Юрій Буздуган: «Після провалу бліцкригу інших варіантів, крім капітуляції, у РФ не залишилося»

Вже третій місяць триває повномасштабна війна між Україною та Росією. Хто насправді винен у війні, як вона закінчиться та чи позбавлять Кремль ядерної зброї, i-ua.tv запитав у експерта з питань геополітики Юрія Буздугана.

Юрій Буздуган: «Після провалу бліцкригу інших варіантів, крім капітуляції, у РФ не залишилося»

— Як змінюється світ на фоні російсько-української війни та чим було зумовлено появу нової гарячої точки на мапі?

— Стосунки Києва та Москви — наслідок процесів, які відбуваються в глобальній геополітичній системі людства. Тобто, російсько-українська війна — це наслідок глобальних процесів, які виходять за межі стосунків цих держав.

Майже рік тому одночасно відбулися чотири важливі події. Одна з них — зустріч президентів Росії та США в Женеві. Перед цим пройшов саміт ЄС та США. Лідери ЄС та США вперше за 25 років зустрілися, щоб обговорити існуючі між ними протиріччя. Це було протистояння між Німеччиною та США, яка після 1991 кинула виклик Вашингтону. Берлін намагався провести свою лінію та програв. Війна між Росією та Україною — результат агресивної політики, яку проводила Німеччина.

Починаючи з 1991 року, Берлін та Вашингтон мали абсолютно різні бачення, куди має рухатися людство. Війна на території України — результат протистояння, яке розпочала Німеччина. До речі, ніхто навіть не побачив, що замість Європейського союзу була вибудована Німецька імперія, де Берлін вирішує все, а всі інші роблять те, що йому треба. Останній крок, який зробила Німеччина в цьому напрямку — створення «зони вільної торгівлі з ЄС». Куди, до речі, затягли і Україну. Тобто, Німеччина встановила свої правила глобального обміну. Раніше ці правила встановлював світовий гегемон. Спочатку Іспанія, потім Голландія та Англія. Після 1945 року цю функцію виконували США.

Але Німеччина вирішила встановити свої правила, і ці правила для України були гірші за американські. В німецькій «зоні вільної торгівлі» насправді немає ніякої вільної торгівлі. В Берліні ввели квоти, і країни не можуть вільно торгувати. Ці квоти для України на сталь настільки маленькі, що Україна вичерпувала їх за три місяці. Це призвело до невтішних наслідків. До 1991 року наша країна займала шосте місце в світі по виробництву сталі, а Німеччина сьоме. Зараз Німеччина займає шосте місце, а Україна до початку війни займала 14 місце. Ось так в Берліні «тихою сапою» прибирають економічних конкурентів.

Щоб змусити інші країни підкоритися нееквівалентному обміну, колишній канцлер Німеччини Меркель зробила ставку на Путіна. Те, що ми зараз спостерігаємо — результат німецької імперської політики, а не російської. Війна, яка почалася у 2014 році — не протистояння України з Росією та ЛНР з ДНР, а протистояння Німеччини проти США. Німеччина російськими танками встановлювала свої правила глобального обміну. А Росія — «дурник», який підтанцьовує у хитрого і розумного та працює на його інтереси. Наприклад, сьогодні в Маріуполі росіяни не тільки намагаються поставити на коліна українських воїнів, але й в інтересах Німеччини знищують один з семи українських металургійних комбінатів.

Але Берлін програв. Минулого року Німеччина підписала капітуляцію на саміті ЄС- США, який відбувся 15 червня. Як наслідок, якщо до того Німеччина та Франція кричали, що Україна ніколи не вступить до НАТО та ЄС, то після саміту НАТО, який також відбувся 15 червня в Берліні та Парижі, заявили, що Україна буде членом НАТО.

