Через корупцію війна в Україні може піти за корейським сценарієм — Ігор Козій

Американське видання The Wall Street Journal пише, що війна в Україні може стати схожою на Корейську. Київ і Захід уже готуються до боїв у 2024 році. До чого готуватися українцям та які кроки необхідні для пришвидшення перемоги, i-ua.tv спитали у військового експерта Ігоря Козія.

Денис Шмигаль та Олексій Резніков
Денис Шмигаль та Олексій Резніков

— Журналісти WSJ вважають, що війна в Україні може стати схожою на Корейську. Чи дійсно це так?

— Ситуація на полі бою залежить від економічної ситуації в країні. Тому треба в першу чергу зрозуміти, а чи здатна у нас економіка витягнути війну. Економіка не може забезпечити фронт сучасним озброєнням. До тих пір поки волонтери та українці працюють над тим, щоб достати акумулятори до дронів, які відправлені на передову, ситуація на фронті не покращиться.

До речі, на передовій досі немає вітчизняних дронів. Всі вони в більшості закордонні. Шмигаль, як прем'єр-міністр України не може забезпечити ЗСУ всім необхідним. Мало того, камінь у свій город кинув главком ЗСУ Залужний, коли заявив, що контрнаступ проводитиметься тільки при повному забезпеченні. Але чи є воно, коли ми бачимо, що хлопці йдуть по мінному полю замість того, щоб розмінувати мінні поля. До речі, після розпаду радянського союзу у нас було все необхідне для розмінування. Однак потім завдяки експрезиденту Леоніду Кучмі, все розпродалося. До речі, причетний не тільки Кучма, але він є «хрещеним батьком» тотального роззброєння України.

Тому для того, щоб швидко змінити ситуацію на полі бою, уряд має забезпечити ЗСУ сучасним озброєнням. Однак з цим питанням ЗМІ чомусь соромляться звертатися до урядовців. Хоча журналісти мають сповідувати філософію четвертої гілки влади. Я невпевнений, що наші ЗМІ сьогодні є четвертою гілкою влади. Хоча вони мають звернутися з питанням затягування війни саме до голови уряду Дениса Шмигаля.

Як на війну впливає корупційна складова?

— Коли з бюджету витрачають кошти на яйця по 17 грн за 1 одиницю, замість 9 грн, то все свідчить, що левова частка коштів замість витрат на розробки, витрачається на яйця. Крім того, в уряді заявляють про виготовлення армії дронів, але їх не видно на передовій. Днями прочитав, що в нас нарешті з’явився підводний дрон — ця зброя дозволяє знищити Чорноморський флот, потопивши його.

— У нас є дві армії. Перша — армія фронту, яка сьогодні стікає кров’ю та ховає побратимів, а також армія тилу, яка купує яйця по 17 грн та рапортує про прийняття сучасного озброєння, яке на передку хлопці чомусь не бачать. Не просто так виник анекдот, що в Міноборони без відкату є тільки СПГ 9 та РПГ 6 (безвідкатна зброя), решта з відкатами. Все це негативно впливає на ситуації на фронті. Однак ми маємо підтримувати наших хлопців та виганяти всю гидоту з влади. Адже такі люди паплюжать збройні сили в цілому. Це стосується Міноборони, з його кадровою політикою, в яку повинен втручатися президент. Вона дуже далека від стандартів НАТО. Міністрам все одно, яка партія на чолі Міноборони, їм головне знаходитися при владі.

— А що чиновників тримає при владі?

— Корупція. Вони продовжують отримувати кошти шляхом схем та відкатів. Тому вся країна зараз має над цим працювати. Це завдання і для Президента і для парламенту і для ЗМІ. Якщо ж четверта гілка влади (журналісти) не будуть цього робити, то у нас нічого путнього не вийде. Адже весь час всі президенти до повномасштабного вторгнення за часи незалежності роззброювали та розграбовували наш ВПК. Тому питання, коли закінчиться війна треба задавати Шмигалю. Може він нарешті зрозуміє, що від нього залежить, як довго буде тривати війна.

— Чому Д. Шмигаль бездіє та не ставить економіку на військові рейки?

-Тому, що є стара психологія ідолопоклонства замість ініціативи. Уряд очолила людина з менталітетом після керування Бурштинською ТЕС, чий патрон олігарх Рінат Ахметов. Тому тут знову все зводиться до грошей та корупції. Теж саме стосується Ексвіцепрем'єра-міністерки з питань з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Климпуш-Цинцадзе, яка була людиною олігарха Пінчука. І доки в країні так буде продовжуватися, нічого не зміниться.