В Мінсоцполітики розповіли, скільки за 1,5 роки війни було проведено протезувань військовим та куди звертатися

За 17 місяців повномасштабної війни рф проти України близько 50 тисяч українців втратили руки чи ноги. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на оцінку найбільшого у світі виробника протезів — німецької компанії. В Мінсоцполітики кажуть, що в у цьому році держава відшкодувала протезним підприємствам понад 2,1 млрд гривень за 15 тисяч протезних виробів, якими забезпечені особи. Йдеться і про цивільних, і про військових.

В Мінсоцполітики розповіли, скільки за 1,5 роки війни було проведено протезувань
В Мінсоцполітики розповіли, скільки за 1,5 роки війни було проведено протезувань

Про це ексклюзивно для i-ua.tv розповіла радниця міністра соціальної політики Олена Кульчицька.

«Скільки саме військових отримали протези за 1,5 роки війни — цю цифру не розголошуємо з безпекових міркувань. У той же час варто вказати, що у цьому році держава відшкодувала протезним підприємствам понад 2,1 млрд гривень за 15 тисяч протезних виробів, якими забезпечені особи. Йдеться і про цивільних, і про військових. Але важливо розуміти, що 15 тисяч протезів — це не 15 тисяч осіб, оскільки одна особа має право на отримання двох видів протезів: при необхідності протезування верхніх кінцівок — косметичного та робочого або з тяговим керуванням та робочого. Загалом же на програму державного протезування на цей рік виділено 2,7 млрд гривень, а на 2024 рік — в Держбюджеті цю суму збільшили до 4,2 млрд гривень. Окрім цього, державою гарантується відшкодування вартості якісного обслуговування та ремонту протезних виробів. Державна програма передбачає як безоплатне первинне протезування, так і вторинне, тобто заміну протезу на інший, після закінчення строку його експлуатації», — каже Олена Кульчицька.

Перелік протезних підприємств — за посиланням.

Які є безкоштовні програми з протезування для військових, куди воїни можуть звернутися, чи є гаряча лінія?

В Мінсоцполітики зазначають, що в Україні працює державна програма безоплатного протезування. Ця програма діє для всіх, як військових, так і цивільних, які втратили кінцівки. Тут важливо, що йдеться не лише про людей, які втратили кінцівки через бойові дії. Тобто кожна людина в Україні, яка потребує протезування, має право його отримати за кошти державного бюджету. Вартість протезу залежить від його виду і функціональних характеристик. Одними із найдорожчих є міоелектричні (так звані біонічні) протези. Вартість таких протезів для військових за державною програмою складає майже 2 млн гривень.

Подати документи для безоплатного отримання протезів за державною програмою можна у кілька способів:

Якщо особа ще перебуває у лікарні, вона може звернутися до соціального працівника, який є у медзакладі. Якщо соціального працівника немає, особа може звернутися до лікаря з проханням запросити працівника з територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, який допоможе подати документи.

або Можна звернутися до найближчого ЦНАПу чи в місцевий орган соціального захисту населення.

або Можна подати документи онлайн через електронний кабінет особи з інвалідністю.

Інструкція, як зареєструватися в кабінеті особи з інвалідністю, є на сайті Міністерства — розділ Особам з інвалідністю — внизу сторінки Інформація щодо користування Електронним кабінетом особи з інвалідністю

При первинній реєстрації потрібно підвантажити скановану копію або фотокопію висновку МСЕК або ЛКК або ВЛК у полі «Документ, який надає право на пільгу».

Для цього потрібно мати:

  • Паспорт громадянина України (або посвідка на постійне/тимчасове проживання; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту; тимчасове посвідчення громадянина України) та ідентифікаційний код.
  • Довідка про обставини травми від командира військової частини (для військових).
  • Висновок ВЛК (для військових) чи ЛКК (для цивільних).
  • Посвідчення УБД за наявності (для військових).

Як отримати направлення на протезування?

Направлення на забезпечення протезом прийде в електронному кабінеті особи з інвалідністю, навіть якщо ви подавали документи не через цей кабінет, а, наприклад, у ЦНАПі.

Тому радимо у будь-якому випадку зареєструватися в електронному кабінеті.

Направлення дає можливість обрати будь-яке протезне підприємство.

