«Підтримує вбивство українців та спонсорує російських окупантів» — українці про Бориса Баума

До України повернувся скандальний громадянин Латвії Борис Баум. Нагадаємо, що вже під час повномасштабної російсько-української війни ліцензію отримала букмекерська мережа 1xBet, яка має російських кінцевих бенефіціарів. Баум безпосередньо брав участь в її наданні; окрім цього, має тісний зв’язок із російським бізнесменом, депутатом і спецпредставником путіна Олександром Бабаковим.

Борис Баум
Борис Баум

Детальніше про ситуацію з букмекерською мережею 1xBet — у нашому попередньому матеріалі «Гроші на крові. Як гральний бізнес заробляє на війні в Україні?».

12 серпня Борис Баум перетнув кордон за латвійським паспортом, повідомляє УНН, маючи українське громадянство (отримав у 2020 році). З 22 червня чоловік перебував у Латвії та на Кіпрі, де зустрічався з власниками проросійської букмекерської компанії 1xBet, інтереси якої він і досі лобіює в Україні. Баум виїхав з України за два дні після опублікування розслідування InformNapalm щодо надання ліцензії 1xBet.

Щоб просунути питання ліцензії в Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (далі — КРАІЛ), Борис Баум розповів, що отримавши відповідний документ, вони зобов’язуються купити військові облігації України на 500 мільйонів гривень. Таким чином уже 30 березня регулятор видав ТОВ «Твоя беттінгова компанія» ліцензії на букмекерську діяльність й організацію азартних ігор в інтернеті. Її власником в Україні вважається Сергій Цибін.

1xBet працював в Україні й до легалізації азартних ігор і відмивав кошти за допомогою міскодінгу. Офіційно це велика структура, яка має багато компаній по всьому світу. Діяльність бренду було заборонено у Великій Британії та Кенії. А в США Американська асоціація кінематографістів звинуватила 1xBet у спонсоруванні піратства.

Кінцеві власники компанії — троє росіян — Роман Сєміохін, Сергій Каршков і Дмитрій Казорін. Бенефіціари та сам Борис Баум потрапили на сайт «Миротворець».

Баум у минулому — один із топменеджерів VS Energy, а також голова наглядової ради «Першого інвестиційного банку». Ці підприємства належать групі російських бізнесменів Олександру Бабакову, Євгенію Гінеру та Михайлу Воєводіну (лідери «лужніковського» угрупування). Також Бабаков є членом Ради Федерації рф, у минулому — заступник голови Держдуми рф.

Окрім цього, наприкінці червня Головне слідче управління Нацполіції відкрило кримінальне провадження через приховування частини отриманих від гральної діяльності доходів. У справі фігурують компанії «Плей Фан Інвестмент» (власник бренду «Фан Спорт»), «Vbet Україна» (бренд Vbet) і «Твоя беттінгова компанія» (бренд 1xBet).

Почалися процеси відмазування та покривання російського бізнесу 1xBet в Україні. Після розслідування Борис Баум почав чистити публікації в ЗМІ. Як повідомляють «Факти.орг», були видалені статті із сайтів «Факти», «Обозреватель», «РБК-Україна», «КП в Україні», «Цензор.НЕТ». Деякі пости до видалення набрали чимало переглядів, а посилання на них досі є в соціальних мережах, але повідомлення вже недоступні.

У прямому етері єдиних новин речник волонтерської розслідувальної спільности InformNapalm Михайло Макарук повідомив, що від низки інтернет видань вони отримали інформацію про те, що представниця Офісу Президента Ірина Побєдоносцева вимагала негайно заблокувати матеріали передруку розслідування про бренд 1xBet.

Також Макарук заявив, що КРАІЛ треба переобрати, і що комісія має позбавитися від «смотрящих», типу Баума. Так КРАІЛ 12 серпня розпустила Консультаційно-експертну раду, першим заступником голови якої був Борис Баум. «Консультаційно-експертна рада була достроково розпущена у повному складі, оскільки не виконувала усіх своїх функцій та обов’язків», — розповіли в КРАІЛ УНН.

Розслідувачі InformNapalm повідомили, що Київська прокуратура вже веде слідство щодо діяльності «Твоєї беттінгової компанії», але закликали звернути увагу на СБУ та РНБО.

Після оприлюднення розслідування деякі зацікавлені особистості заговорили про те, що нібито 1xBet зараз не працює в росії та не має жодних стосунків із країною-агресором. У новому матеріалі InformNapalm повідомляється, що компанія продовжує свою діяльність у рф і буде отримувати персональні дані українців. Тож «лобіювання інтересів та видача ліцензії цьому бренду в Україні — злочин проти національної безпеки», — пишуть журналісти розслідувальної спільноти.

Докази діяльності 1xBet у росії наводить InformNapalm у своєму розслідуванні та на телеграм-каналі. По-перше, бренд працює з більшістю російських банків і платіжних систем. Серед компаній, які проводять платежі для букмекера — «МТС Деньги», «СберБанк россии», «Тинькофф», «Альфа-Банк», Qiwi й інші російські банки та платіжні системи.