Друга подія стала ще важливішою за капітуляцію Німеччини — було опубліковано Меморандум G7. Тобто, умовно кажучи, раз на 30−50 років відбувається війна, де стикаються світові лідери в боротьбі за світову гегемонію. Після цього прописуються нові правила гри, по яких світ буде жити наступний геополітичний цикл. Наприклад, Друга світова війна закінчилася тим, що була прийнята концепція ООН та створені економічні інструменти, такі як Міжнародний валютний фонд та Світовий банк. Весь світ жив по цих принципах, які назвали Бреттон-Вудська система. Коли в 1991 році все посипалося, німці намагалися встановити свою систему замість неї, але програли протистояння. Меморандум від 15 червня 2021 року проголосив нові правила гри, а Німеччина програла цю війну та погоджується на ці правила. А Росія опинилася в ситуації, коли її «пахан» програв, а вона залишилася уламком вже закритого проекту. Тож Кремль вирішив бити всім пики, щоб бути впливовим та важливим.

Але людство буде жити за новими правилами гри. Зокрема, не буде економічного неолібералізму та імперіалізму, колоніального режиму. Тепер буде свобода народів. В цей момент Росія захотіла, повернути Україну, Молдову, Грузію, які вважає своїми колоніями. Війна, яка зараз відбувається — це війна Росії за відновлення старого світу, який панував 200 років тому. Вільні країни виступають не проти Путіна, а за соціальний прогрес, за світ, де немає деспотій. Меморандум G7 проголошує, що з країнами, які прагнуть деспотії, не будуть торгувати. В першу чергу, це спрямовано не так проти Росії, як проти Китаю, адже 90% його товарів продаються до країн вільного світу. Зокрема, в США та ЄС. Тобто, завдяки новим правилам, деспотії будуть викинуті з глобальних ринків. Ось чому Китай на початку так підтримував Росію. Але при цьому Росія не розглядається ним як торгівельний партнер, бо складає у його експорті лише 2%. Таким чином, якщо всередині Китаю не буде змін, то його економіка помре протягом декількох років, бо буде відлучена від світових ринків. Якщо комуністична партія КНР не зробить розворот до свободи.

Зараз йде боротьба за те, щоб світ жив на нових засадах. І викидання деспотій з глобальних ринків лише одна з них. Тобто, вільні країни заявляють, що будуть торгувати лише з вільними країнами.

— Які ще є основні засади, на яких буде будуватися новий світ?

— Другий принцип — декарбонізація. Тобто, було проголошено, що до 2030 року країни мають перестати використовувати вуглеводороди. Країни повинні перевести свою енергетику, індустрію та транспорт на інші джерела енергії. Тобто, в системі глобального обміну автомобілі не мають використовувати бензин, солярку та газ — або електрика або водень, щоб зупинити глобальне потепління. Також країни мають створювати безвуглеводородні пароплави та літаки.

Тобто, відбувається перебудова світової економіки заради збереження життя. Конкретна робота вже почалася, і тут виник бунт Росії, яка виступила за повернення у жахливе минуле. Але Росії вже «підпалили хвоста» і далі буде більше. Більше того, Росія робить все, щоб світові економічні лідери США та Євросоюз якнайшвидше відмовилися від її нафти та газу.

Третя засада нового світу поряд із викиданням деспотій з глобальних ринків та декарбонізації — створення нових глобальних інструментів. Якщо інструменти Бреттон-Вудської системи (ООН, МВФ, Світовий Банк) працювали у рекомендаційному, погоджувальному та заохочувальному режимах, то тепер будуть створені інструменти, які будуть нормотворчими, контролюючими і навіть застосовуватимуть примус до таких порушників світового порядку, як Росія.

Ще одна засада, яка має для нас принципове значення — Україна проголошена вільною країною. Після 2021 року Україна почала сприйматися не просто, як новонароджена країна, яка будує вільний світ, а як його органічна частина. Цей вільний світ буде захищати не тільки Україну, а і всі вільні країни, навіть, якщо вони не члени НАТО. Співтовариство вільних країн та народів буде захищатися від агресивних деспотій.

Керівники світових лідерів — США, Великобританії, Канади, Австралії та Японії розуміють, що боротьба за Україну — це боротьба не за маленьку країну, а боротьба вільного світу проти дикунів. Боротьба визначально успішна, бо вільний світ економічно набагато потужніший. Поставлено завдання створити умови за яких, всі народи мають звільнитися від деспотій, але ніхто нікого не буде примушувати.

