Гральний бізнес в Україні: перерозподіл ринку чи боротьба з нелегальними коштами

Після припинення роботи російського букмекера 1XBET, в Україні під соусом боротьби, ввели санкції проти окремих представників грального бізнесу. Однак, чому перевірки бізнесу відбуваються вибірково та під санкції потрапляють не всі компанії, розбиралися журналісти i-ua.tv.

В Україні під соусом боротьби, ввели санкції проти окремих представників грального бізнесу.
В Україні під соусом боротьби, ввели санкції проти окремих представників грального бізнесу.

Що ховається за санкціями

Ще в листопаді 2022 року на сайті президента з’явилася петиція з проханням накласти санкції на компанії, що пов’язані з рф і підтримують російський бізнес в Україні. Зокрема, проти російських букмекерів Фонбет та 1xBet, холдингу TECHIIA — українська компанія, яка, за даними ряду українських ЗМІ, тісно співпрацює з 1xBet. До речі, головний юрист TECHIIA Роман Родін є рідним братом Олександра Родіна, що є директором ТОВ «Твоя беттінгова компанія» — представника 1xBet в Україні.

Серед основних проєктів Techiia значиться будівництво EcoTechnoPark. Компанію «Дайнлайн», яка мала його реалізовувати, заснували Олег Крот та Сергій Тітов. При цьому Сергій Тітов — це кум СБУшніка Артема Шила.

Також санкції просили ввести проти PointLoto — доньки російського букмекера 1xBet, що працює в Україні ТОВ «Поінтлото». Тоді ТОВ мало назву «Мелбет».

За даними українських ЗМІ, FanSport, ще одна, «донька» російського букмекеру 1xBet, що має ліцензію в Україні на ТОВ «Плей Фан Інвестмент».

Крім того, користувачі зазначали, що ще є BetWinner, букмекерська контора, яка не має ліцензій в Україні, але працює в нашій країні через ряд веб-сайтів та мобільний додаток. Бренд, пов’язаний з російською букмекерською конторою 1xBet та який користується платформою BetB2B російського букмекера 1xBet.

Петиція набрала необхідну кількість голосів та отримала відповідь у лютому. А вже в березні РНБО ввело санкції проти букмекерських компаній. Проте не всіх. Адже у петиції далеко не повний їх перелік. Наприклад, за даними ЗМІ, букмекерська контора VBet під гаслом боротьби з російським бізнесом намагається прибрати з грального ринку України конкурентів, натомість власні зв’язки з рф замовчує. Видання зазначає, що пов’язані з росією структури напряму або через підставних осіб володіють мережами букмекерських контор та онлайн-казино в Україні через цю контору. А мільярдні прибутки осідають у кишенях російських бенефіціарів. Адже холдинг VBet бенефіціаром якого є Віген Бадалян, продовжує розважати аудиторію з рф та співпрацювати з великими бізнес-структурами російського походження.

До речі, серед 287 юридичних осіб, які потрапили під санкції РНБО, є три букмекерські компанії, що зареєстровані в Україні. Про це йдеться в указі президента № 145/2023 від 10 березня 2023 року. Серед зареєстрованих в Україні букмекерських компаній під санкції потрапили «Твоя беттінгова компанія» (1XBET), «Паріматч» (PARIMATCH), «Плей Фан Інвестмент» (ФАН СПОРТ). Крім того, є і такі букмекерські компанії, що йдуть на хитрощі. Зокрема, в PokerMatch змінили домен та продовжують працювати. Однак, чому всі компанії потрапили під санкції?

На думку адвоката Ростислава Кравця, відбувається банальний перерозподіл ринку.

«Дуже дивно, що лише через рік після повномасштабного вторгнення почали вводити санкції проти компаній з російським корінням. Це трохи смішно. Де весь рік була комісія, яка видавала ліцензії та все перевіряла. Якщо вона нічого не знайшла, то потрібно одночасно вводити санкції стосовно всіх членів цієї комісії, яка дозволяла таким компаніям працювати. Тож судячи з того, що відбувається, мова йде не про виключення з ринку компаній, які співпрацюють з рф, а про бізнесові розборки та використання їх у вигляді санкцій. Це просто банальний перерозподіл ринку «, — каже Р. Кравець.

За словами юриста та експерта в сфері антикорупційної політики Олександра Лємєнова, вочевидь, існує якась політична домовленість, щоб «прибити» лише БК з російським корінням і занадто наглих

«Було глобально 2 великих гравці Паріматч і Фаворит. Тепер лише Фаворит.

Логіка ж санкцій — налякати тих учасників ринку, хто залишився, щоб вони справно платили податки, але взяти за мету вибити всіх, хто має російські корені", — каже експерт.

Чому не всіх включили в список санкцій та чи розворушили осине гніздо ?

На жаль, представники партії від «Слуги народа» поки не дають відповідей на запитання, чому ж під санкції потрапляють не всі ігорні компанії. Зокрема, нардеп Олексій Жмеренецький заявив, що він у міжнародному відрядженні, тому зараз не в матеріалі. Хоча до цього він писав переможні пости в фейсбуці про блокування російських букмекерських компаній. Зокрема, 1XBET, завдяки діям їх Слідчої комісії, в яку він входить.