По-друге, 1xBet та 1хCтавка — одна букмекерська контора. Остання офіційно працює у рф і, нібито, немає жодного звʼязку з 1xBet і його власниками. Проте порівняльне дослідження гемблінгових сайтів і мобільних додатків, яке провело BraveUkraine, показало протилежне.

По-третє, компанія дає площадку проросійській пропаганді. В інтернет просторі з’явилося відео, де читають реп, як «в дєтском саду сідєл вааружонний батальйон Азова» і як нібито українці «бомбили старіков дєтєй і пох кого» на Донбасі. Навкруги реперів стоїть натовп у футболках з логотипом бренду 1xBet.

І наостанок — в оголошеннях на деяких російських сайтах було зазначено, що «1% від усіх ставок 1хСтавка, зроблених з росії, піде на допомогу російським героям, які отримали поранення під час участі у спеціальній військовій операції в Україні». «А це вже пряме фінансування тероризму», — пише на телеграм-каналі InformNapalm.

На початку серпня Президент України Володимир Зеленський публічно дав завдання розібратися з російським бізнесом 1xBet. Михайло Макарук, речник міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm прокоментував бездіяльність відповідних структур: «Мені цікаво, як довго будуть і далі відверто саботувати наказ Верховного головнокомандувача такі структури як Служба безпеки України, Міністерство фінансів України та Рада національної безпеки і оборони України».

1xBet зацікавлена в діяльності на території України зокрема для отримання особистих даних українців. Маючи базу даних людей із фінансовими проблемами, дуже легко завербувати агентів на місцях і використовувати їх для потреб ГРУ та ФСБ, повідомляють в останньому розслідуванні InformNapalm. Дозвіл збирати персональні дані букмекерська компанія отримала разом із ліцензією на діяльність в Україні. Закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» в ст. 16 вимагає від операторів забезпечувати ідентифікацію гравців і відвідувачів у гральному закладі чи в інтернет.

Усе почалося набагато раніше, ще у 2016−2017 роках, коли Артем Шило намагався заводити 1xBet в Україну. Але у 2021 році екскерівника ГУ ВБ СБУ Андрія Наумова затримали в Сербії за підозрою в держзраді. Після чого його та самого Артема відсторонили. Шило був одним із ключових людей, які у 2016−2019 роках тиснули на українські IT-компанії, повідомляють в InformNapalm. У додаток, за даними наших джерел, Артем Шило є позаштатним радником Офісу Президента України.

Додаток 1

Додаток 2

У 2019 році проєкт закону «Про державне регулювання діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор» просував голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія на користь окремих представників грального бізнесу, повідомляється в матеріалі «РБК-Україна». На сайті «Апостроф» у своєму розслідуванні автор підтвердив, що Арахамія дійсно займався процесом прийняття законопроєкту. І робить це на користь власників букмекерських контор, які ведуть бізнес у Росії, окупованому Криму та в так званих ДНР і ЛНР.

Саме Арахамія включив до складу робочої групи з розробки закону Бориса Баума. «Апостроф» також називає інших лобістів законопроєкту. Це власник компанії «Фаворит» Андрій Матюха, трійця з компанії «Парі-Матч» — власник Едуард Швіндлерман, гендиректор Сергій Портнов та юрист Ірина Сергієнко. Також участь у процесі брав Михайло Спектор, якого, як і Баума, пов'язують із «лужниківським» угрупуванням.

Інфографіка: apostrophe.ua/article/society/2019−11−04/komanda-prezidenta-igraet-ne-za-tem-stolom-chto-ne-tak-s-novyim-zakonom-o-legalizatsii-igornogo-biznesa/28894

За останні роки Борис Баум обіймав керівні посади в компаніях, які пов'язують із російською організованою злочинною спільнотою «лужніковські». А Офіс Президента довірив гральний бізнес людині з неоднозначною біографією та репутацією. Баум є представником інтересів політиків і бізнесменів рф. Він близько 20 років пропрацював у російських компаніях в Україні, власники яких і досі мають тут власні інтереси.

На думку Михайла Макарука, спецпредставник президента рф володимира путіна Олександр Бабаков і досі впливає на гральний бізнес через Бориса Баума. 24 серпня він привітав Україну з Днем Незалежності в соцмережах. Проте користувачі влаштували скандал у коментарях під дописом і закликали депортувати Баума. Коментатори вважають, що він «підтримує вбивство українців та спонсорує російських окупантів», лобіюючи інтереси російського букмекера 1xBet, якому вже під час повномасштабної війни видали ліцензії для роботи в Україні.

Авторка: Слава Херсонська

Читайте також


Гральний бізнес під час війни або як росіяни продовжують заробляти в Україні

Верховна Рада в 2020 році офіційно легалізувала гральний бізнес в Україні шляхом прийняття Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор». Однак це не вирішило багато питань. Зокрема, найголовніше з них — російський гральний бізнес продовжує працювати в Україні під час війни. Тож чому так відбувається і хто за цим стоїть, розбиралися журналісти i-ua.tv.