Затримання правої руки Татарова Артема Шило: чистки в ОП чи перерозподіл ринку?

2 квітня Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура викрили організовану групу на чолі з ексрадником Офісу президента. Діяльність групи призвела до заволодіння 94,8 млн грн Укрзалізниці при закупівлі трансформаторів. Це дуже гучна справа. Адже блогери та журналісти давно закликали владу перевірити діяльність Артема Шила на посаді СБУ та притягнути його до відповідальності.

Артем Шило
Артем Шило

Затримання правої руки Татарова

Правоохоронці затримали лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи. Справу попередньо кваліфікували за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

У НАБУ та САП не називають ім'я ексрадника Офісу президента. Водночас народний депутат Олексій Гончаренко повідомив, що йдеться про Артема Шила.

СБУ та сам Шило наразі не коментували ситуацію.

Редактор проєкту Наші гроші Юрій Ніколов в інтерв'ю Radio NV розповів, що імовірно затриманий за корупційну схему Артем Шило, тісно пов’язаний із заступником голови Офісу президента Олегом Татаровим.

«Циніки з Банкової іноді жартують: Шило — це права рука Татарова, а ліва рука Татарова — всі інші правоохоронні органи», — заявив він.

Фахівці зазначають, головне, щоб справу довели до кінця.

Варто зазанчити, що один із підозрюваних у справі трансформаторів отримує підозру від НАБУ вже не вперше.

Мова про колишнього посадовця Укрзалізниці Олексія Онисимюка.

Він теж уже раніше уже отримував підозру у справі кабелів на 117 млн грн.

А також у ВАКс скеровано справу, де його обвинувачують в одержанні хабаря у вигляді Toyota Camry за сприяння в укладенні договорів для залізниці.

Бізнес-імперії Шила

В ЗМІ повідомили, що за даними НАБУ, за місцем проживання Артема Шила та його дружини Ірини Шило (дівоче прізвище Попова) було здійснено обшук, вилучено великі суми коштів у доларах США та євро, інформаційні носії, техніка, а також криптогаманці, на яких можуть бути значні засоби. Також були обшуки і з інших численних об'єктів нерухомості, пов'язаних із сімейством Шило та його найближчим оточенням (фігурантами справи). Обшуки пройшли і на об'єктах, пов'язаних з мережею салонів краси 365 STUDIO (ТОВ «365 Студіо»), якими володіє Ірина Шило (Попова) та інших об'єктах.

Журналісти Bihus.Info ще у 2022 році показали розмах бізнес-імперії сімейства Шило, пояснити яке він не зміг.

Як зазначали журналісти, розквіт бізнесу дружини Шила також збігся із шлюбом. Офіційно за десять років, на кінець 2022 року, вона заробила близько 1 мільйона доларів. З відкритих джерел є інформація, що до шлюбу дружина Шила мала кілька збиткових точок манікюру і менше 1 млн гривень на рахунку ФОП, то після початку відкривати один салон за іншим, а через рахунок ФОП щорічно почали проходити суми від одного до кількох мільйонів гривень.

Журналісти Bihus.Info показали, що бізнес подружжя Шило номінально був оформлений на дружину у керівника ДКІБ Едуарда Крицина (пізніше його змінить Олександр Клімчук), який у 2021 році залишив СБУ і став директором з економічної та інформаційної безпеки «Укрзалізниці».

Деякі фірми були фіктивно оформлені у власність водія Шила — Олександра Скуратова. На нього також переписали фірму «365 бар», що забезпечує роботу барів у салонах Ірини Шило. 2022 року Олександра Скуратова оформили в «Укрзалізницю».

Джерело видання в НАБУ вважає, що детективи легко доведуть у суді зв'язок між Артемом Шилом, вливанню «брудних» грошей від схем з «Укрзалізницею» до салонів краси 365 STUDIO його дружини Ірини, водія Олександра Скуратова, який був номінальним власником бізнесів Ірини та Артема Шило та працював в «Укрзалізниці».

За словами джерела в НАБУ, слідство вважає, що частина грошей за схемами від закупівлі трансформаторів для «Укрзалізниці» пішла на салони краси Ірини Попової, тому не виключено, що рахунки салонів будуть незабаром заарештовані, а їхня збиткова діяльність без підтримки грошей від корупційних дій Артема Шила буде припинена.

Також правоохоронці перевіряють факти — чи не виводилися кошти подружжя на непідконтрольну територію України, у т.ч. у тимчасово окупованому Криму, де народилася і раніше проживала Ірина Попова. Після окупації у 2014 році її батьки отримали громадянство рф, зареєстрували бізнес та придбали нерухомість у Криму, проте походження коштів викликає питання.

