Гроші на крові. Як гральний бізнес заробляє на війні в Україні?

Що сталося? Мова про букмекерську мережу 1XBet, яка має російських кінцевих бенефіціарів, але при цьому отримала ліцензію у самий розпал війни в Україні та намагається обходити санкції.

Гроші на крові. Як гральний бізнес заробляє на війні в Україні?

У той час, як рашистські компанії виганяють із усіх цивілізованих країн за розв'язану війну та геноцид в Україні, КРАІЛ (регулятор беттингу та онлайн казино в Україні) під керівництвом Бориса Баума видає 1XBet ліцензію на роботу в Україні. Напевне, для КРАІЛ гроші не пахнуть. А те, що вони продають свою країну окупантам, то це не їхня країна, всі їхні родичі, діти та дружини давно вже не вважають Україну своєю. Ось так, доки ЗСУ жене рашистів з України, хтось їм відкриває чорний хід.

Довідка по 1XBet

1XBet — один із найвідоміших онлайн-букмекерів у Росії, який рекламується в основному через піратські онлайн-кінотеатри. Він входив до трійки найбільших замовників відеореклами у рунеті та вважається офіційним партнером футбольного клубу «Барселона». Раніше 1XBet також був партнером англійських клубів «Ліверпуль» та «Челсі».

1XBet управляється компанією з Гібралтару. Сервіс заборонений у Росії, оскільки не пройшов обов'язкове з 2014 року ліцензування Федеральної податкової служби (ФНП). Його сайт заблокований, але 1XBet працює через численні дзеркала. Крім того, як писав Forbes, він має «легальний клон» — сервіс «1хСтавка», який має право на роботу в Росії.

Хто вони власники 1XBet?

Троє жителів Брянська розробили програмне забезпечення для азартних ігор на онлайн-ресурсі 1xBet без ліцензії у 2014−2019 роках заробили на цьому понад 63 мільярди рублів, що перевищує річний бюджет усієї Брянської області. Новоспеченими на той час мільярдерами стали — Дмитро Казорін, Роман Семіохін та Сергій Каршков. Семіохіна брянські ЗМІ тоді називали одним із найвпливовіших людей області та «брянським мільярдером». Каршков у минулому очолював відділ боротьби з кіберзлочинністю в УВС Брянської області.

Зараз Сєміохін та Каршков живуть на Кіпрі, ведуть там бізнес і займаються будівництвом. Зокрема, будують власний 22-поверховий офіс, де розміщуватимуться розробники 1XBet. Про це вони самі розповіли російській редакції журналу Forbes.

Власники ігрової імперії, кажуть, що на умовах франшизи можуть передавати свій софт партнерам різних ринків, які оперують їм далі та платять за використання роялті. Отже, таким чином холдинг та його власники нібито не мають відношення до росії. Проте, як не крути, компанія все одно отримує прибуток у росії. Незважаючи на блокування сайтів 1XBet в РФ, без перешкод продовжує працювати інший продукт групи — 1хСтавка.

У полі зору правоохоронців

Токсичність букмекерів 1XBet перетнула межі росії. Робота компанії була призупинена в Кенії, де російського букмекера викрили в просуванні та залучанні до азартних ігор молоді.

Незважаючи на відсутність дозволу на ведення діяльності, 1XBet намагався залучити на свій ресурс гравців із США, пропонуючи за реєстрацію бонус більше $ 100. Після чого на 1XBet звернули увагу представники американської асоціації кінематографістів Motion Picture Association. До цього в їхніх звітах фігурували тільки піратські сайти, мобільні додатки та хостери. В 2019-му році там з’явився новий розділ — рекламні мережі та компанії, що займаються онлайн-рекламою. В цьому розділі була тільки одна назва — 1XBet (росія). Бренд звинувачували в масовому розміщенні реклами на піратських ресурсах та стимулюванні розвитку піратства по всьому світу.

Проте, все це не завадило «компанії з душком» отримати ліцензію в Україні та ще й під час повномасштабного вторгнення рф.

Спонсорувати армію окупантів за рахунок українців — вражаючий цинізм чи звичайний заробіток?

Борис Баум, який допоміг 1XBet із ліцензуванням в Україні, насправді має кілька офшорів Banita Limited, Himalita Limited, Maslav Limited, які фігурують у кримінальній справі про незаконне виведення грошей, пов’язане з VS Energy. Група VS Energy, яка володіє п’ятьма обленерго в Україні. Свого часу президентом VS Energy був Михайло Спектор також пов’язаний із азартними іграми. Його Баум і залучив до просування 1XBet в Україні. Все мало скластися легко, перші ліцензію компанія отримала у лютому 2022 року, друга мала бути готова у березні, проте через війну її видача стала неможливою. Тоді Баум вигадав цікаву схему. Отримавши ліцензію, 1XBet зобов’язалися купити військові ОВДП на 500 млн грн. 30 березня регулятор видав ТОВ «Твоя беттінгова компанія» ліцензії на букмекерську діяльність та організацію азартних ігор в інтернеті.

У свою чергу, 1XBet запропонувала дозволити їй приймати ставки від гравців-нерезидентів України і запровадити пільгове оподаткування для такої діяльності. Мета цієї оборудки бажання отримати одну з найпопулярніших в світі ліцензій на гемблінгову діяльність — ліцензію Кюрасао. Вона існує двох типів: Master license и Sublicense. Перша дає можливість самостійно видавати ліцензії Sublicense третім компаніям. А відтак, отримавши її 1XBet зможе легко будувати мережу партнерських брендів, працюючи з нерезидентами. І спокійно відмивати кошти, що наразі компанія і робить в Україні.

