Поки нас знищує рф, ми панькаємось із негідниками, які грабують Україну — Віктор Жердицький

У Київ прибули аудитори США для перевірки військової допомоги, що надається. Тепер Україна має звітувати про відправлену допомогу. Чи понесуть відповідальність чиновники, які грабують країну, журналісти i-ua.tv запитали у народного депутата ІІІ скликання, координатора Суспільної Системи Віктора Жердицького.

Поки нас знищує рф, ми панькаємось із негідниками, які грабують Україну
Поки нас знищує рф, ми панькаємось із негідниками, які грабують Україну

— Чиновники Пентагону, держдепу та агентства з міжнародного розвитку «тільки що завершили поїздку в Україну», зробивши своєрідне попередження щодо американської допомоги. Як ви прокоментуєте візит ревізорів із США?

— Приїзд аудиторів із США пов'язаний з тим, що частина допомоги, яка йшла напередодні широкомасштабного вторгнення у вигляді Джевелінів та так далі, залягла на складах, а не дійшла до ЗСУ. Це явно була диверсія з боку тих, хто мав право таку диверсію зробити. Потім до США дійшла інформація, що в Україні розкрадають волонтерку вагонами, зокрема в Запоріжжі. До речі, США з початку повномасштабного вторгнення рф надали Україні 131 млрд доларів через різні джерела. Це волонтерські, гуманітарні грузи, зброя, амуніція. Так само відбулося пряме фінансування нашого бюджету. Багато державних структур сьогодні отримують свою зарплату завдяки надходженням фіндопомоги із бюджету США. Варто зазначити, що в США податки та використання бюджету — є «священною коровою», тому там дуже уважно слідкують куди державні і громадські кошти використовують. Тому приїзд аудиторів США — це тільки початок їх контролю за використанням коштів нашими можновладцями, а також — за озброєнням та амуніцією, яку надають США або інші країни. Найголовніше під час перевірок розібратися, чи доходить озброєння до нашої армії та воюючих підрозділів. Через те приїзд ревізорів з США є дуже корисним та потрібним. Міноборони має звітувати перед суспільством про використання допомоги. Моніторингова місія США тепер буде відстежувати це весь час. Зокрема в Україні відкривається офіс, в якому будуть працювати працівники 17 розвідувальних служб із США та ЄС. Також буде працювати гаряча лінія, на яку можна буде подзвонити та сказати про неправомірне використання чи розкрадання коштів, майна і так далі. Всі ці важелі будуть задіяні закордонними друзями, щоб припиняти розкрадання та карати винних.

— Чи будуть працювати наші державні органи для знищення корупції та чи покарають корупціонерів?

— Не сподіваюся, що відбудеться знищення злочинних схем та відбудеться покарання винних. Адже протягом 30 років складалася ситуація, коли в державі є не просто корупція, а вибудована багаторівнева корупційна система. Система діє майже в усіх галузях та процесах державного управління. Якщо в таку систему потрапляє чесний чиновник, то влада його або усуває від впливу на процеси, або просто виживає та викидає з установи. Для того, щоб побороти корупцію і щоб карали всіх винуватих в корупції, нам треба зламати всю цю систему. не здатна виправити. Без непереборного тиску ззовні та покарання усієї корупційної вертикалі в кожному відомстві чи галузі — вони неспроможні самі себе виправляти. Як до цього підійти, коли йдуть гарячі бої на фронті, маємо разом зважено подумати.

Враховуємо, що судова система є такою ж корумпованою. Навіть якщо якісь справи після розслідування будуть подаватися в суди, то виникатиме страшний тиск зверху чи то з Офісу Президента, чи з Кабміну. Починаючи від голови ОП Андрія Єрмака з татаровими та закінчуючи місцевим суддею, будуть робити все, щоб покарання не відбувалося. Адже не можливе повноцінне покарання чиновника в суді, який не просто брав відкати на завищених цінах чи на розпродажі гуманітарки, а який робив це під прикриттям. При цьому велику частину цього корупційного приробітку відвозив до Києва — відповідному куратору, а той ще вище — куратору в Кабміні, який передавав своєму куратору в Офісі Президента. Ви розумієте, яка існує багатоповерхова і розгалужена злодійська ієрархія. Впійманий на гарячому чиновник, щоб пом’якшити собі покарання, буде зацікавлений розповісти слідству, яку кількість награбованих грошей відвозив до куратора в міністерстві чи до Офісу Президента. Тому очікувати від органів слідства чи судів справедливого вироку марно. І так буде, поки ми не зламаємо повністю хребет з усіма щупальцями та відростками усій корупційній вертикалі, що управляє матеріальними та фінансовими ресурсами в державі.

— Чи будуть обіцяні посадки?

— Можуть бути показові спектаклі, як це зараз відбулося з обшуками у олігарха Коломойського. Це черговий спектакль, який ні до чого не приведе. Не може бути покарання навіть окремих виконавців в системі, яка сама себе зберігає та відтворює.

— Як зламати систему. Чи є механізми?

— Перш за все, треба захотіти та зрозуміти, що цю систему треба зламати, інакше ми не виживемо. Ми не переможемо у війні, якщо не зламаємо злочинну та диверсійну систему управління в нашій країні. Якщо ми це усвідомлюємо як суспільство, то одразу починаємо розглядати можливі варіанти. Розпочинати треба від послідовної зачистки, починаючи зверху, з Офісу Президента, а потім доходити до найнижчого виконавця в установі чи на підприємстві в Укроборонпромі. Другий спосіб — силовий. В рамках законодавства та Конституції. Адже, якщо держава не залишає іншого способу по захисту прав і свобод громадянина, то він має право на повстання, щоб повернути чиновників в правове русло. У нас не просто порушення прав та свобод. У нас зараз нависла загроза існуванню нашого народу. Нас масово знищує російська імперія. А ми панькаємось із негідниками, які грабують Україну зсередини та позбавляють нас необхідного для оборони в цей час, коли нас знищують.

— Тобто поки ми не поборемо внутрішнього ворога, то й не подолаємо зовнішнього?

— Ми ніколи не переможемо у війні, поки не поборемо внутрішнього ворога, який фактично в такий спосіб допомагає зовнішньому ворогу. Внутрішній ворог повністю послаблює нашу обороноздатність. Він мав би її нарощувати та підіймати, але вчиняє навпаки. Рік тому до військкоматів були черги, а зараз людей відловлюють, тому що у громадян вже немає довіри до чиновників, які тільки те й роблять, що наживаються на війні, в той час, коли країну знищують. Їм не має бути пощади, це зрадники та вороги, які мають нести за свої дії найсуворішу відповідальність за законами воєнного часу.