Зв’язки з ОП, мільйонні статки та скандал з 1XBet: про СБУ-шника Артема Шила

Артем Шило — СБУ-шник із Харкова, що тепер займається «дерусифікацією української економіки». Зв’язки з Татаровим, скандал із російським гральним бізнесом і запитання до мільйонних статків чиновника — про це та інше далі в матеріалі.

Артем Шило
Артем Шило

Шлях до спецслужби

Щойно Шило втратив посаду в СБУ під час «великої чистки», він здобув іншу посаду — радника Офісу Президента. Це дозволило тримати його в тіні ще рік, адже перелік цих радників непублічний. В ОП він допомагав реформувати ту ж Службу безпеки України.

На питання «як саме він опинився в Офісі Президента» можуть відповідати його зв'язки із заступником Керівника ОП Олегом Татаровим. Останнього вважають куратором правоохоронного блоку структури.

«Я не радник особисто Андрія Борисовича (Керівник ОП Єрмак, — ред.), я не радник особисто Олега Юрійовича (заступник Керівника ОП Татаров, — ред.). Це питання реформування органів Служби безпеки України. Щодо цього питання я надав певні консультації тим особам, які мені задавали ці питання, виключно в приватному спілкуванні», — розказав він в інтерв'ю Bigus.info без інших подробиць.

У серпні Шило очолив новий підрозділ у складі СБУ, один із найважливіших нині підрозділів, адже серед головних його задач сьогодні — формування санкційних списків і дерусифікація стратегічних галузей української економіки.

Щоб арештувати та конфіскувати російські активи, потрібен суд, а для цього треба зібрати якісну доказову базу, зокрема довести російську присутність. Це і є головне завдання підрозділу Шила на найближчі півроку, запевняє він. Ба більше, держпосадовець хоче вести ці об'єкти й після конфіскації.

«Задача виконана для нашого підрозділу, як ми бачимо, — це безпосередньо контррозвідувальний супровід цього процесу до першого етапу — конфіскації активів, і другого етапу — реалізації цих активів. Тому що ще більша на теперішній час невідомість — це порядок і план реалізації цих активів у державі. Ми б бачили там виключно точкову перевірку Службою безпеки суб’єктів, які претендують на викуп цих активів на предмет їхнього відношення до росіян, до колаборантів і до зрадників», — пояснив СБУ-шник.

Бізнес без витрат або справа дружини Шила

Родина Артема Шила має чимало нерухомості. У його власності дві трикімнатні квартири в Києві (кожна з них коштує близько 360 тисяч доларів), ще одна квартира та комерційна нерухомість — у власності дружини (коштує понад 2 млн доларів). Окрім цього, Ірина Шило має салон краси на 275 кв. м (близько 1 млн доларів). На неї ж записано три машини (понад 200 тисяч доларів). У його батька також є будинок, який начебто дійсно батьківський. Той, за словами Шило, купив дім за кошти, зароблені на бізнесі. Проте справа була настільки дрібною, що батько не вважав за доцільне його оформлювати, тому в реєстрах немає згадки про цей бізнес.

Цікава історія і з дружиною СБУ-шника. Усе, що відображено в декларації Ірини Шило за майже 10 років, у сумі буде трохи більше мільйона доларів, але й це не покриває навіть половини з того, що на неї оформлено.

Головним її бізнесом є мережа салонів краси. Почала його вона ще у 2010 році, але коли жінка вийшла заміж і народила дитину, бізнес став «сходить на нет». Але саме в той час через ФОП проганяються мільйони, у деклараціях додається майно, а в Інстаграмі — з'являються нові фотографії з відпочинку на різних курортах.

Коли всіх підкосив ковід, у 2020 році Ірина жаліється на великі збитки, водночас через її рахунки проходить ще 6,5 млн грн, а в гаражі з'являється нова машина. Наступного року сім'я знімає велику квартиру, яку здавали в оренду за 6,5 тисяч доларів на місяць. У листопаді дружина СБУ-шника купує першу партію комерційної нерухомості (близько 1,8 млн доларів), а через кілька місяців — другу (1 млн доларів).

Тож за 10 років, 9 з яких Артем працював у СБУ, родина Шила «обросла» майже на 4 млн доларів.

Скандал з 1XBet

У квітні найвідоміша букмекерська компанія у світі 1XBet отримала в Україні офіційну ліцензію. Проте це не просто російський бізнес; окрім цього, їхня діяльність становить загрозу для безпеки українців, бо платформа збиратиме персональні дані гравців і отримуватиме потенційну можливість допомагати росіянам вербувати агентів серед фінансово нестабільних верств населення.

Українські журналісти почали перебирати варіанти — хто ж допоміг 1XBet зайти на український ринок. Першим підозрюваним став Борис Баум, тодішній голова консультативно-експертної ради КРАІЛ, а в минулому — топменеджер VS Energy, пов'язаної з росіянами.

Так, дійшли й до Шила. З'ясувалося, що свою юридичну компанію він зареєстрував за адресою адвокатського об’єднання, партнери якого супроводжували ліцензування «Твоєї беттінгової компанії». А пізніше вони захищали компанію в суді. Після скандалу ліцензію все-таки анулювали, але зараз «ТБК» бореться за її відновлення та продовження діяльності в Україні.

Як очільник новоствореного Головного управління контррозвідувального захисту об'єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму, Шило займається також «дерусифікацією певних галузей економіки». Цей підрозділ у найближчі півроку має зібрати якісну доказову базу й довести російську присутність для конфіскації активів ворога. Зокрема й у гральному бізнесі, з яким скандально пов’язаний Шило.

В інтерв'ю Bigus.info Артем Шило зазначив, що в українському законодавстві немає визначення, що таке «поганий росіянин» чи «хороший росіянин». На багато запитань ще немає готових відповідей. Версія кожного залежатиме від персонального ступеня радикальності. Так і з СБУ-шниками — немає законодавчого поняття «хороший СБУ-шник» і «поганий СБУ-шник». Тож відповідь на це питання кожного залежатиме від його радикальності.