В Україні хочуть підняти тарифи на світло в угоду олігархам — Олег Попенко

В Україні обговорюють підвищення тарифів на електроенергію та воду для населення. До чого це можепризвести та куди ж подівся обіцяний мораторій про заборону на підвищення тарифів, розбиралися журналісти i-ua.tv з експертом в галузі ЖКГ Олегом Попенко.

В Україні хочуть підняти тарифи
В Україні хочуть підняти тарифи

— Рада підписала мораторій про те, що не будуть зростати тарифи. Однак, українці стали більше платити за воду. Крім того, ведуться розмови про підняття тарифів на електроенергію. Що відбувається?

— В мораторії було прописано тільки про тарифи на теплопостачання та гарячу воду і на розподіл газу. Там не було прописано про тарифи послуг водоканалів, електроенергії та газу. Тому зростання тарифів на холодну воду та світло в законодавчому полі. Але потрібно розібратися, в яких водоканалах потрібно підіймати тарифи, а в яких ні. Наприклад, навіщо Зеленодольський канал Криворізького району закуповував ялинок на 2 млн грн? Навіщо виконувати роботи по благоустрою в зоні бойових дій? Крім того, Чернівецький канал також має величезні проблеми з тарифами. Тому перед тим, як підіймати тарифи населенню, треба розібратися з економічною складовою.

— Тобто під час війни продовжується корупція і ніхто нічого не контролює?

— Всі борги і проблеми держава, як завжди, перекладає на українського споживача.

— Чи не призведе таке рішення до зростання неплатежів. Адже через війну та економічну кризу значна частина українців неплатоспроможна

— Підняття тарифів -це більш політичне рішення, ніж економічне. Водоканали вже понад півроку хочуть підняти тарифи. Взимку це питання зупинили, але водоканали його просувають.
Будь -яке підняття тарифів призведе до того, що збільшаться борги за комуналку. Зараз люди не в змозі сплачувати більше. Тарифи на світло хочуть підіймати в угоду олігархам та політикам. Адже вони є інвесторами зеленої енергетики, бо мають величезні плантації сонячних станцій. Питання в тому, чому це робиться за рахунок простих споживачів, враховуючи вкрай складну ситуацію, яка створилася в Україні. У людей немає коштів, але держава про це не думає. Чому не зменшити свої витрати? Це було б правильно. На жаль, вони думають навпаки.

— В Кабміні кажуть, що тарифи треба підіймати, адже немає за що ремонтувати пошкоджені електромережі. За рахунок чого можна було б відновити енергосистему?

— Ремонтувати ми можемо за рахунок експорту електроенергії. За перетин ми беремо серйозні кошти. В вересні минулого року ми за місяць заробили 70 млн євро. Тому треба навести лад в енергетичній сфері. Наприклад, у нас є ДТЄК олігарха Ріната Ахметова. Його теплові станції входять в ТОП- 10 найприбутковіших підприємств України. Також у нас є Центренерго. Його можна назвати двоюрідним братом ДТЄК. Але при цьому вони знаходяться в ТОП- 10 найзбитковіших підприємств. Тому потрібно навести порядок.

— Що робити для того, щоб влада припинила вирішувати проблеми в комунальній сфері за рахунок українців?

— Тут ми повинні розділити владу. Адже водоканалами та теплокомуненерго опікується саме місцева влада. Є влада, яка наводить лад на місцях, а є корупційна. Тому українці можуть лише змінити владу. Не подобається мер — міняйте його. Ходіть на вибори.

Рекомендовані публікації