В більшості африканських країн заробітна плата та пенсії вище ніж в Україні — Андрій Павловський

Україна розпочала переговори з США та ЄС щодо умов, під які країна отримуватиме гранти та кредити. Для Заходу війна сама по собі — вже не привід давати гроші. На які реформи донори чекають від України, та чи дійсно для цього треба продавати надра та підіймати тарифи на комунальні послуги, журналісти спитали у експерта з соціальних питань Андрія Павловського.

Андрій Павловський
Андрій Павловський

— Україні є необхідність підвищити тарифи на комунальні послуги через інтеграцію українського та європейського енергоринків. Чи дійсно для інтеграції потрібно підвищувати тарифи?

— Дійсно в ЗМІ опублікували лист, в якому висунуто ряд вимог, щодо проведення реформ в Україні. Скоріш за все зі всіх вимог, наші можновладці виконають лише одну — підвищення тарифів та цін на енергоносії для населення. Зрозуміло, що від цього виграють монополісти та олігархи, які видобувають, розподіляють та продають енергоресурси. Страждають від цього споживачі, адже доходи населення фактично заморожені. Однак з початком війни купівельна спроможність українців впала майже вдвічі. Робиться лобіювання інтересів монополістів. Крім того, тарифи підвищуються через деякі грантові організації, які утримуються іноземними грантодавцями та мають зв'язки з іноземними посольствами. Саме вони формують відповідні умови, щодо проведення реформ в Україні. Потім приходять листи щастя від Білого дому чи від МВФ. Зверніть увагу, що сам лист — проєкт меморандуму готується урядовцями, чиновниками з українського боку. Саме вони пропонують ті, чи інші реформи. Тому під виглядом реформ наші чиновники прописують такі речі, як підвищення цін та тарифів. І це не зважаючи на економічну кризу та війну.

— Також хочуть підвищити тарифи і на опалення, начебто на вимогу США. Чи дійсно нам це допоможе отримати кредити, гранти та інтегруватися до Заходу?

— Наші чиновники цим зловживають та маніпулюють. Вони хочуть, щоб доходи українців залишалися на африканському рівні. Хоча в більшості африканських країн заробітна плата та пенсії будуть більше ніж в Україні. При тому, що за останніми даними Україна найбідніша країна на європейському континенті. Є ряд об'єктивних причин — війна та економічна криза, а також помилки в управлінні. Хаос в держуправлінні призводить до важких та неприємних наслідків в першу чергу в економічному плані.

— Навіщо нам закуповувати газ за кордоном, якщо у нас є наш український газ? І чому тоді ми маємо підвищувати тарифи?

Українців змушують встановити ринкову ціну на наш український газ власного видобутку. Хоча згідно з Конституцією України земля та все що в землі — надра й природні копалини є власністю народу. Ми можемо самостійно встановлювати на них ціну, зокрема, на газ. Ніхто нам немає права диктувати, яка буде ціна на газ для населення всередині країни. Хтось хоче видобувати дешевий український газ та потім продавати його на Захід за європейськими світовими цінами. Адже це приносить надприбутки, а на долю населення та матеріальне становище українців їм просто наплювати. Все це прикривається красивими гаслами реформ, вимогами МВФ підвищити ціни на енергоносії.

— Чому ж газова галузь обходиться нам так дорого і хто на цьому заробляє, якщо Україна може обійтися власним видобутком газу?

— Дійсно новий голова Нафтогазу заявив, що Україна може обійтися газом власного видобутку. Нагадаю, що на початку війни було прийнято закон, згідно з яким на час воєнного стану тарифи на комунальні послуги, в першу чергу на газ, опалення та гарячу воду, не мусять підвищуватися. Закон, законом, а чиновники намагаються підвищити тарифи, просовуючи ці листи, в якості вимог лібералізації. Той хто видобуває та торгує природними ресурсами зацікавлені в підвищенні тарифів. Це олігархи, які монополізували та привласнили цілі галузі економіки України. Більшість цих власників не мешкають в країні, а складають так званий батальйон «Монако». Вони виводять кошти за кордон і не залишають в Україні капітал.

Створювати реєстр олігархів під час війни та боротися з ними виявляється не на часі, а ось підвищувати тарифи на комуналку — саме час. Крім того, наші олігархи в порівнянні з транснаціональними компаніями є просто нікчемними. Вони будуть витісняти українських олігархів і у їх власність буде переходити земля та всі інші стратегічні об'єкти. Доля українців транснаціональні компанії не турбують. Однак, якщо так далі буде продовжуватися, то українці на своїй землі залишаться у меншості. Ми маємо цього уникнути.

— Як Україна має використовувати свої надра, щоб не підвищувати тарифи на комуналку?

Уряд в перші дні війни мав перевести економіку на військові рейки. Цього досі не відбулося. Зараз найбільше запитувані вакансії — працівники торгівлі, менеджери з продажу та прибиральниці й охоронці, як і до війни, Якби економіку перевели б на військові рейки, то найбільш популярний були інженери, технологи, вчені, представники робітничих професій. Однак цього не відбувається. Хоча б ми могли самостійно виробляти ракети, авіацію та боєприпаси. Однак некваліфіковані управлінці не можуть за 1,5 року це налагодити.

Чому ми дозволяємо розграбовувати власну країну?

Транснаціональні компанії зацікавлені задешево забрати нашу землю. Активи під час війни здешевлюється, і те, що коштує мільйони, можна закупити за копійки. Тобто ми в один день після війни прокинемося і побачимо, що наша земля вже не належить Україні. На своїй землі будемо ходити в найми та бути батраками. Нам треба робити висновки. Адже кожен громадяни України частково винен в тому, що зараз відбувається. Все це помилки виборців. Тому ми маємо більш відповідально ставитися до свого вибору. Хоча до прозріння ще далеко. Однак, якщо ситуація в країні погіршиться, то це буде прочищати мізки людей та прояснювати ситуацію. Має бути громадський тиск на владу. Треба формувати суспільну думку та озвучувати її. Доносити до людей правду — зокрема про економічні та демографічні наслідки, які нас очікують після війни.