На користь будівельної мафії: що не так із законопроєктом № 8225 про примусове вилучення землі

В Україні з’явився черговий скандальний законопроєкт № 8225. Він передбачає, що на період дії воєнного стану та протягом 10 років з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідній окремій місцевості, може відбутися примусове вилучення, відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна для будівництва або реконструкції об’єктів критичної інфраструктури I та ІІ категорії.

На користь будівельної мафії: що не так із законопроєктом № 8225
На користь будівельної мафії: що не так із законопроєктом № 8225

Тож що ж не так із законопроєктом № 8225 та чи дійсно він порушує права людини, розбиралися журналісти i.ua.tv

Хто в долі?

Мінюст та різні експерти одноголосно заявляють про те, що скандальний законопроєкт № 8225 потребує доробки, а Мінкультури взагалі категорично виступило проти.

Зокрема, на думку судді Конституційного суду у відставці Віктора Шишкіна, дійно, треба внести зміни, пов’язані з суспільною необхідністю будівництва об’єктів критичної енергоструктури. Особливо в умовах війни, але не так як це прописано в документі.

«Більше за все мене турбують перехідні положення. На період військового стану, ще зрозуміло, але протягом 10 років після припинення або скасування воєнного стану — це самоуправство. Не виключаю, що це хочуть зробити на користь будівельної мафії. Плюс, що стосується реєстру заборони відчуження об’єктів нерухомого майна без рішення суду, без урахування та застосування певних підстав, без відшкодування втрат сількогосподарсьому виробництву, і так далі, це просто свавілля з боку Кабміну, якщо вони будуть обслуговувати якусь будівельну мафію. Тому не дивно, що Міністерство культури виступило проти цього закону, а Мінюст сказав, що цей закон потребує доробки. Тому є багато проблем з цим законом, тому не треба поспішати його ухвалювати», — каже Віктор Шишкін.

З ним погоджується експерший заступник генпрокурора України Микола Голомша, який вважає, що приймати цей законопроєкт не на часі.

«По- перше, нам треба думати, як перемогти. Всі сили мають бути кинуті на перемогу. Зокрема це стосується залучення громадськості, а також всіх сил та засобів. Проте приймати законопроєкт № 8225 не на часі, тому що станом на сьогоднішній день багато територій перебувають під окупацією. Тому нам не потрібні законопроєкти, які створюють нервозність для людей. Вони нічого не вирішують, але створюють напругу. В першу чергу треба ставити питання про вилучення майнових об’єктів, майна у тих колаборантів, які сприяли наступу рф на Україну та розв’язанню агресивної війни. Це стосується громадських об’єднань та майнових об’єктів, які набули їх попівські російські організації. Що стосується інших тем, то як можна прогнозувати, якщо війна ще не закінчилася. Невідомо, що ще може буде зруйновано. Тут треба думати, як відновити все, що було зруйновано. Треба мати чіткий план, що і як потрібно відновлювати, а не приймати абстрактні закони, які будуть давати повноваження у разі потреби. Тут швидкість не потрібна», — каже М. Голомша.

На запитання чому нардепи поспішають прийняти законопроєкт 8225, експерт відповів наступе.

«Вочевидь, вже давно треба було проаналізувати ті законопроєкти, які підсовувала рф через своїх колаборантів під час правління Порошенка та в останній час перед війною. Тому треба розібратися, звідки такі канали та ініціативи поступають. Треба обов’язково докопатися до ініціатив. Тільки тоді можна побачити причини та умови. Якщо ми побачимо, хто саме ініціює такі закони, ми зрозуміємо звідки там ноги ростуть. Поки ми не усвідомимо, що влада має бути виробником думки всього народу, а не групи людей, чи представників влади. Ми маємо усвідомити, що влада є виробником волі українського народу. Якщо цього не зробити, то влада продовжить приймати шкідливі закони, які не будуть приносити користі нашій країні. Особливо під час війни влада має більш ширше залучати власний народ до питань захисту, вивчення та врегулювання процесів. Підкилимність нікому не потрібна», — каже М. Голомша.

В свою чергу, В. Шишкін не виключає, що закон поспішають ухвалити в закритому режимі, поки йде війна.

«Нардепи вже скористалися цим та внесли зміни до закону про містобудування. Інколи на воєнному стані, на емоціях людей, йде спекуляція», — каже В. Шишкін.

При цьому він підкреслив, що відносно критичної інфраструктури, яка була пошкоджена чи зруйнована окупантами, то зміни треба вносити, але без порушення прав людини.

«Тому треба обережно поводитися з визначеними конституційними правами. Також цим законопроєктом порушуються права людини в судочинстві. Тобто влада прикриваючись чи маніпулюючи війною, фактично безглуздо чи злочинно здійснює атаку на права людини», — резюмує Віктор Шишкін.

Який вихід

Правознавці вважають, що українці мають право знати та бачити, які закони намагається протягнути парламент. І в жодному разі не дозволяти їх приймати, якщо вони шкодять країні чи суспільству.

В свою чергу, за словами М. Голомши, президент має щорічно подавати на затвердження Верховної Ради стратегію національної безпеки, як це відбувається у США

«Ця стратегія повинна бачити ризики, причини та умови негативних тенденцій. Також треба відродити діяльність інституту кримінології в Україні, який буде вивчати тенденції, причини та умови корупції та буде давати свої висновки до будь-якого законопроєкту», — резюмує експерт.