Україна з 1 січня 2024 року ризикує втратити землю з тилу — Іван Томич

За даними Мінагрополітики, за два роки з часу відкриття ринку землі в Україні продали та подарували 1% від усіх сільськогосподарських земель. Підвищення ціни й збільшення обсягів продажу очікують після впровадження другого етапу земельної реформи, який розпочнуть 1 січня 2024 року. На другому етапі відкривається ринок для юридичних осіб. Яка ж справжня ціна гектара зараз та чи можна продавати землю під час війни, журналісти запитали у голови Спілки українського селянства Івана Томича.

Іван Томич
Іван Томич

— Чи зростуть ціни на землю з 1 січня 2024 року?

Так, ціни зростуть, але не на землю. Тут треба дивитися ширше, ніж 100 чи 500 грн за га землі. Зокрема, куди ми рухаємося стратегічно в цьому плані за ринком землі, який триває два роки й сім місяців. Нагадаю, що ще за уряду Гончарука було заявлено 10 факторів щастя для України після відкриття ринку землі. Тому треба подивитися наскільки по цих параметрах покращилося життя, добробут, розвиток фермерства, села та сільської місцевості. Також це стосується цін на продукцію, екології, безпеки та інтеграційних процесів вступу до ЄС. Якщо подивитися на ринок землі, то він фактично весь період відбувається без українського селянина та фермера. Хоча головне гасло відкриття ринку землі було — розвиток фермерського господарства. На сьогодні від 1 до 2% українських фермерів брали участь у ринку землі. Фермері усунені від можливості брати участь у ринку землі. Адже не організаційно, ні законодавчо, ні інституційно не було нічого підготовлено для того, щоб ринок землі в Україні запрацював, як у Польщі.

Фактор номер два після відкриття ринку землі — це розвиток сільської місцевості. За цей час людський потенціал у сільської місцевості скоротився у половину. В тихих областях — Чернівецькій та Закарпатській немає зростання фермерських господарств.

А що отримав громадянин після відкриття ринку землі у якості цін на продукти? За час відкриття ринку землі в Україні, ціни на деякі продукти зросли майже вдвічі. Найменше ціни зросли на 40−50%. Хоча не можна говорити, що це прямий зв’язок з ринком землі. Адже війна завдавати удару по всім напрямкам.

Я протягом двох років намагався знайти позитив у відкриття ринку землі, але не міг знайти. Ринок землі до відкриття був на порядок вище і за кількістю тіньових угод і по ціні на землі, ніж сьогодні.

— Скільки коштує гектар землі?

Ціна є принизливою для української нації. Глибина орного шару чорнозему в середньому по країні коштує за га в середньому 100 кг сала. За весь цей період оббіг ринку землі складає близько 1% землі сільськогосподарського призначення. Це говорить, що двигун не зрушився та працює в холосту і тільки спалює паливо.

— Можливо ми наблизилися до інтеграції до ЄС, завдяки ринку землі?

В ЄС 10 млн сімейних ферм, а у нас вони скоротилися на 35% за період роботи ринку землі. Це вже небезпечна межа за кількістю фермерських господарств, які працюють, сплачують податки, мають робочі місяця. А це 12−13 тисяч. В Польщі цей показник складає 1,3 млн. А те, що нас очікує з 1 січня — призведе до вкрай негативних наслідків. Адже юридичні особи зможуть купувати землю. Асоціація фермерів протягом року відправляла десятки звернень до президента з проханням цього не робити. Також проводили форуми й громадські слухання з даного питання. А віз і нині там. Ніхто нас не чує, та не збирається чути.

— В чому головні ризики дозволити купувати землю юридичним особам під час війни?

Раніше землю в одні руки до 100 га могли купити виключно фізичні особи. Зараз відкривається можливість для юридичних осіб придбати не 100 га, а 10 тисяч гектарів. А на окупованих територіях, окупанти зараз забирають землю та переписують її на себе. Саме тому можемо отримати шалену втрату України через її основний ресурс — землю.

— Тобто під час війни треба заборонити продаж землі?

Найкращий варіант, щоб Рада прийняла рішення після повномасштабного вторгнення рф припинити закон про продаж землі сільськогосподарського призначення. Реєстр то закривали, то відкривали, але це не вихід. Зараз треба заборонити статтю закону, яка вступить в дію з 1 січня про продаж землі в одні руки юридичній та фізичній особі. А найкращий варіант зупинити землі до завершення війни. Україна переможе, але українці можуть опинитися без землі. Адже з 1 січня 2024 року відривається загроза втрати землі з тилу, поки наші захисники гинуть на фронті.

Кому можу бути вигідно масове обезземелення українців?

Протягом тисячоліть йде війна за українську землю. А ринок землі загарбницький спосіб забрати українську землю на користь великого капіталу.

Є група, яка давно лобіює таку політику протягом десятиліть. Вони воюють з українським фермером, який понад 30 років не може стати на ноги. Тому що вони бояться, що він стане для них чинником опору. Саме тому у нас з’явився скандальний закон 6013. Координація відбувається з одного напрямку, а питання кінцевої мети ставлять — 100 або 200 тисяч га землі в одні руки. І кілька компаній будуть контролювати долю та майбутнє України. Знищується сільська мережа і немає місця зароджуватися у перспективі українському фермеру, як способу іншого альтернативного устрою у великій олігархічній латифундії. Це є трагічно для нації.

— Чи зможе селянство стати драйвером для відбудови повоєнної України?

— Ціни на зернові в нас в 2, 5 рази нижче, ніж у європейського фермера. А державної підтримки немає і ніхто за неї не згадує. В цих умовах фермер тримається та веде діяльність з останніх сил. Дайте водички на цю рослину і вона забуяє на весь світ. Фермерство в Європі давно б пропало, якби такі умови були у них. Враховуючи досвід ЄС, ми можемо шаленими темпами відроджувати українське село та сільську місцевість. А також життя наших співвітчизників — добробут, економіку, робочі місця. Якщо цього не буде відбуватися, то ми будемо в черзі на узбіччі ще 50 років чекати вступу до ЄС.