Ростислав Кравець: українці залишаться найманцями та кріпаками у власній країні без закону про лобізм

Поки в Грузії протестують проти скандального закону про іноземних агентів, українські політики кажуть, що тези про будь-яке «зовнішнє управління» є виключно пропагандистською мантрою рф. Однак в Україні є велика кількість грантоїдських організацій та так званих наглядових рад, які руйнують нашу країну зсередини. Хто послаблює Україну, як з цим боротися, запитали у адвоката Ростислава Кравця.

Ростислав Кравець
Ростислав Кравець

— Як грантоїди послабили Україну за 30 років? Та чи не свідчить це, що Україна знаходиться під зовнішнім впливом?

— На жаль, Україна вчасно не звернула уваги на ці організації. Вони розросталися та їх діяльність набирала обертів. Зокрема, поступово вносили зміну в чинне законодавство. Виводили з під контролю Мін'юст, податкову, СБУ, врешті решт виникла ситуація, що організації, які фінансують за кордоном, жодним чином в Україні не контролюються. Хоча в інших країнах світу, наприклад, Франції, Японії, встановлені жорсткі обмеження для діяльності таких організацій та контроль, щодо неможливості їх втручання в діяльність виконавчої та законодавчої гілки влади. В Україні навпаки пишаються, що завдяки тим чи інших грантожерським організаціям були прийняті або не прийняті ті чи інші закони. Тобто відбувається пряме втручання у діяльність України, що заборонено законом. Зокрема, через недобросовісні організації, які отримують мільйонні бюджети та знаходяться по за зоною контролю. Замість того, щоб вводити закон про лобізм та контролювати ці організації. На жаль, контролю за організаціями немає і ми бачимо всі наслідки цих подій відсутності такого контролю.

А в Грузії, де зараз відбуваються протести через законопроєкт про іноагентів, вирішили навести лад з цим питанням. Наразі не можуть пояснити, а що ж такого поганого в цьому грузинському законі, що він викликав ніби то такий супротив у громади. Адже дуже багатьом організаціям, які отримують гранти, після прийняття цього закону доведеться не тільки отримувати кошти, а й працювати та сплачувати відповідні податки в своїй країні. Мабуть, небажання працювати впливає на їх небажання працювати. А постійне фінансування з закордону направлені відповідні акції, які проплачуються з закордону. Тому в Україні потрібно з цим давним-давно навести лад. Треба прийняти закон про іноагентів та закон про лобізм.

— Як агенти рф послаблювали Україну понад 30 років та чи можна очиститися від їх впливу?-

— Після повномасштабного вторгнення ми бачили, скільки було незрозумілих дій з Чонгаром, зняттям Нацгвардії з Гостомельського аеропорту… Врешті решт українці дізнаються, хто за цим стоїть та давав вказівки розмінувати. А також вказівки відходити та готуватися для здачі України під рашистських окупантів. Також ми бачимо їх діяльність у знищенні ВПК. І до речі, останні роки військово-промисловий комплекс останні роки очолювали іноземці. Зокрема, Абромавичус, активісти, як Мустафа Найєм. Чомусь в них не питають, що стало з Укроборонпромом. А зараз ми зброю не виробляємо, а купуємо за кордоном. А щодо рф, то велика кількість агентів росії є при владі. Ми бачимо це за наслідками російської агресії. Тому їх потрібно вичищати з влади. Однак не можна переходити під крило інших країн та організацій. Адже Україна це незалежна та суверенна країна. Тому мають дотримуватися інтереси України. В Укравтодорі та Укрзалізниці були поляки та словаки. А де ж кримінальні справи? А наслідки в Нафтогазі та інших держпідприємствах. А що доброго зробили ці іноземні наглядові ради? Що позитивного вони зробили для економіки України? Чи збільшився прибуток? Немає ніякого розквіту. Те ж саме стосується судової реформи. Адже іноземці вирішують, кого призначати, а кого не призначати. Вирішальний голос за ними. Тому з цим потрібно закінчувати. Адже згідно з Конституцією єдиним носієм влади є народ України. Тому влада не може бути узурпована. Тому треба вводити закони про лобізм та іноагентів одночасно. Однак олігархи та влада побоюються, бо не зможуть втручатися у діяльність виконавчої та законодавчої й судової гілки влади. Органи держвлади треба вичистити від агентурних, іноземних підлабузників.

