Громадська рада при Адміністрації Держспецзв’язку звернулася до РНБО

Громадська рада при Адміністрації Держспецзв’язку звернулася до РНБО з приводу загроз національним інтересам та національній безпеці України в інформаційній сфері.

Як повідомлялося раніше, наприкінці червня місяця на засіданні громадської ради було обговорена інформація щодо проблемних питань Концерну РРТ та шляхів їх вирішення.

За результатами обговорення Громадська рада прийняла рішення щодо підготовки та направлення до РНБО відповідного звернення.

У зверненні громадськість констатує, що до цього часу питання інформаційної безпеки (життєво важливі інтереси суспільства і держави) так і не стали пріоритетом для державних органів.

Як результат, на шостому році війни актуальними загрозами національним інтересам та національній безпеці України в інформаційній сфері залишаються, зокрема, не забезпечення повного покриття території України цифровим мовленням, насамперед у прикордонних районах, а на також тимчасово окупованих територіях, а також відсутність чіткої стратегії щодо розвитку цифрового мовлення в Україні загалом.

Громадськість повідомляє, що Концерн КРРТ, єдиний державний оператор телерадіомовлення, може у найближчий час стати банкрутом, і вже сьогодні фактично залишився без засобів на утримання та ремонт інфраструктури, що призводить до її фактичного занепаду та аварійно небезпечного руйнування.

При цьому Уряд країни фактично відсторонився від власних повноважень, пов’язаних з діяльністю КРРТ. З грудня 2018 року блокується призначення Генерального директора та фінансування програми розгортання державних цифрових мереж мовлення, не вирішується питання повернення заборгованості, тощо.

Громадська рада вийшла з ініціативою розгляду вищезазначеного питання на засіданні РНБО.