Артем Шило: керівник економічної контррозвідки чи корупціонер

Артем Шило був призначений заступником Департаменту захисту національної державності СБУ в серпні 2022 року.

Артем Шило: керівник економічної контррозвідки чи корупціонер

На цій посаді він курує діяльність підрозділу, який у новому штатному розкладі спецслужби відповідає Головному управлінню контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки — так званій «економічній контррозвідці». Але як людина, яка створює національну загрозу країні, може працювати у владі, — розбираємося в матеріалі.

Шило пов’язаний з багатьма сумнівними чи навіть кримінальними справами. Так, наприклад, він має безпосередній зв’язок із діяльністю 1xBet в Україні. Нагадаємо, уже під час повномасштабної російсько-української війни ця букмекерська мережа отримала ліцензію, хоча і має російських кінцевих бенефіціарів.

Усе почалося ще у 2016−2017 роках, коли Артем Шило намагався завести компанію в Україну. Але у 2021 році екскерівника ГУ ВБ СБУ Андрія Наумова затримали в Сербії за підозрою в держзраді. Після чого його та самого Артема відсторонили. Шило був одним із ключових людей, які у 2016−2019 роках тиснули на українські IT-компанії, повідомляють у розслідуванні InformNapalm. У додаток, за даними наших джерел, Артем Шило є позаштатним радником Офісу Президента України. А вже зараз він очолює «економічну контррозвідку».

Артем Шило — син покійної Ольги Шило, завкафедри кримінального процесу та оперативно-розшукової діяльності Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого в Харкові. Вона входила до редколегії журналу «Вісник кримінального судочинства» разом із заступником голови Офісу Президента Олегом Татаровим. Про це повідомляють «Наші гроші».

На початку правління Володимира Зеленського Артем Шило працював у СБУ заступником Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки. У деяких анонімних публікаціях його звинувачували в крадіжках грошей із банківських рахунків, нібито здійснених за допомогою хакерів, чию діяльність і контролював департамент Шила.

Прямих доказів не було, проте його майно вказувало на протилежне. Журналісти «Схем» виявили, що родина Шила має маєток під Києвом, оформлений на батька-СБУшника. Також Артем має дві машини S та Е класів (Mercedes-Benz E53 AMG 2021 року та Mercedes-Benz GLE 63S 2021 року). Приблизна ціна обох складає близько 200 тисяч доларів.

Коли чоловік обіймав посаду в.о. начальника другого управління ДКІБ СБУ, яке є оперативним і за родом своєї діяльності відповідає в основному за боротьбу з кіберзлочинністю. Основним джерелом протизаконних доходів були гроші, що отримуються при фактичному пограбуванні IT-компаній.

За інформацією джерел у СБУ, Артем Шило має підконтрольні хакерські групи з Харкова та Дніпра, які змушені співпрацювати під погрозами тюремного терміну та виконувати кримінальні доручення, вкрай далекі від цілей і завдань ДКІБ.

За допомогою їхніх знань і використовуючи своє службове становище та зв'язки в Офісі Генерального прокурора, окремі співробітники якого «прикривають» їх від можливих запитів на міжнародно-правову допомогу, крадуть гроші з рахунків простих громадян інших країн, у яких немає прямих договорів з Україною щодо міжнародно-правової допомоги в кримінальних справах. Це дозволяє їм безкарно вивертати кредитні картки та банківські рахунки громадян цих країн.

Використовуючи свої зв'язки та службове становище, Шило систематично створює штучні перешкоди діяльності будівельним компаніям й отримує від них максимальну знижку на дорогі об'єкти в обмін на лояльність й успішну видачу всіх документів. Нерухомість набувається в різних містах України, яку він оформлює на своїх родичів чи просто підставних осіб. У публічній декларації описана лише скромна частина його майна та капіталу, про велику частину якого не знає навіть найближче оточення, покровителі та союзники.

Наприклад, його квартира в будинку комплексу «Новопечерські Липки», площа якої 180 кв. м, коштує близько 950 тисяч доларів.

Артем Шило вирішив скористатися службовим становищем, і за допомогою організованої групи інших хакерів, які працюють під тиском і погрозами, здійснює хакерські атаки на іноземні банки та займається кардингом (крадіжка грошей із кредитних карток). Звідси й відпочинок на Сейшельських островах, і нові авто, і нерухомість.

Залишається питання — як людина, яка створює національну загрозу країні, наживається на чужих бідах, хоча зобов'язана забезпечувати кібербезпеку в державі, може бути при владі, ба більше, бути радником Офісу Президента України?

Авторка: Слава Херсонська

Рекомендовані публікації