Як агенти ФСБ потрапили до СБУ

Чи дійсно Офісом Президента (ОП) була призначена російська агентура на керівні посади в СБУ та до чого тут колишні начальники управління Служби безпеки, розбиралися журналісти.

Як агенти ФСБ потрапили до СБУ розповіли в ДБР
Як агенти ФСБ потрапили до СБУ розповіли в ДБР

Агенти ФСБ в СБУ

Днями ДБР виклала в мережу розмову колишнього начальника управління СБУ в АР Крим Олега Кулінича та заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України з 2010 до 2013 року, члена Партії регіонів Володимира Сівковича. Згідно їх перемовин, ФСБ перед повномаштабним вторгненням рф, почала керувати СБУ напряму. Крім того, з СБУ звільняли людей, які протистояли агентам ФСБ.

Розмови входять до матеріалів провадження, яке завершило ДБР.

Варто зазначити, що 23 липня 2022 року ДБР оголосило підозру Сівковичу у держзраді. За даними правоохоронних органів, він разом із ексначальником управління СБУ в Криму Олегом Кулінічем, сприяли вторгненню рф. Вони входили до угрупування, серед членів якого значилися ще Ігор Чумаков, Олександр Чуліндін та Марина Тєрєнтьєва.

Також за даними ДБР, Олег Кулініч, якого звинувачують у держзраді, лобіював призначення Андрія Наумова першим заступником голови Служби безпеки України.

Слідство встановило, що Кулініч виконував вказівки кураторів з рф та здійснював розстановку довірених осіб на деякі керівні посади в СБУ, в тому числі у регіональні підрозділи прикордонних областей України: Чернігівську, Сумську, Харківську та інші.

За завданням Сівкоча Кулінич розставляв осіб в Сумській, Харківській та інших прикордонних областях.

Тобто за даними ДБР та журналіста Юрія Бутусова перед війною в Харківському СБУ були звільнені та переведені ефективні працівники, щоб розвалити роботу управління.

Перестановка кадрів в СБУ

Не виключно, що саме завдяки наполегливим діям західних партнерів, було звільнено очільника СБУ Івана Баканова, а також відбулася заміна голів СБУ на місцях у прикордонних регіонах. Однак, цікаво, що цього досі не зробили в Одеській області, де ще 13 травня 2020 року призначили Доровського Віктора Олександровича начальником Управління Служби безпеки України. Він досі залишається на своїй посаді.

Проте в інших областях відбувся парад змін очільників СБУ.

Євген Нетужилов був начальником управління СБУ в Чернігівській області з листопада 2020 року. В вересні 2022 року Президент України Володимир Зеленський своїм указом № 632/2022 призначив Олексія Ляха на посаду начальника управління СБУ в Чернігівській області.

Начальником Управління Служби безпеки України в Сумській області призначили Григоренка Руслана Володимировича 21 жовтня 2020 року. Його було звільнено в липні 2022 року.

7 листопада 2019 року Президент України Володимир Зеленський призначив Сергія Криворучка на посаду очільника Служби безпеки України в Херсонській області.

1 квітня 2022 року Зеленський позбавив звання генерала ексначальника УСБУ в Херсонській області Сергія Криворучка.

До речі, Романа Дудіна, якого підозрюють у держзраді, призначили начальником Управління Служби безпеки України в Харківській області 25 березня 2020 року. Його було звільнено з посади в травні 2022 року.

В свою чергу, представники Романа Дудіна, який знаходиться в СІЗО, прокоментували, що до його призначення В. Сівкович не має жодного відношення. Його призначав на посаду колишній голова СБУ І. Баканов. А Наумов був людиною Офісу Президента. Адже була квота від ОП. Це стосується і призначень на регіони. Саме Наумов призначав з Офісом Президента ряд керівників СБУ.

«Дудін не був їх квотою. Він не виконував накази та не був людиною Наумова та Малюка, які хотіли мати там свої схеми. Завдання Дудіну ставив Баканов», — сказано в повідомленні.

Чи дійсно Р. Дудін винен у держзраді, має встановити суд.

Але тоді виникає питання, чому ж не ведеться розслідування проти всіх звільнених очільників СБУ прикордонних територій, яких було призначено за кілька років до повномасштабного вторгнення.

Рекомендовані публікації