Чи стала Україна сильнішою після Вільнюського саміту НАТО?

15 років пройшло між самітом НАТО у Бухаресті і Вільнюсі. Що змінилось для України? У Бухаресті в 2008 році Україна отримала «зелене світло» на вступ до Північноатлантичного альянсу.

У бухарестському тексті сказано: «НАТО вітає прагнення України і Грузії до членства в альянсі. Сьогодні ми домовились, що ці країни стануть членами НАТО», «ПДЧ є наступним кроком для України і Грузії на їхньому шляху до НАТО».

Пройшло 15 років… Україна 9 років у війні і вже у Вільнюсі проходить чергове засідання НАТО. У вільнюській декларації сказано: «майбутнє України — в НАТО», «НАТО підтверджує зобов’язання взяті на саміті 2008 року і Україна стане членом НАТО, і сьогодні ми визнаємо, що шлях України до повної інтеграції вийшов за рамки потреби ПДЧ» і ПДЧ було скасовано.

Генеральний секретар Єнс Столтенберг: за результатами саміту сказав: «різниця між Бухарестом і Вільнюсом в тому, що це змінить шлях України до членства з двоетапного процесу на одноетапний».

Президент України Володимир Зеленський за результатами саміту написав у твітері: «Безпрецедентно й абсурдно — коли немає жодних часових рамок і для запрошення, і для членства України. І коли натомість додається якесь дивне формулювання про „умови“ навіть для запрошення України».

Рішення вільнюського саміту відверто розчарувало українців. Сьогодні про результати саміту НАТО говоритимемо з Віктором Шишкіним, Суддею Конституційного Суду у відставці.

🔔 тисніть на «дзвоник», щоб отримувати сповіщення про нові відео на каналі

✅ Приєднуйтесь у соцмережах:

YouTube — youtube.com/@i-ua

Facebook — www.facebook.com/IUA.TV

Telegram — t.me/iuatv

Twitch — www.twitch.tv/infouatv