Справедливий мир чи капітуляція України?

В Офісі Президента заговорили, що у листопаді планують провести Другий саміт миру, на якому має бути росія. Головна мета — справедливий мир для України. Що це означає для нашої країни, якою ціною можна досягти «миру» та чи є вихід, розбиралися журналісти.

Справедливий мир чи капітуляція України ?
Справедливий мир чи капітуляція України ?

Чи поверне Україна окуповані території?

Видання Die Welt пише, що майже ніхто в штаб-квартирі НАТО не вірить, що Україна зможе повернути окуповані території. Тому військові та дипломати з Євросоюзу та НАТО прогнозують припинення вогню в зоні конфлікту протягом найближчих шести-дев'яти місяців незалежно від результату президентських виборів у США.

За словами політолога Ігоря Чаленка, фронт дуже великий — понад 900 км активних бойових дій, тому перемовини можуть бути за умови виснаження обох сторін. І тут не стоїть питання у вірі чи не вірі західних союзників по деокупації земель, це питання, щодо потенціалу та сил оборони України.

«Маємо зрозуміти об’єктивну дійсність, що обсяги військової допомоги у наступному році можуть звузитися. Саме тому офіційний Київ змінив риторику, щодо повернення окупованих територій. Зокрема, що це буде відбуватися дипломатичним шляхом. Адже все залежить від наших можливостей. Зокрема, коли з 14 підготовлених та зібраних бригад тільки 3 мають достатній рівень озброєння, про що говорить президент, то в таких умовах звільнення окупованих територій військовим шляхом — просто самогубство. Наразі Україна перебуває у стратегічній обороні й сили йдуть на те, щоб припинити агресію рф», — каже І. Чаленко.

На його думку, якщо рф не погодиться на перемовини, то Україна буде йти на контрнаступальні дії на окремих ділянках. Саме тому треба працювати над посиленням військової підтримки нашої держави. А також посилення санкційного тиску на рф.

«Наразі ця тема відійшла на другий — третій план, хоча треба і далі посилювати економічні санкції проти рф для того, щоб економічні рф були виснажені», — підкреслює І. Чаленко.

Також він нагадав, що згідно з соціологією, у відносної більшості суспільства є запит на мирні перемовини. І на це треба зважати.

За словами, командира групи спецпідрозділу ЗСУ, снайпера Костянтина Прошинського саме Захід винен у тому, що на фронті відбувається така ситуація і Україна прогає війну.

«Ми програємо війну, тому що наші партнери на Заході не дають нам достатньо озброєння. Хоча б якби нам надавали все необхідне під час торішнього контрнаступу, то такої б ситуації на фронті не було. Без допомоги західної військової допомоги, яка містить багато авіації, систем РСЗВ, танків, артилерії, снарядів та всього іншого важкого озброєння, нам дійсно буде складно відвоювати території. Також нам мають надати далекобійні ракети та дозволити бити ними по території рф. Однак ми самостійно маємо виготовляти такі ракети. Наразі ми виграємо в розробках дронів далекої дії. Вони виготовляються в Україні. Однак цього мало», — каже Костянтин Прошинський.

На думку, народного депутата III скликання, координатора Суспільної Системи Віктора Жердицького, українців готують до капітуляції.

«У Зеленського готують новий мирний план до 1 листопада 2024 року, який, по суті, є фікцією. Також багато чого робиться, щоб у суспільстві наростали депресивні настрої, і щоб суспільство погодилося на капітуляцію під соусом мирного плану. А всі дії з підняття податків, дикої мобілізації, коли непідготовлених людей відразу кидають на передову, без бойового досвіду, дискредитаційна робота ТЦК, яка ганьбить ЗСУ, відключення електрики та багато чого іншого, робляться для того, щоб більша частина народу була готова до капітуляції», — каже В. Жердицький.

На його думку, в ОП працюють цілеспрямовано для того, щоб у листопаді вийти на багатофакторну необхідність укладення мирного договорняка, який фактично є капітуляцією та величезною загрозою для знищення української нації. Вже остаточної та незворотної.

Заморожування війни

На думку політолога І. Чаленка, майбутній перемовний процес передбачає систему стримування коштом держав гарантів, які будуть відповідати за унеможливлення подальшої агресії з боку рф.

«Саме тому йдуть перемовини з Китаєм, який може забезпечити такі гарантії. Також мають працювати чисельні безпекові угоди, які Україна уклала з іншими країнами, щоб унеможливити подальшу агресію рф. А якщо зараз не вдасться повернути окуповані території, то це можна буде зробити через 5−10 років, коли Україна вступить до ЄС. Якщо Україна покаже себе взірцем демократії і західних стандартів, то це створить умови, щодо повернення окупованих земель. Не варто забувати, що путін та путінізм не вічний. Тому Україна має робити все аби послаблювати режим путіна. Вікно можливостей повернути окуповані території — реальне. Треба підготуватися, щоб ним скористатися», — підкреслює І. Чаленко.

Він наголосив, що окуповані території ніхто не буде віддавати рф. Питання в тому, щоб припинити активну фазу бойових дій.

«Військові відходять на Торецькому та Покровському напрямку. Це показує, що не все так, як нам би хотілося. Тому потрібно посилювати озброєння. Люди не хочуть віддавати території. Все питання в тому, як спонукати рф до переведення протистояння у перемовну площину без активного застосування військового компоненту», — резюмує політолог.

Своєю чергою, за словами Костянтина Прошинського, головне питання, які будуть умови, згідно з якими Україна має сісти за стіл перемовин.

«Те, що нас посадять за стіл перемовин, не сумніваюся. Це лише питання часу. Тобто це буде на пів року раніше чи на пів року пізніше. Відбудеться це за ініціативою західних партнерів. Питання в тому на яких умовах сідати за стіл перемовин і про що домовлятися. Це наразі найболючіше питання для України. Коли нас посадять за стіл перемовин, ми маємо розуміти, які є умови на карті. Також, якщо це буде черговий Будапешт чи Мінськ, то нам буде важко і не варто погоджуватися на ці умови. Це просто буде заморожування. Якщо будуть певні гарантії, то як показує історія, багато країн та держав, потім різними путями повертали свої території. Зокрема, політичним шляхом», — підкреслює снайпер.

На його думку, якщо ж Україна підпише черговий мирний план, які ми бачимо у пресі, то це хибний шлях.

«Так звані мирні плани, які наразі з’являються в пресі та гарантії безпеки — це все ні про що. Потрібне чітке розуміння, що рф ніколи більше не увійде до України і що в нас буде достатньо сил одразу дати відсіч агресору. Інакше підписання чергового мирного плану ні до чого доброго не приведе і рф через кілька років з новими силами нападе на Україну», — резюмує командир групи спецпідрозділу ЗСУ.