Відбулася робоча нарада членів Громадської ради при Держспецзв’язку

Громадськість стурбована незрозумілими кроками реформування Держспецзв’язку та просить надати пояснення

12 серпня 2020 відбулася робоча нарада в режимі відео конференції представників Громадської ради при Держспецзв’язку та експертів галузі.

Протягом останніх років між Громадською радою та підрозділами Адміністрації Держспецзв’язку була налагоджена ефективна комунікація та взаємодія, яка може бути зруйнована через незрозумілу кадрову чехарду у відомстві, недолугі висловлювання в пресі представників Мінцифри щодо нібито реформування, зокрема системи урядового зв’язку, кіберзахисту, захисту інформації в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах, тощо.

Реформування відомства назріло давно, але кожний крок повинен бути чітко виміряний, з урахуванням критичності для безпеки держави, особливо в період агресії Росії, підкріплений законодавчим та фінансовим забезпеченням, і не бути волюнтаристським.

Відсутність комунікації нового керівництва Держспецзв’язку з громадськістю породжує слухи та поширює відрив від реальності.

На думку членів Громадської ради відсутність розуміння трансформаційних процесів в Держспецзв’язку також може зупинити підготовку критичних для галузі нормативно-правових актів та законодавчих ініціатив, що, в свою чергу, матиме негативний вплив на діяльність галузі та держави в цілому.

Ось ці та інші питання були обговорені у робочій нараді Громадської ради.

За результатами обговорення учасники заходу рекомендували Голові Громадської ради терміново провести зустріч з Головою Держспецзв’язку з метою організації зустрічі з керівництвом Служби, де будуть обговорені плани та питання, які стосуються реформування Держспецзв’язку.

В разі неможливості організації такої зустрічі до 21.08.2020 року, вирішено провести засідання Громадської ради на якому узгодити подальші дії Громадської ради, зокрема щодо:

  • підготовки відповідних листів на адреси віце-прем'єр-міністра — міністра цифрової трансформації України та секретаря РНБО, а також відкритого листа до інших органів влади;
  • використання наявних інформаційно-комунікаційні ресурсів для залучення широких верств громадськості, представників засобів масової інформації, інших інститутів громадського суспільства для обговорення зазначених питань.