Гральний бізнес без Шила?

Варто нагадати, що ще в листопаді 2022 року на сайті президента з’явилася петиція з проханням накласти санкції на компанії, що пов’язані з рф і підтримують російський бізнес в Україні. Зокрема, проти російських букмекерів Фонбет та 1xBet, холдингу TECHIIA — українська компанія, яка, за даними ряду українських ЗМІ, тісно співпрацює з 1xBet.

Серед основних проєктів Techiia значиться будівництво EcoTechnoPark. Компанію «Дайнлайн», яка мала його реалізовувати, заснували Олег Крот та Сергій Тітов. При цьому Сергій Тітов — це кум СБУшніка Артема Шила.

До речі, на засіданні ТСК, яке відбулося в лютому, саме НБУ, БЕБ та СБУ фактично озвучували спільну позицію в питаннях роботи ігорного бізнесу в Україні. Від СБУ доповідав Артем Шило, якого пов’язують з кришуванням ігорного бізнесу. В своїй доповіді, він наголошував, як у нас все ще успішно працює нелегальний гральний бізнес, навіть через роки після загальної легалізації.

При цьому варто зазначити, що в ЗМІ неодноразово писали про активи, які контролює Артем Шило та його близькі. Зокрема, що їх не можна пояснити доходами СБУшника та його родини.

За даними, які є в ЗМІ, Артем Шило працював на посаді радника Офісу президента. Бігус. Інфо виявили у нього дві трикімнатні квартири в елітному ЖК «Новопечерські липки» (у власності самого Шила, ринкова вартість близько 700 тис доларів). Також у «Липках» знайшлася ще одна двокімнатна квартира і 360 кв метрів комерційної нерухомості на суму понад 2 млн доларів, записаних на дружину. Також дружина Шила має сукупно 275 кв м у клубному будинку в центрі Києва, де в неї салон краси. Ринкова вартість — близько 1 млн доларів. Крім нерухомості, на дружину Шила записані два «Мерседеси» і «Тойота». А батько Шила володіє будинком під Києвом.

До речі, вперше Артема Шило зазначили як «покровителя 1xBet» в розслідуванні InformNapalm.

Чи виправдають Шила?

У своєму телеграм каналі відомий антикорупціонер повідомив, що сьогодні 3 квітня, у ВАКС обиратимуть запобіжний захід Шилу по справі Укрзалізниці.

«Раніше я попереджав, що Татаров і ОП точно способують врятувати Шила. Чи хтось реально думає, що Шило „працював“ сам на себе, „заробляв“ під час війни тільки на трансформаторах і ніяк не ділився з старшими? Як приклад, відмазувати його можуть за аналогічною схемою, як колись рятували Татарова. Переконаний, що деякі судді з Печерського суду сплять і бачать, як же вони можуть знову бути корисними ОП. І з радістю підмахнуть будь-яке рішення, завдяки якому справу заберуть в НАБУ/САП і віддадуть в татарівські ДБР/СБУ», — сказано в повідомленні.

Також він не виключає варіант із тиском або залякуванням суддів ВАКС. Адже першим дзвіночком цього може стати повністю закритий розгляд по Шилу у ВАКС.

Захист Шила просить про закритий режим судового розгляду.

Зокрема, захист подає лист від Малюка. Про обов'язки і дії Шила. Просить не зачитувати суддю, бо може зашкодити діяльності СБУ і розголошення відомостей національній безпеці.

Своєю чергою, правозахисники кажуть, що це політична справа. А для того, щоб Шила притягли до відповідальності, їй треба надати розголосу.

«Це політична справа. Адже Шило це друг президента Зеленського з сумнівною біографією. Будуть робити все, щоб відвести від нього удар. Однак це пряма загроза всій кадровій політиці президента Зеленського. Тому, щоб Артема Шила притягнули до відповідальності має бути громадський розголос. Тобто, щоб громадськість слідкувала та не допускала таких дій. Адже під час війни не можна грабувати державу. Всі особи за це мають нести кримінальну відповідальність з повною конфіскацією майна. А ми, як свідомі громадяни, маємо це знати та вчинять певні дії відносно таких осіб, щоб іншим не повадно було», — резюмує правозахисник Дмитро Павліченко.

Довідка

Артем Шило працював в СБУ з 2012 року, з 2016 року — у Департаменті протидії кіберзлочинам. У 2021 році він звільнився з СБУ і став радником в ОП. У серпні 2022 року був призначений заступником Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України. 13 березня 2024 року з’явилося повідомлення про те, що Артема Шила звільнили з Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ, проте він залишився працювати у структурі СБУ.