На заміну «яєць Резнікова» — чай з російським присмаком для ЗСУ

Скандали із закупками в Міноборони не вщухають. Українці не встигли ще оговтатися від яєць за 17 грн для військових, як розгорається парад нових скандалів в МО. Зокрема, в сухпайках для ЗСУ опинився чай відомої російської торговельної марки «Майський чай», який виробляють в Україні та надсилають військовим на фронт під час війни. Хто за цим стоїть, розбиралися журналісти.

На заміну «яєць Резнікова» - чай з російським присмаком для ЗСУ
На заміну «яєць Резнікова» - чай з російським присмаком для ЗСУ

Чай з російським присмаком чай для ЗСУ

Виявляється, багато популярних торгових марок, які зустрічаються на полицях магазинів, — належать російським бізнесменам. Зокрема, ТМ «Майський чай». До речі, саме він опинився під час війни у сухпайках для ЗСУ.

Так, за словами військових 95 бригади, розкривши сухпайки, вони побачили там пакетики «Майського чаю» і дуже обурилися.

«Коли ми побачили торгову марку Майський чай, яка заснована в рф, у нас виникла огида. Це просто знущання «, — розповідають бійці 95 бригади.

До речі, згідно з датою виготовлення пакетиків чаю, а це травень 2022 року, на той час в країні вже відбулося повномасштабне вторгнення рф. Наразі проросійський товар продовжують виробляти та збувати.

Зокрема, в українських магазинах досі продається ТМ «Майський чай». При цьому продавці консультанти виправдовуються, наголошуючи, що розпродують товар. Підкреслюючи, що вже відбулася перереєстрація торговельної марки. Але що ж відбувається насправді?

Варто зазначити, що компанія ТОВ Май Україна, яка виробляє чай відомої російської марки «Майський чай» була зареєстрована 24.10.2007 за юридичною адресою Україна, **0, Київська обл., місто Обухів. З відкритих джерел відомо, що це дочірнє підприємство російської Компанії «Май» — провідного оператора ринку чаю в росії, країн СНД та Балтії. На момент останнього поновлення даних 11.01.2024 статус організації — не перебуває в процесі припинення.

Тобто під час війни Збройні сили України мають пити чай відомої російської марки та підтримувати російський бізнес під час війни?

Сухпайки з майським чаєм для ЗСУ на ОЛХ

Якщо зайти на українську платформу з продажу товарів, то там можна побачити, що сухпайки з майським чаєм продаються від 150 грн за один пакунок. Про це стало відомо від військових, які натрапили там на неприємну знахідку.

Журналісти вирішили зв’язатися з продавцем пайків, щоб дізнатися, чим пропонують годувати військових та чи можна замовити велику партію зі знижками.

За словами продавця Дмитра, в нього залишилося лише 5 пакунків сухпайків. Однак він не радить їх купувати — бо їжа зовсім не смачна.

«Навряд чи хлопці будуть таке їсти. На день — два ще можна і то, сумнівно, а тиждень точно на них не просидиш. Нам видають 7 пакетів на передову. А ці залишилися, дівати нікуди, тому і продаємо. Адже за ці пакети в нас вираховують з зарплати, тому ми маємо їх обов’язково забрати. Ці сухпайки нам видає старшина», — каже Дмитро.

Він зазначив, що в сухпайку є галети, чай, картопля тушкована з овочами та м’ясом, горох з овочами та м’ясом та вечеря каша ячна з м’ясом яловичини. Цей набір передбачено на весь день.

Дивно, що за отримані сухпайки у бійців вираховують з зарплати?

Журналісти звернулися до військових, з проханням прокоментувати цю ситуацію.

За словами екскомандира ЗСУ, такого не має бути. Адже пайки їм видавали безплатно, відправляючи на позиції на «нуль».

Невже знову корупція?

Військові та журналісти поцікавилися, хто є виробником сухпайків. Ним виявився ТОВ «ВІЙСЬКСЕРВІС-ВОЛОНТЕР», який фігурує у скандальних журналістських розслідуваннях. Зокрема, згідно з інформацією з відкритих джерел, засновником підприємства — ВІЙСЬКСЕРВІС-ВОЛОНТЕР" (ВСВ) (код ЄДРПОУ 40887542) — є Хохленко Дмитро Миколайович, який в свою чергу також є засновником та керівником ТОВ «ЄВРО ТЕК» (код ЄДРПОУ 43052413), ТОВ «КВІЛЕНТ ОПТ» (код ЄДРПОУ 44214409), ТОВ БФ «МОНАКО ПОКЕР» (код ЄДРПОУ 44912069). А згідно з публікацій в ЗМІ, з метою приховування злочинної діяльності для закупок для Міноборони, до вище зазначеної організації, у якості субпідрядників залучили до постачання продовольства перелік компаній, які в період воєнного стану в державі, організували схему постачання продуктів харчування для особового складу військових частин (Хмельницької, Чернівецької, Рівненської та Вінницької областей) в стаціонарних та польових умовах, шляхом завищення цін на товар. В результаті чого державним інтересам, в особі МО України, спричинено істотної шкоди". Також компанія ВСВ та її правонаступниця, проходять за іншими справами, що пов’язані з постачанням продуктів для особового складу та штатних тварин військових частин, установ та військових навчальних закладів Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах).

