Чому Кличко програє вибори?

Один епізод з буденного життя одного киянина яскраво свічить про те, як працює київська влада. Точніше це працею не назовеш, скоріше імітацією. А від цього страждають мільйони киян. Вони прагнуть справедливості, уваги до їхніх проблем, які міська влада цілком може вирішити, а у відповідь — нічого, крім імітації. Доля Кличка на посаді мера Києва вирішена. Ним самим і його оточенням.

Чому Кличко програє вибори?

Якщо ти став мером, то маєш виконувати свої функціональні обов’язки, дослухатися до думки громади, намагатися зрозуміти потреби місцян. Жорстко контролювати своїх підлеглих, щоб вони не дурили тебе і мешканців міста, не замулювали очі статистикою, графіками та іншою інформацією, яка може бути спотворена і тенденційно подана. Але схоже, мера Києва Кличка це не хвилює. Здається, він взагалі не розуміє куди потрапив, на яку посаду.

Десятками років триває боротьба киян за якісні житлово-комунальні послуги. Особливо актуальною вона є з питань належного гарячого водопостачання (ГВП). Тисячі скарг киян на цю проблему в різних куточках міста. А віз і нині там. Можу припустити, що підлеглі Кличка дурять не лише киян, але і його самого. Ні, ні, це не з тієї опери, що пан добрий, а лакеї погані. Тут не треба навіть особливих зусиль, щоб ввести в оману Кличка.

Коли в одному зі своїх інтерв’ю Кличко заявляє, що відсутність гарячої води можна запросто вирішити шляхом встановлення бойлерів, стає зрозумілим його рівень. Це навіть не рівень, це нижче будь-якого рівня. Але ж це не він сам до такого абсурду прийшов — це постаралося його оточення. Звідкіля Кличко знає, що якщо всі поставлять собі бойлери, то електропроводка більшості будинків просто не згорить? Він, мабуть, думає, що у всіх така гарна ситуація, як і в його будинку.

Але ця ситуація не просто показала повну некомпетентність нашого мера. Своїм меседжем про бойлери Кличко демотивував своїх підлеглих щось робити з ГВП. Ну коли сам мер вважає, що проблему з ГВП важко вирішити, краще бойлер поставити, то навіщо тоді взагалі цим займатися?

Схоже, такої думки дотримуються як в КП «Київтеплоенерго», так і в КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району міста Києва». Після чергової цьогорічної радянщини — відключення гарячої води нібито для проведення гідравлічних випробувань на 2 тижні, гаряча вода в будинку зникла. Замість неї ледь тепла. Відповідно до законодавства гаряча вода має відповідати мінімум 50С. Якщо ж вона холодніша за 40С, то це взагалі холодна вода і люди не повинні платити за неї, як за гарячу. Не буду вдаватися у ті подробиці, там є кілька тарифів, головне аби в квартирі був встановлений багатотарифний лічильник, який фіксує температуру.

А далі цікаві речі відбуваються. Вони яскраво демонструють як функціонує не просто команда Кличка, а вся система, яку він очолює. Звертаєшся зі скаргою до КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району міста Києва», а вони і відповідають, що то не їхня компетенція і з приводу неналежної температури гарячої води треба звернутися до КП «Київтпелоенерго». А ті в свою чергу пишуть, що ніяких робіт не проводять, температурний режим в нормі, звертайтеся до КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району міста Києва».

