політичні устрої.

«Складається враження, що більшість втрат відбулися не від татаро-монгольської навали, а від чуми. Однак істориками все це списано на татаро-монгольську навалу. Хоча в історії України згадки про цю чорну смерть чомусь оминаються. В результаті утворилася велика прогалина, через що від нас вислизає історія утворення українського козацтва. Адже саме в той час відбувалося його формування. Спочатку, як тюркське. До речі, 30% шляхетських родин Речі Посполитої були тюркського походження. Зокрема, Виговський. Тож через змішання культур виникло Військо Запорізьке — перша українська держава. Саме цим і пояснюється величезна кількість елементів у нашій козацькій структурі. Наприклад, отаман, майдан, шаровари», — резюмує дослідник.