Черкаси та Канів були колискою українського козацтва — історик

Козацтво оформилося у власну державність у 1578 році. Однак, підручники з історії базуються на антиукраїнському утворенні — Гетьманщині, що штовхає Україну до рф.

С. Коваленко та В. Тетерук
С. Коваленко та В. Тетерук

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Українське козацтво з тюркського сланів'язувалися. Це сталося під впливом держави до якої вони вступили на службу. До речі, Черкаси та Канів були колискою українського козацтва і потроху сланів'язувалися. За моїми дослідженнями, козацтво оформилося у власну державність у 1578 році. До речі, вперше козацтво у документах згадується у 1571 році, коли Олександр Вишневецький поїхав до Великого лугу наймати козаків у похід під час Ливонської війни. А у 1578 році почалися репресії козацтва. Воно мало рятуватися і втекло до Великого лугу, який тоді нікому не належав. Це були вільні острови. Потім Військо Запорозьке почало розширюватися. І в 1581 році козацтво постає вже, як потужна організація», — каже дослідник.

За його словами, Військо- Запорозьке це державне утворення республіканського типу. Тобто ініційоване знизу козацькими громадами, які розселилися на землях Великого лугу. Тому Військо- Запорозьке і справді виникло за порогами.

«Потім воно поширилося на території Вінницької, Київської, Житомирської, Черкаської, Чернігівської та частини Кіровоградської, Полтавської областей та навіть Брянської, яка у складі рф. Потім в ході міжнародного конфлікту у 1638 році Військо- Запорозьке було ліквідовано, а його території окуповані Річчю Посполитою. А мрію запорожців здійснив Богдан Хмельницький у 1648 році, відновивши Військо- Запорозьке, взявши під контроль нові величезні території. А коли Війську- Запорозькому вдалося відстояти свій суверенітет у війнах з Річчу Посполитою, почалися війни з московським царством. москва почала шукати внутрішню опозицію у Війську- Запорозькому, на яку можна спертися. Тобто почала підривати державність Війська- Запорозького зсередини. Таких людей вдалося знайти і на чорній раді було утворено ще одне військо Запорозьке його просвітлого велічества, як альтернатива існуючий державі. Воно було під контролем московських воєводств. Також було створено Військо Запорозьке низове. Але далі чомусь наше Військо- Запорозьке, яке залишалося до 1714 року, чомусь з нашої історії випадає? А цей час колабаранське військо Запорозьке його просвітлого велічества, накшатл ЛДНР, використовувалося московщиною для знищення Військо- Запорозького. В історії залишається Гетьманщина — військо Запорозьке його просвітлого велічества. А Військо Запорозьке низове разом із Січчю — ліквідують. Тому це вже не боротьба за свободу, а історія підпорядкованості московії. І підручники з історії базуються на антиукраїнському утворенні -Гетьманщині, який плавно переходить у російську імперію «, — резюмує дослідник.