Справа у тім, що до будинку постачанням ГВП займається КП «Київтеплоенерго», а від будинку до квартири — КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району міста Києва». Коли ніхто з них ні за що не хоче відповідати, то вони просто відфутболюють киян один до одного. І така ситуація скрізь по районам, не лише у Дніпровському районі. І все, ця проблема може не вирішуватися місяцями, а то і роками. І всім байдуже. Сотні, тисячі скарг — і ніякого результату. Чому? А тому що у Кличка не тільки ці підприємства працюють неефективно, а навіть та організація, яка займається обліком звернень громадян — КБУ «Контактний центр міста Києва» 1551. Як видно з абревіатури, організація комунальна і бюджетна. Отже за наші з вами гроші працює. Та так гарно працює, що мої скарги, адресовані КП «Київтеплоенерго» переадресовує в КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району міста Києва» і навпаки. Коли ж пишу скарги про бардак і що цим питанням має зайнятися Департамент житлово-комунальної інфраструктури КМДА, то скарги туди не доходять. Знову все відправляється на КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району міста Києва». Навіть скарга на директора КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району міста Києва» Сергія Прогонюка, була переадресована йому самому! Сталінські часи повертаються, чи що? Тоді скарги на катів відправляли на розгляд тим самим катам. Йде зухвале ігнорування вимог статті 7 Закону України «Про звернення громадян». Коли спробував з’ясувати чому ж так, то такі відповіді від операторів КБУ почув, що це просто перли. Один з них намагався мене переконати, що це нормально і мої аргументи про порушення вказаної норми Закону взагалі не діяли. При цьому робив це так наполегливо, що на хвилинку здалося, що цей абсурд мені сниться. Врешті-решт з’ясувалося, що скарги громадян реєструють не оператори, а програма (!). І вона так вдало зроблена, що ігнорує не тільки вимоги Закону, але і відфільтровує небажані скарги, щоб вони не потрапляли до Департаментів житлово-комунальної інфраструктури і та транспортної інфраструктури. Принаймні в мене така думка склалася. Мабуть, бережуть нерви чиновників цих Департаментів. Кажу операторам, щоб змінили програму, вони відповідають, що це не до них питання. До керівниці КБУ Жукової зателефонувати неможливо. А ще скарги, адресовані одним організаціям, цілком можуть розглядати інші, які у своїй відповіді і будуть рекомендувати звернутися у ту організацію, в яку ти писав, але КБУ адресовало не туди:

Звісно, Кличко про такі абсурди, що відбуваються у нього під носом, не знає. Та і не цікаво то йому. В нього є більш важливіші справи. В результаті тільки на те, щоб твою скаргу передали належному виконавцю, доводиться витрачати дні, тижні, а то і місяці. А частенько відповіді у встановлені терміни на скарги не надаються або навіть не надаються взагалі. І КБУ нічого не робить, мовляв, ми не маємо повноважень. (Агов, Кличко, чуєш? Дай повноваження людям.) От і виходить цікава ситуація, що пишеш повторну скаргу, знову призначають новий термін і так втрачаєш два терміни замість одного.

Найдорожче, що у нас є в житті — це наш час. Він стрімко йде вперед, не чекаючи нас. Ми маємо встигнути отримати насолоду від життя. Як же ж хочеться не сидіти в ноутбуці і писати тисячі скарг, а цей час провести з дітьми, з дружиною, з друзями, родичами тощо. Піти в театр, кіно, у парк. Мати гарний настрій, а не бути в депресії.

А Кличко і К де-факто крадуть в нас час. Нахабно і цинічно. Своєю неповороткістю, неефективністю, байдужістю.

Оператор КБУ Надія, № 414, на моє зауваження про крадіжку часу, сказала, що «Вас ніхто до цього не змушує». Мова йде про подачу скарги. Ну звісно не змушує. Сотням тисяч киян нічого робити, тому вони заради забави подають скарги через КБУ з надією, що їхня проблема буде вирішена.

Таких проблем в Києві сотні, тисячі напрямків. І така сама запущеність. Надмірна забюрократизованість, цинізм, байдужість і відверта зневага до киян. Центр Комунального сервісу, Київпастранс, Київодоканал, сервіс 1557 і безліч інших організацій. Вони працюють як дрімучій постсовок. Це навіть гірше, ніж при СРСР!

Але при цьому не забувають нагадати, що треба платити по європейським тарифам. Про принцип взаємної відповідальності при цьому вони не чули.

Кличко щиро виріть у те, що за нього проголосує більшість киян. Я не знаю чому він у це вірить. Я ж вважаю, що кияни мають дати йому чітку оцінку — ЦІЛКОМ НЕЗАДОВІЛЬНО. Бо так знущатися над киянами вже далі не можна.

Зрозуміло, що зміна Кличка на іншого такого самого мера, нічого не дасть. Ситуація в Києві буде гірше з кожним роком. Тут потрібно змінювати всю систему. Чистити ці Авгієві конюшні. А для цього потрібно спитати у киян — як вони хочуть жити, що вони пропонують. Ніхто цим не займається, думка киян владу не цікавить. Повідгороджувалися від них за допомогою КБУ і подібних структур і вирішують свої справи. Переконаний, що тільки через масове залучення киян до вирішення проблем Києва, можливо не тільки зламати остаточно стару гнилу систему, але і побудувати нову, яка буде працювати на кожного киянина, а не лише на купку бездарних і некомпетентних чиновників і керівників комунальних підприємств.

А поки 2 місяці сидимо без гарячої води. Навіть не знаємо чому — бо ніхто на себе так і не взяв відповідальність за це, звалюючи це питання один на одного і витрачаючи наші гроші на те, щоб надати нам сотні відписок.