— В чому для світу найголовніший сенс перемоги України?

— Як ми вже говорили, ця війна вийшла далеко за межі російсько-українського протистояння. Світ вільних народів бореться проти світу деспотій. Зараз вирішується, яким світ буде. Це буде світ деспотій чи світ вільних народів. Коли Канада надсилає нам зброю, вона бореться за свою свободу. Це їхній інтерес та солідарність через близькість по духу. Зараз створюється братерство вільних народів, яке бореться не просто за Україну. Народи розуміють, що в майбутньому атака може бути на будь кого з них.

— Як закінчиться війна?

— Вона закінчиться не просто поразкою Росії. Це буде демонстративна «порка» деспота, щоб всі інші деспотії на її прикладі подивилися, що може трапитися з ними. Це робиться для того, щоб кожен деспот мільйон разів подумав, що з ним буде, якщо він вирішить напасти на вільну країну, хай і меншу. Це буде не просто перемога України над Росією, це буде перемога вільного світу над деспотіями.

— Що буде після перемоги України? Яким буде ЄС та наша країна?

— По-перше, Україна не матиме ніяких територіальних прирощень. Якщо хтось думає, що ми візьмемо собі Кубань, то нічого подібного не буде. Але Крим та Донбас повністю повернуться до нас. Крім того, солідарність вільних народів буде поширено не тільки на захист, але і на відбудову України. По-друге, ніякої окупації Росії не буде. Але якщо татари захочуть відокремитись від Росії та збудувати власну вільну країну, то це буде їх право, ніхто в це втручатися не буде. Після перемоги України в Східній Європі буде створено світ вільних народів, де будуть жити щасливі та заможні люди. Крім того, буде гарантована безпека усіх вільних народів та право обирати свій шлях розвитку. Декоративних демократій не буде. Тобто, з'явиться новий світ з новими, кращими правилами.

Але я не впевнений, що після перемоги України буде ЄС. Коли почався ковід, вся європейська солідарність «вилетіла в трубу», коли Німеччина відбирала італійські апарати штучного дихання. Раніше ЄС — був союзом вільних народів. Проте, коли Німеччина почала будувати в ЄС вертикаль своєї влади, це призвело до того, що ЄС перестав бути союзом держав. Адже в ньому різні країни мають різні повноваження та вагу при прийнятті рішень. Цей союз вже помер, але поки тільки Великобританія про це відверто говорить.

Проте деякі німецькі діячі продовжують пручатися і боротися за проект, де Берлін має бути на чолі ЄС та сусідніх держав. Вони досі борються. І не проти України, не за Росію, а за свою гегемонію в світі. Мій прогноз, або ЄС буде фундаментально перебудовано і буде працювати за принципом одна країна — один голос, або він розсиплеться.

— Чи вступить Україна в ЄС?

-Середня людина в багатьох країнах ЄС важко працює та отримує не так уже й багато. І чим далі від Німеччини, тим гірше живуть люди. Частка «нових членів ЄС» у світовому виробництві впала з 2,1% до 1,6%. Тому не бачу сенсу вступати в союз, де розвиток України буде гальмуватися. Не впевнений, що збережеться єдиний ЄС. Німці настільки підірвали довіру до цієї організації, що ЄС навряд чи зможе пережити російсько-українську війну. Головним результатом війни буде створення двох «вітрин успіху» — англійської та української. Прогнозую, що буде два союзи. Один з них — це західно-європейський союз, де буде домінувати Велика Британія, а Німеччина втратить лідерство. Точніше, це буде англо — французький союз. Якої він набуде форми, ми подивимося, але Німеччину чекають не кращі часи. Коли в ЄС будуть встановлені однакові правила для всіх, то німці будуть жити гірше, ніж англійці. По-друге, всі вже побачили, що Україна живе краще, ніж Росія, навіть з її нафтою та газом.

Зараз відбувається зміна геополітичного клімату, а Україна знаходиться у дуже вигідному становищі. Тепер українська економіка буде частиною ядра нової світової економіки. Ми будемо інтегровані не тільки до суспільства вільних народів, але й до їх системи створення багатств.