Чим відомий український «масковий король» Баум та хто відкрив йому двері в Україну?

Борис Баум, той, якого ми згадували на початку матеріалу, і хто видав ліцензію 1XBet на ведення бізнесу в Україні. Ще одна темна конячка в історії не лише заробітку грального бізнесу в Україні.

Виявляється, перший заступник голови Консультаційно-експертної ради Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей Баум, мало того, що 20 років працював з російськими компаніями, встиг стати головним героєм кількох скандалів. Зокрема, йдеться про низку компаній, які пов'язують із російським організованим злочинним угрупуванням під назвою «Лужніковська». Її члени контролюють енергетичні та готельні бізнеси в Україні. Крім того, Баум має судимість у Латвії, попри все це в Україні свого часу на це просто закрили очі. Більш того, його буквально за руку привели на Банкову після перемоги Володимира Зеленського. Баум, отримавши наше громадянство, увійшов до новоствореної робочої групи із розробки закону про легалізацію ринку азартних ігор. До речі на Банкову Баума привів нинішній голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Довідка: Баум з'явився в Україні у 2006 році у статусі голови наглядової ради Нікопольського заводу феросплавів, який належав Ігорю Коломойському та Віктору Пінчуку, там російська ТОВ VS Energy International Ukraine була партнером українських бізнесменів. Тоді ж Баум був першим помічником керівника VS Energy. Ця російська компанія, яка на той час працювала в Україні, належала бізнес-групі, яку очолював спочатку депутат Держдуми Олександр Бабаков, а потім Михайло Спектор. Приблизно в ті роки Баум був кінцевим бенефіціаром кіпрської офшорної компанії First National Lotteri Ltd.

У 2010 році прізвище Баума спливло в переліку пасажирів приватного літака Спектора, який перевозив до Ізраїлю гостей на весілля дніпропетровського бізнесмена та партнера Ігоря Коломойського Тимура Міндіча. Серед інших пасажирів літака були олігархи Віктор Пінчук, Михайло Кіперман, Марк та Євген Коган, голова Дніпропетровської громади «Хабад» Шмуель. За останні 15 років Баум обіймав керівні посади у низці компаній, які пов'язують із російською організованою злочинною спільнотою під назвою «Лужніковські».

Ваші ставки, меценати

5 квітня 2020 року маловідомий в Україні Борис Баум очолив фонд «Прайм», який був створений в Україні задля акумуляції грошей для боротьби із коронавірусною хворобою. Власне, фонд був створений іншими людьми ще у 2016 році, однак кошти для боротьби із Covid-19 взявся збирати саме зараз. І саме зараз Баум стає кінцевим бенефіціаром цієї організації, про що свідчать дані Youcontrol.

У чому схема? Під егідою Офісу президента в Україну ввозили гуманітарний вантаж без оподаткування і дипломатичними каналами — медичні маски та інші засоби захисту. Частина «гуманітарного» вантажу виявилася комерційного призначення. Маски та інші засоби захисту потрапили у великі торговельні мережі (зокрема, в «Епіцентр»), де перепродувалися з великою націнкою, пише skelet.info.

Ці ж комерційні структури великими партіями перепродавали маски державним компаніям і з величезною націнкою. Наприклад, «Укргазвидобування» (входить до групи компаній «Нафтогаз») придбало в «Епіцентр К» маски майже на 24 млн грн. Кількість масок у документації не уточнюється. Як з'ясували в Рахунковій палаті, у середньому держпідприємства закуповували маски за ціною в 15,88 грн за штуку. Яка була закупівельна ціна, невідомо. Однак ринкова вартість масок — близько 13 грн за штуку. Таким чином, російський підприємець із подвійним громадянством Борис Баум за кілька тижнів прославився на всю Україну. Він, як стверджують ЗМІ, примудрився заробити на коронавірусі цілий статок, взявши участь у перепродажі медичних масок та інших засобів боротьби з коронавірусом, які ввезли в країну як гуманітарний вантаж.

Сухі факти

Тепер Баум з легкої подачі Арахамії став наглядовим за гральним бізнесом в Україні. Нагадаємо, що під час Першого грального форуму в Херсоні нардеп Олег Марусяк, автор законопроекту про легалізацію грального бізнесу, зізнався OBOZREVATEL, що в робочу групу входить експерт у сфері грального бізнесу, власник компанії First National Lotteri Ltd Борис Баум. Нардепи розповідають: Баум приходив на засідання комітету і нібито від імені президента пояснював, навіщо потрібно легалізувати «ігорку» і як буде працювати бізнес. Метою Баума було запустити ринок у своїх власних інтересах, тут, як кажуть, «справа шита білими нитками». Ось і маємо, що «ділки», які неодноразово вже фігурували у скандалах по всьому світу, але залишитися непоміченими, тепер наживаються та заробляють статки в Україні. Проте, наступного дня після публікації розслідування, яке опублікувало InformNapalm, «не свята трійця» Казорін, Роман Семіохін та Сергій Каршков з’явилися в базі Миротворця. Тепер величезне питання до ОП та наших СБУ та РНБО, навіщо ви самі лобіювали російських злочинців? І чому зараз влада не робить нічого, аби позбавитися цього ганебного клейма? Чи настільки гроші не пахнуть…

Євгенія Яковлева