Як звернутись до протезного підприємства?

Звернутися до протезного підприємства можна у будь-який спосіб: онлайн, телефоном, у лікарні через соцпрацівника чи керівника реабілітаційного відділення.

Перелік протезних підприємств є на сайті Мінсоцполітики за посиланням https://1ll.ink/owfh6

Подати офіційну заявку (в паперовій чи електронній формі) до протезного підприємства.

Фото або сканкопію заявки потрібно завантажити в електронний кабінет, якщо подаєте заявку через електронний кабінет.

Чи потрібно платити за протез?

В Мінсоцполітики зазначають, що платити за протез не потрібно. Кожна людина, яка потребує встановлення протеза в Україні, може розраховувати на підтримку держави. Також держава покриває вартість якісного обслуговування та ремонту протезних виробів.

«Важливо, що для військових сума компенсації втричі вища у порівнянні з цивільними. Станом на сьогодні максимальна компенсація вартості протеза — 2 млн грн. Для кожного типу протеза держава визначає граничну вартість. Тип протеза визначає військово-лікарська комісія, або протезне підприємство. Військовослужбовці забезпечуються двома видами протезів: механічним і електричним», — каже Олена Кульчицька.

Скільки часу чекати виготовлення протезу?

В міністерстві наголошують, що впродовж 45 робочих днів безоплатно отримати готовий протез. При простих випадках на виготовлення протезу достатньо 3 тижні. Максимальний час очікування з моменту подання документів до забезпечення протезом — 3 місяці.

Чи потрібно мати встановлену інвалідність, щоб отримати протез?

За словами Олени Кульчицькою, якщо людина постраждала внаслідок війни, для забезпечення протезу не потрібно чекати встановлення інвалідності. В інших випадках для отримання протезу встановлення інвалідності потрібне.

Яка сума відшкодування за виготовлення протезів?

Протези нижніх кінцівок:

  • мінімальна вартість — 14 тис грн
  • максимальна вартість — близько 856 тис грн

Протези верхніх кінцівок:

  • мінімальна вартість — 17 тис грн
  • максимальна вартість — близько 503 тис грн

Чому оголошують збори якщо держава покриває вартість протезу?

В Мінсоцполітики наголошують, що причин насправді декілька.

«Одна з них — потреба пацієнтів у спеціалізованих протезах, які не покриваються державною програмою (наприклад, для плавання). Це, звичайно, ж не означає, що протези, які виготовляють в Україні гірші чи не є високоякісними. Проте, якщо, наприклад, людина хоче брати участь у бігових марафонах, то для цього вона потребує окремого протезу. Вони поки що державою покриваються лише для військових, що професійно займаються відповідним видом спорту. Інша причина — необізнаність людини, що вперше потребує протезування, щодо існування державної програми», — каже Олена Кульчицька.

Чи за кордоном кращі протези?

В Мінсоцполітики кажуть, що протези, якими забезпечуються наші громадяни, робляться зі складових світових виробників. Тобто в Україну імпортують якісні складові від європейських, азійських та американських виробників. Це дозволяє підприємствам виготовляти широкий асортимент функціональних та високоякісних протезів.

Тож, всі матеріали, які є за кордоном, є і в Україні. Завдяки широкому вибору матеріалів і комплектуючих в Україні виготовляють протези під індивідуальні потреби кожного клієнта.

Таким чином українські протезні підприємства виготовляють якісні та сучасні протези. Маючи направлення на протезування, особа може обрати будь-яке підприємство, що відповідає її потребам.

Також варто зважати на те, що обираючи протезування за державною програмою, а не за кордоном, особа з протезом може розраховувати на постійний супровід з боку протезного підприємства. Натомість, доволі складно обслуговувати встановлений за кордоном протез, адже він не зареєстрований в Україні.

Які є програми для працевлаштування військових ЗСУ, які втратили кінцівки? Куди військові можуть звернутися з цього приводу?

«Наше завдання — забезпечити людину протезом, завдання протезного підприємства — навчитись ним користуватись. Щодо працевлаштування — наразі такими програми займається Міністерство економіки, у них є певні гранти, ваучери на відкриття бізнесу. Також вони займаються компенсацією підприємствам, які беруть на роботу людину з інвалідністю», — кажеОлена Кульчицька.