Україні краще вступити в «Золотий мільярд», до Організації Економічного Співробітництва та Розвитку, членами якої є 29 країн із найвищою в світі продуктивністю економіки. Зараз у нашої країни є шанси вступити всюди, бо Україна тепер світовий герой, якого всі підтримують. Ми маємо усвідомити, куди ми хочемо.

— Чи будуть Росію надалі витісняти з міжнародної політики?

— Встановлення нової світової архітектури передбачає виключення усіх деспотій, в тому числі і Росії з міжнародної політики. РФ виключили з G 8. Також буде трансформована G 20, куди поки входить багато деспотій. Але США вже заявили, що не будуть в G 20, якщо там буде знаходиться Росія. З іншого боку, Україна вже отримала запрошення на засідання G 20. Росію будуть відстороняти з усіх структур, бо вона має деспотичні прагнення, які спрямовані не тільки на себе, а й на зовні. А Україна — Форпост Свободи, тому її будуть брати до всіх організацій.

— Чи позбавлять Росію ядерної зброї?

— Так. Результатом цієї війни стане позбавлення Росії ядерної зброї. У скаженого пса треба вирвати ікла. Якби Росія не нападала на інші країни, то ніхто не позбавляв би її ядерної зброї. Нагадаю, що у 1988 році у Радянського Союзу було 24,5 тисячі боєголовок, а у США тільки 22,5 тисячі. Але попри таку перевагу Радянський Союз програв війну і Горбачов підписав капітуляцію. Згідно з підписаним договором ОСВ-2 у США та Росії залишилося по 1,5 тисячі боєголовок. За 30 років, попри роззброєння, потужність удару США, зросла. Тому що на підводних човнах замість кожної балістичної ядерної ракети встановили від 12 до 24 крилатих ракет з дальністю 5000 км та неядерною, але дуже потужною боєголовкою.

— Путін же, в свою чергу, зробив ставку на ракети ТОПОЛЬ-2 М. Вони мають два недоліки. Перший — це моноблок з єдиною боєголовкою. Її можна відслідкувати та збити. Другий — ракета летить на висоті до 100 км. Створена США зенітна система ІДЖИС стоїть на всіх американських крейсерах, фрегатах і корветах здатна збивати російські балістичні ракети на будь-якій ділянці польоту. Сьогодні Росія може натиснути на кнопку, але з 1,5 тисячі її ракет до США долетить максимум 30. Російський ядерний кулак поступається американському неядерному в сотні разів. Ну і навіщо він потрібен?

— Переконаний, що США не будуть використовувати ядерну зброю. За одним виключенням. Путіну пообіцяли, що якщо він використає ядерну зброю по Україні, то бункер, де він буде ховатися, буде знищено єдиною англійською чи американською ядерною ракетою. Але при всьому тому, Україна в цих іграх беззахисна. Я не думаю, що Путін вдарить по Києву ядерною зброєю. Адже йому потрібен парад на Хрещатику. Але вдарити ядерною бомбою можливість має. Тому наші союзники зробили все, щоб маючи можливість, бажання в нього ні в якому разі не виникало.

Якщо ж Путін вдарить по Україні… Ми маємо Чорнобиль. Його наслідки — гірші, ніж у Хіросимі, де зараз живуть люди. Через 10−15 років все там буде чисто. Тому це буде один єдиний удар. Після цього Путіна знищать, де б він не ховався. А весь ядерний потенціал країни буде знищено протягом декількох годин. Так що наступний уряд Росії погодиться на ядерне роззброєння добровільно.

Якщо ж Путін не вдарить ядерною бомбою по Україні, і цей варіант я вважаю найбільш вірогідним, то йому залишиться єдиний варіант — капітуляція. А це означає, що він погодиться на все, що йому скажуть — і повернення Криму з Донбасом, і виплату репарацій за заподіяну нам шкоду. Після провалу бліцкригу на Україну інших варіантів, крім капітуляції, у Росії більше не залишилося.