Слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики

21.01.2021 року об 11:00 в режимі відеоконференції, відбулося слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на тему: «Державна підтримка творчих спілок в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення».

Станом на 11:00 годину було зареєстровано на учать у слуханні більш ніж 70 учасників. Список учасників додається.

З вступним словом виступив Голова Комітету Потураєв Микита Русланович, який зазначив, що важливо сформувати змішану систему фінансування творчих спілок, це є базове фінансування та можливість залучати гранти.

Далі, надали можливість виступити Першому заступнику Міністра культури та інформаційної політики України Карандєєву Ростиславу Володимировичу, який наголосив, що державне фінансування не задовольняє потреб творчих спілок і Міністерство буде ініціювати розробку спеціальної державної програми.

Далі по регламенту, презентував свій аналітичний звіт за результатами оцінювання ефективності застосування окремих законодавчих актів, що регламентують державну підтримку творчих спілок «Державна підтримка творчих спілок в Україні» — Білаш Павло Миколайович експерт ЄС-ПРООН в Україні.

Наступним доповідачем була Гнидюк Наталія — стратегічний радник Програми USAID РАДА про міжнародний досвід діяльності професійних творчих об’єднань, яка надала презентацію «Функціонування творчих спілок. Міжнародний досвід»

В ході засідання учасниками було наголошено в необхідності оновлення законодавства. Пропозицією була розробка законодавства для підтримки меценатства, яка буде стимулювати суб’єктів господарювання, фізичних осіб, які фінансово підтримуватимуть діяльність у сфері культури і мистецтв.

На загальному обговоренні дали можливість висловити свою думку та пропозиції для вирішення проблем керівникам професійних творчих спілок, народним депутатат України та іншим запрошеним учасникам.

За результатами обговорення Комітет підготує відповідні рекомендації.

Аналітичний звіт можна дивитися тут.

Інформаційну довідку можна дивитися тут.