— Як за так званим громадським сектором може ховається злочинне угрупування?

— Цим користуються всі. І недолугі законотворці, які ховають за цими реформами повну неспроможність керувати країною. Цим користуються іноземні агенти, а також всі ті, хто на цьому намагається наживатися та заробляти мільярди гривень. Як зараз з закупівлями та іншими тендерними процедурами. Замість того, щоб купувати в Україні, все купується за валюту за кордоном. А нам кажуть, що це міжнародні практики. Однак що ж це такі за практики шкодять власній країні?

Чи допоможе закон про лобізм боротися з зовнішнім управлінням України?

— В першу чергу з зовнішнім управлінням допоможе боротися закон про іноземних агентів. А що стосується закону про лобізм, то візьме під контроль будь-які лобізм та прийняття законів в Україні. Кожен громадянин країни буде розуміти, що за конкретним законом та змінами до закону стоять конкретні нардепи та групи. Щоб всі знали осіб, які винні в тому, що в країні стало жити гірше. Якщо вони заходять за межі, то відразу за це несуть відповідальність. Тобто закон про лобізм буде контролювати будь-яке втручання фінансових груп в законотворчу діяльність в Україні. Одразу буде видно, хто є замовником та звідки здійснюється фінансування, як у всіх розвинених країнах. Кожен українець може побачити, що за конкретним законом стоїть конкретна людина, яка вклала в нього конкретну суму. А лобісти сплатять з цього податки. Найголовніше кожен буде знати, хто є вигодоздобувачем. Тоді відразу все стане прозорим і перестануть відбуватися шалені реформи і безглузді закони, які нищать економіку України. Адже відразу буде видно хто за цим стоїть та який зиск отримує. І просто так красти олігархам буде неможливо. Для цього потрібна політична воля. Однак Рада втратила свою функцію парламенту. Тобто представляти народ. Нардепи відкрито кажуть, що вони вже нічого в країні не вирішують. Адже все вирішує перша людина в Україні. Тому парламентаризм у нас втрачено.

— Чи допоможе люстрація?

— Інститут люстрацію сьогодні не буде ефективним. Ми втратили час. Її треба було запроваджувати після розпаду радянського союзу, щоб прибрати комуністичні елементи. Зараз же для того, щоб обмежити людину у правах, має бути встановлена її провина. Без індивідуальної відповідальності може статися побудова тоталітарної країни та узурпація влади. Ми бачимо до цього призвела люстрація у правоохоронних органах, які тепер повністю розвалені.

Відповідальність має бути невідворотна. Інакше ми і далі шукатимемо господарів, які будуть нами керувати.

Як зробити так, щоб в керування Україною перестали втручатися агенти рф та лобісти?

— Треба якнайшвидше прийняти закон про лобізм та закон про іноземних агентів. При чому за прикладом США, де ці закони відпрацьовані десятиріччями. Тоді ми матимемо шанс на наведення ладу всередині країни. Також треба припинити розмови про подвійне громадянство. І провести аудит на подвійне громадянство, в першу чергу осіб, які знаходяться в органах державної влади. Після чого назавжди заборонити займати будь-які посади, які пов’язані з виконанням державних функцій. Тоді ми матимемо шанс на майбутнє. Якщо ми цього не зробимо, то можемо перетворитися на колонію та втратити власну країну. Тоді ми залишимося найманцями та кріпаками у власній країні. Цього не можна допустити. Потрібно боротися за власну незалежність та відстоювати суверенітет, який ми втрачаємо через вплив іноагентів. Тому суспільству потрібно бути трохи активнішими. Треба об’єднуватися та захищати наші права. Адже українці — вільний народ та нація. Тому незалежність треба відстоювати, а не віддавати в руки чужинцям.