Рекордне падіння народжуваності: як повернути жінок в Україну?

Народжуваність в Україні скоротилася на 28% від початку повномасштабної війни, що стало найбільшим спадом за весь час незалежності країни. Про це свідчать дані з «Опендатабот» за результатами аналізу відповідних реєстрів. Журналісти i-ua.tv запитали у експертів, до яких наслідків це призведе, як повернути жінок в Україну та стимулювати народжуваність.

Рекордне падіння народжуваності
Рекордне падіння народжуваності

Демографічна криза

Зазначається, що загалом показники народжуваності в країні падають ще з 2013 року — приблизно на 7% на рік. Проте повномасштабне вторгнення призвело до найбільшої кризи у кількості нових українців. Це найбільший спад за весь час незалежності. І це не дивно. Адже за словами, економіста Олега Пендзіна з України виїхало 8 млн біженців. З них — 88% жінок.

«Тож за кордон поїхали ті, хто має народжувати. Є дослідження, які говорять, що при падінні реальних доходів населення падає і народжуваність. Адже діти — дороге задоволення. На жаль, в Україні на 25% впали реальні доходи населення», — каже економіст.

На його думку, доки в державі будуть безпекові проблеми, народжуваність зростати не буде.

" Під час воїн народжуваність падає. Тому що безпекові проблеми є надзвичайно важливими. Треба перемогти у війні. Тоді можна починати будувати демографічну політику пов’язану з поверненням людей, що були в якості біженців за кордоном. Доки в Україні не будуть створені робочі місця, жінки не повернуться", — підкреслює О. Пендзін.

Він нагадав, що були проведені соціальні дослідження згідно з результатами яких, в Україну планує повертатися лише третина, а ще третина українців не визначилися.

«Тому слід готуватися до того, що з народжуваністю будуть великі проблеми. Поки не буде безпеки та зростання доходів, не буде ніякої народжуваності. Тож попереду демографічна криза. Чим довше триватиме війна, тим більше проблеми будуть», — вважає О. Пендзін.

На думку економіста, на державні програми та бонуси для стимулювання народжуваності треба бюджетні кошти. Однак треба розуміти, що поки все це йде на війну.

«Тому навряд чи зараз уряд буде запроваджувати програми, пов’язані зі стимулюванням народжуваності», — резюмує експерт.

Як виходити з ситуації?

В свою чергу експерт з соціальних питань Андрій Павловський погоджується з вище зазначеною думкою, підкреслюючи через катаклізми, війни та економічні кризи падає народжуваність. Однак пропонує кілька виходів з ситуації.

" Люди невпевнені у своєму майбутньому. Зокрема, що вони не зможуть забезпечити своїх дітей. Тому після війни уряд має запроваджувати економічну стимуляцію народжуваності. Нинішні виплати по народжуваності дитині просто мізерні. Вони фактично не змінювалися з 2009 року. Проте через інфляцію та інші фактори виплати за народження дитини нівелювалися. Зараз породіллям виплачують близько 40 тисяч. Однак не відразу всю суму, а розтягують її на кілька років. Тому нинішня сума, особливо в умовах війни та економічної кризи, не є допомогою молодим родинам", — каже експерт.

На його думку уряд має стимулювати народжуваність фінансово-економічними заохоченнями.

«Виплати за народження дитини мають становити хоча б 100 — 150 тисяч гривень. Причому сума має виплачуватися одразу, а не розтягуватися на 6 років. Крім того, жінки мають отримувати гідну фінансову допомогу щомісяця до трьох років на виховання дитини. Також мають бути програми молодіжного будівництва та іпотечні програми, щоб у молодої родини з дитиною був дах над головою. В цілому ж має змінитися економічна ситуація в країні. Якщо почнеться відродження економіки в країні, тоді молоді родини не будуть боятися народжувати дітей», — резюмує А. Павловський.