В свою чергу, за словами Олександра Лємєнова, дійсно, не всіх включили в перелік санкцій по ігорці. Тому на лице вибірковість цього процесу.

«Хтось, мабуть, встиг домовитись. Але, серед українських компаній, росіян же ніби «виносять» повноцінно. Хоча… «Прибили» букмекерську контору Паріматч, фінансову компанію «Лео», ТОВ «КредитСервіс». І ще купу російських компаній. Але про декого забули. Наприклад, про фінансову компанію Хантер, а також про VBET та Pin-Up.

При цьому, випустили «велику українську рибу». Перераховувати не буду. Списки, наскільки відомо, готували в СБУ. Загалом, ініціатива правильна. Чому? Відповідь проста — всепоглинаюча незаконна онлайн-діяльність цілого ряду компаній і тотальна несплата податків", — каже експерт.

За його словами, допомагала маскувати платежі від азартних ігор відповідна схема.

«Міскодінг» — це встановлення банком коду торговця (MMC), що не відповідає справжньому виду діяльності бізнесу. Це й допомагало маскувати платежі від азартних ігор. Є ще інші схеми. Результат — втрати по 10 млрд грн щомісячно. Як наслідок, 90% грального бізнесу — в «тіні».

Лише після того, як банки зрозуміли, що «загрались» з букмекерами, у грудні нарахування відразу збільшились. До прикладу, «Укргазбанк» — з 1,37 млн грн до 70−100 млн грн. І там ще «Коркорд банк», «Сенс Банк» (Альфа-Банк), «Айбокс банк» та інші.

Суми загального обігу просто вражають. Той же «Кордорд» — майже 12 млрд грн, «Альфа» — 2.39 млрд грн, «Укргазбанк» — 5.2 млрд грн, «АйбоксБанк» — 19.55 млрд грн.

Як наслідок, за попередніми підрахунками щомісячний обсяг фінансових операцій за кодом ММС 7995 — «Азартні ігри» має складати близько 8.5−10 млрд грн, а очікувана сума сплачених податків за останній звітний (місячний) період очікується на рівні 180−190 млн грн", — зазначає експерт .

Також Лємєнов заявив, що станом на початок березня БЕБ та СБУ за процесуального керівництва прокуратури активізувались по розслідуванням щодо незаконного грального бізнесу.

«І є результати. Не думаю, що зараз так сильно хтось кришує гральний бізнес, як це було раніше», — вважає експерт.

Вийдуть самі на себе

В свою чергу адвокат Р. Кравець зазначає, що правоохоронні органи не перевіряють належним чином гральний бізнес в країні, бо є повністю залежними. Крім того, він не виключає, що представники правоохоронних органів під час перевірок можуть вийти самі на себе.

До речі, на засіданні ТСК, яке відбулося в лютому, саме НБУ, БЕБ та СБУ фактично озвучували спільну позицію в питаннях роботи ігорного бізнесу в Україні. Від СБУ доповідав Артем Шило, якого пов’язують з кришуванням ігорного бізнесу. В своїй доповіді, він наголошував, як у нас все ще успішно працює нелегальний гральний бізнес, навіть через роки після загальної легалізації.

При цьому варто зазначити, що в ЗМІ неодноразово писали про активи, які контролює Артем Шило та його близькі. Зокрема, що їх не можна пояснити доходами СБУшника та його родини.

За даними, які є в ЗМІ, Артем Шило працював на посаді радника Офісу президента. Бігус. Інфо виявили у нього дві трикімнатні квартири в елітному ЖК «Новопечерські липки» (у власності самого Шила, ринкова вартість близько 700 тис доларів). Також у «Липках» знайшлася ще одна двокімнатна квартира і 360 кв метрів комерційної нерухомості на суму понад 2 млн доларів, записаних на дружину. Також дружина Шила має сукупно 275 кв м у клубному будинку в центрі Києва, де в неї салон краси. Ринкова вартість — близько 1 млн доларів. Крім нерухомості, на дружину Шила записані два «Мерседеси» і «Тойота». А батько Шила володіє будинком під Києвом.

Вперше Артема Шило зазначили як «покровителя 1xBet» в розслідуванні InformNapalm:

Пізніше з’ясувалося, що Шило зареєстрував свою юридичну компанію за адресою адвокатського об'єднання, партнери якого супроводжували ліцензування ТБК і згодом захищали компанію в суді.

Блогери та журналісти закликають владу перевірити діяльність Артема Шила на посаді СБУ та притягнути його до відповідальності.

В свою чергу, експерти зазначають, що влада на власному прикладі має показати боротьбу з корупцією.

«Поки перші особи в державі не будуть показувати на власному прикладі, що красти не можна, нічого не зміниться. А для цього потрібна політична воля», — резюмує адвокат Ростислав Кравець.