Україна реалізувала свої геостратегічні цілі на засіданні ООН — Олексій Буряченко

Президент України В. Зеленський під час візиту до США провів ряд зустрічей з Джо Байденом, Антоніу Ґуттерішем та іншими посадовими особами. Про що змогли домовитися сторони, чи вдалося втілити заплановане: позбавити рф права вето у Радбезі ООН, чи не поламалися стосунки України із ключовими партнерами, зокрема Польщею? Про це журналісти i-ua.tv запитали у політичного експерта Олексія Буряченко.

Олексій Буряченко
Олексій Буряченко

Чого чекати Україні після візиту президента В. Зеленського до США?

— Світ вже точно не той, яким був до повномасштабного вторгнення. Уявити раніше, що ключові світові лідери визнавали недієвість ООН, насправді це фантастика. Ніхто цього спрогнозувати не міг. Зараз йде мова, що рф — держава-агресор, заблокувала роботу єдиного органу ООН, рішення якого обов'язкові до виконання — це Радбез ООН. Оскільки у рф є право вето, то відповідно будь-яке рішення, яке стосується війни росії проти України в ООН, заблоковано.

До речі, президент США Байден під час візиту Зеленського до США, бачився з ним два рази. Після чого було запропоновано розширити Радбез, як постійних членів, так і непостійних членів. Мета ж України відвідання Генасамблеї — донесення мирного плану України до максимальної кількості країн. Адже Генасамблея є найширшим майданчиком у світі, більш широкого не існує, незважаючи на його беззубість. У Вашингтоні були акценти про економічну та воєнну підтримку України. Київ отримав додатковий пакет військової підтримки від США. Зокрема, в нього увійдуть далекобійні ракети, які можуть знищити штаби рф на окупованих територіях. Фінансовий аспект також важливий, на порядку денному під час голосування конгресу виділили порядку 40 млрд доларів. З них за ініціативою Байдена 28 млрд мали бути для України. Враховуючи, що США на порозі шатдауну, коли йде перевищення видатків над доходами, Україна продовжує бути в пріоритетах США. Фінансування продовжиться в рамках чинних програм. Навіть, якщо шатдаун у США настане, то не перехідний період нам буде виділено 300 млн доларів.

Тож під час візиту Зеленського до США, Україна реалізувала свої геостратегічні цілі. Ми отримали більше озброєння та фінансової підтримки та ще й геополітичну підтримку перед самітом миру по українській формулі миру. Тому цей візит можна назвати успішним.

Реформа Ради безпеки ООН: бути чи не бути?

— росія не є юридично членом ООН. На Генасамблеї погодилися, що треба перезавантажувати ООН, оскільки вона не відповідає вимогам часу. Адже заблоковані будь-які рішення Радбезу. Тому для того, щоб забезпечити мир та сталість у світі, він має розділяти ключові позиції української формули миру. А рф буде продовжувати блокувати інтеграційні процеси по розширенню постійних та непостійних членів, в тому числі по можливому рішенню, щоб заблокувати право вето. Однак для цього потрібно відповідне рішення для зміни статуту ООН. Тобто постійні члени ООН не будуть мати право вето. Воно залишиться лише у засновників ООН.

Однак всі розуміють та визнають, що ООН недієва, адже була знищена архітектура світової безпеки. Тому дії запропоновані сторонами з подолання права вето, розширення Радбезу ООН так звані тимчасові заходи, які не дозволять критикам Байдена сказати, що він не реагує на ту ситуацію, яка склалася. Тобто це буде тимчасовим заходом, поки буде розроблятися формула нової архітектури світової безпеки. Якщо цього не зробити, то світ буле провалюватися у хаос. Наслідки можуть бути неконтрольовані. Можливо вона буде запущена паралельно з чинним ООН, для того, щоб дії функції ООН продовжувалися виконуватися.

Чи не поламалися стосунки України із ключовими партнерами, зокрема Польщею та тлі зернового тупика?

— Некоректно коли в ЗМІ говорять про зерновий конфлікт між Україною та Польщею. Це не правда. Адже конфлікт відбувається не між Україною та Польщею, а між польськими фермерами та Брюсселем, який є монополістом політики агропромислового комплексу у ЄС. Конфлікт полягає в тому, що польські фермери говорять про однакові умови та спільне бюджетування на всій території ЄС. Враховуючи, що Євросоюз відкрив Україні безквотні ворота для того, щоб ми економічно могли триматися на плаву, а українське зерно почало опинятися на польських ринках. Воно почало демпінгувати фермерів, які звикли працювати у єдиному полі Євросоюзу. Тому претензії польських фермерів в першу чергу до Єврокомісії. Вони хочуть обмежити імпорт українського зерна на європейські ринки. Також вони хочуть отримати компенсацію за неотримані прибутки, що є в межах чинного законодавства ЄС. Саме в трикутнику Україна, Польща та Брюссель розв'язувати питання українського зерна. Після завершення виборів у Польщі, ситуація значною мірою стабілізується. Однак це питання потрібно буде вирішувати на стратегічному рівні у конструктивному руслі.

Як вибори у США можуть вплинути на війну в Україні?

— Вибори США будуть впливати на всі процеси у світі. США — гегемон. Зокрема, США мають величезний вплив на ООН, а в НАТО США є основною країною, яка реально приймає рішення. В тому числі на європейському континенті США також є основним партнером, а отже основною країною, яка впливає на політику ЄС. Тому питання України буде на порядку денному під час виборів. Питання в тому, що і республіканці і демократи зараз дискутують, хто краще може підтримувати Україну. Дискусія про підтримку України є тільки у радикалів трампістів. По всім оцінкам є мало шансів, що вони прийдуть до влади, бо це може знищити глобальне домінування США у світі. Це неминуче призведе до внутрішнього колапсу, перевиробництва, з чим вони вже зіштовхувалися у 60-ті роки в період великої депресії. Еліти США це розуміють.

Головне, що Україна має двопартійну та двопалатну підтримку. Адже навіть за останньою соціологією близько 60% підтримує Україну до перемоги. А це 2 /3 електорату до якого вимушені прислухатися республіканці та демократи. Підтримка України залишиться навіть, якщо республіканці прийдуть до влади. Нам потрібно працювати з республіканцями та демократами, а також сенатом та конгресом, що Україна зараз і робить. Це забезпечує нам баланс у будь-якому випадку в різних конфігураціях та геополітичних розкладах, які можуть виникнути у процесі виборів в США.