Експерт підбив підсумки БРІКС

Підсумки саміту показали, що БРІКС не перетворюється в економічний чи політичний блок.

рф не знаходиться в ізоляції, бо знайшла точки дотику з глобальним Півднем і
рф не знаходиться в ізоляції, бо знайшла точки дотику з глобальним Півднем і

Про це в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

«У нас були завищені побоювання від саміту Брікс. Зокрема, що на ньому буде анонсовано план регулювання, який просувають китайці, відповідно росія під ним підпишеться. Насправді цього не відбулося. Адже Україна на саміті Брікс згадується одним рядком. Це не є екшен план, який передбачає конкретні дії, щодо поступок. Це більш побажання почати великий переговорний трек. Сам саміт показав, що БРІКС не перетворюється в економічний чи політичний блок. Це клуб країн, які не зацікавлені своїм статусом у світовому порядку. Однак вони можуть формувати альтернативний порядок денний для людства. Від ролі ООН і кліматичних змін до несправедливості розподілу світового багатства. Також питання несправедливого навантаження та отримання прибутків з добувної галузі, питання конфлікту між Ізраїлем та Палестиною є ознакою того, що ООН не справлявся останній період часу. Адже всі ці питання були політизовані у протистоянні колективного Заходу та глобального Півдня. Зараз на БРІКС на за участі Генсека ООН, країни БРІКС — Китай, Бразилія та Туреччина за участі рф, показують, що можуть взаємодіяти та домовлятися, а також пропонувати сухий залишок в результаті цих домовленостей, «не політизуючи» процеси глобального порядку. Ще важливим питанням є чи вдасться БРІКС перетворитися у потужний економічний блок. Тобто чи дійсно вони створять інструменти взаєморозрахунків, чи буде існувати альтернативна долару та євро платіжна система .

При цьому експерт підкреслив, що лідери БРІКС заявляють, що мають альтернативні валюти, які пропонують, як валюти розрахунків у глобальному масштабі. Однак, зібравшись в Казані на заході, везуть з собою кешом долари та євро, які вважають токсичними валютами.

«Це є неспівпадінням бажаного з дійсністю. Тобто це унеможливлює перетворення БРІКС на повноцінний економічний блок. Адже рівень виробничої інтеграції між країнами учасниками БРІКС занизький. Товарообіг з Китаю та Бразилією лише 3%. Якщо ж ми говоримо про створення спільного продукту, в рамках БРІКС, то він є відсутнім. Адже у них різні уявлення про фінансову модель, а також багато протиріч. Зокрема, протиріччя між Індією та Китаєм нікуди не зникають, навіть якщо вони тимчасово домовляються про припинення зіткнення на кордоні. Тобто це не означає, що між ними припинилися протиріччя. Зустріч СІ та Моді лише обозначила їх проблемні точки в їх стосунках один з одним. Наявність китайської присутності на Шрі — ланці або Мальдівах є загрозою нацбезпеці Індії. Тож політичні інтеграції на Бріксі навряд чи відбудуться. Тому це клуб незадоволених, який може домовлятися з питань, які не надто задівають їх національні інтереси. Однак учасники БРІКС можуть домовлятися про протидію колективному заходу. Зокрема, щодо тиску на колективний Захід. Однак це не економічний блок, і не військово-політична машина», — зазначає експерт.

Він підкреслив, що рф не знаходиться в ізоляції, бо знайшла точки дотику з глобальним Півднем і активно це експлуатує.

«Однак лідери БРІКС їхали не до путіна. Вони їхали до СІ на китайський порядок денний. росія — лише місце проведення. Хоча лідер КНР СІ таким чином посилює путуна, показуючи, що путін, що путін не в ізоляції. Той же Гутерреш був вимушен приїхати на саміт, бо також знаходить у ізоляції серед політичних голів колективного Заходу. Тому це дипломатичний прорив для путіна. Саме тому москва подає картинку, що рф в пулі лідерів і це не ізоляція путіна, а спосіб її подолання. Однак конвертувати цю подію у віськово-політичну підтримку рф навряд чи зможе. У кожної країни є свої інтереси і вони гратимуть на всіх майданчиках. Тобто де їм треба, вони будуть торгувати та взаємодіяти з Україною, а де треба буде отримати гешевт — торгуватимуть з рф «, — резюмує експерт.