Зокрема, ЗМІ стало відомо про махінацію полковника Сил логістики ЗСУ Олександра Козловського спільно з компанією «Воєнсервіс-волонтер» на суму 170 млн грн.

За даними видання «Наші гроші», у схемі розтрати держкоштів були задіяні такі підприємства, як «Армісет», «Ректан», «Архімагір», «Віськсервіс-Волонтер», «Ресурс-Сервіс КМ» та «Еко Трейд Юкрейн».

Телефонуємо до Віськсервіс-Волонтер за номером, що вказано на пакунку з сухпайку, щоб перевірити, чи працює фірма та замовити їжу для військових. Однак номер недоступний. Тож набираємо номер, який вказано за реєстрацією фірми.

За словами її власників, наразі замовити товари неможливо, тому що триває слідство. Коли фірма поновить роботу невідомо. До речі, власник заснованої компанії зареєстрований в окупованому рф Луганську і займався не тільки постачанням продуктів, а і іншою діяльністю. При цьому він був зареєстрований і як директор, як працівник. Інших співробітників в компанії не було.

Згідно з інформацією з відкритих джерел, компанія не працює з 2022 року. Однак правонаступницею «Військсеріс- Волонтер» є компанія «Атомсервіс», яка за даними ЗМІ підконтрольна скандальному бізнесмену Леоніду Крючкову, якого пов’язують з братами Григорієм та Ігорем Суркісами.

До речі, «Атомсервіс» також знаходиться під слідством. Зокрема, одна зі справ — завдання державі шкоди за несвоєчасну сплату податків.

Однак це далеко не все. Адже у цій справі ще багато фігурантів. Зокрема, компанія «Армісет», яку ЗМІ також пов’язують з Л. Крючковим. Саме завдяки їй та низці інших компаній, Крючков і заробляє мільярди на харчових тендерах із Міністерством оборони, постачаючи неякісні та шкідливі продукти до Збройних сил.

До речі, згідно з даними з відкритих джерел, кінцевим бенефіціаром вищезазначеної фірми Армісет є громадянин Узбекистану Ділмуродов Назар, на кого в Україні зареєстровано понад 50 фірм. Компанії займаються від оптової торгівлі продуктами, ремонтом комп'ютерів, рекламними послугами, до авіагалузі. І всюди Ділмуродов Назар є і директором і власником. Багато з цих фірм фігурують у скандалах. Ведуться розслідування. Є судові рішення про заборгованості однієї з фірм Ділмуродова за неотриманий товар. Тому виникає питання, як сталося так, що під час повномасштабного вторгнення продукти до ЗСУ постачає громадянин країни СНД. Тим паче, що Узбекистан входить до ОДКБ. Чи не шкодить це національній безпеці? Адже продукти поставляють на передову, і в військові частини. Чи є гарантія про те, що таємна інформація не опиниться у руках ворога. Як так сталося, що фірми кінцевим бенефіціаром яких є Ділмуродов, постачали продукти військовим майже 2 року з початку повномасштабного вторгнення? Тож питання до правоохоронців та СБУ, наскільки ретельно перевіряють постачальників продуктів до ЗСУ?

Чергові «яйця» Міноборони, куди дивиться Умєров?

На думку експертів, це ситуація з «Майським чаєм» для ЗСУ — чергові «яйця» Міноборони. Вони припускають, що це, можливо, конкуруюча команда так званих волонтерів, що обілечувала, а можливо і продовжує обілечувати наші податки.

Тому правоохоронці мають розібратися, яким чином «Майський чай» потрапляє до військових на передову та хто на цьому продовжує заробляти, не дивлячись на відкриті кримінальні провадження.

Варто нагадати, що після серії корупційних скандалів у 2022- 2023 році Міноборони колишній міністр оборони Резніков анонсував реформу харчування для ЗСУ. Після чого міністерство очолив Р. Умєров, однак ситуація з харчуванням бійців не змінилася. До того ж, що не день, то скандал. Тільки з початком нового року було, що найменше два гучні корупційні скандала— як, наприклад, угоди родини львівських бізнесменів Гринкевичів, які обікрали ЗСУ на закупках військової форми на 1 млрд грн. Контракти укладалися Міноборони вже за керівництва Умєрова. Ще один скандал виник з компанією постачальником Тетяни Глиняній, яка має контракти з Міноборони на харчування ЗСУ. З відкритих джерел стало відомо, що вона значно завищувала ціни на воду для ЗСУ та паралельно наприкінці 2023 року стала інвестором готельного бізнесу в Хорватії. Тобто під час війни просто наживалася на воді для військових

Тож, що змінилося з приходом нового керівництва Міноборони? Адже з початком нового року тягнеться шлейф нових корупційних скандалів. І якщо раніше були яйця Резнікова, то тепер «Майський чай» та вода Умєрова?