Україна є полігоном для випробувань рф — політолог

російська федерація використала цей досвід з точки зору майбутніх провокацій та можливого нападу на країни НАТО.

Після закінчення війни має йти чітка та злагоджена політика, що стосується демілітаризації рф
Після закінчення війни має йти чітка та злагоджена політика, що стосується демілітаризації рф

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Є об’єктивні чинники, коли російський агресор в бою проти себе, подивився лише не на опір української армії перехідного зразка. Зокрема тіїє, що ми почали перебудовувати у 2014 році. Зокрема, тоді використання російських підрозділів було точковим, як з Іловайськом, і наголос було зроблено на найманців та представників криміналітету, тобто ополченців, але з 2022 року ми вже побачили зіткнення двох великих армій і кожного разу змінюються підходи у боротьбі з супротивником. Відповідно застосування нових технологій, інтернету для злагодження військ, безпілотні системи, швидкість прийняття рішень того, що стосується атаки на конкретні цілі ракетно дроновими засобами. Вони показали якою є та буде війна у 21 сторіччі», — каже І. Чаленко.

На його думку, рф з військової точки зору дійсно є таким же кладязем досвіду, як і українська. Проте, якщо ЗСУ — частина західного світу, і ми можемо зміцнити колективну систему безпеки Заходу, то російська федерація використала цей досвід з точки зору майбутніх провокацій та можливого нападу на країни НАТО. Тому з певної точки зору рф вийде сильнішою з цієї війни.

«рф впирається у стелю обмежень, які стоються технологій для їх ВПК, найпередовіших зразків військової техніки. Здебільшого у війні Україна виступає полігоном для росії, яка відпрацьовує тут різні технології, які впроваджувалися протягом останні 20 років по безпілотним системам, ракетах і так далі. Тому після закінчення цієї війни має йти чітка та злагоджена політика, що стосується демілітаризації рф. Це має бути одним з наслідків програшу рф. Інакше рф передасть цей досвід іншим партнерам в рамках нової віссі зла. І це не лише Північна Корея, військовослужбовці якої активно готуються воювати з українцями, це і Китай, адже Сі заявив, що треба готуватися до війни. І це буде передаючою досвіду для китайських військовослужбовців, щодо умов та параметрів ведення сучасної війни. Тому це питання глобального характеру, яке виходить за межі подальшої долі рф та України, бо фактично в нашій ситуації було відтестовано, як будуть діяти сторони в подальшому. І якщо вони не хочуть мати глобальну війну, то необхідна більш рішуча та зважена політка, що стосується відповідальності рф. Ця відповідальність має бути у військовій сфері з точки зору обмежень подальшої розбудови ВПК рф», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Командувач силами НАТО в Європі, генерал Крістофер Каволі вважає, що незалежно від результату війни в Україні, російська армія після неї стане сильнішою, ніж є сьогодні.