Підсумки засідання НКРЗІ від 21.11.2017

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія

21.11.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— прийняла рішення щодо направлення до Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку для консультування проекти законів України «Про внесення змін до Закону України „Про телекомунікації“ з метою забезпечення підвищення конкуренції на ринку надання послуг з міжнародного роумінгу» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України з метою забезпечення підвищення конкуренції на ринку надання послуг з міжнародного роумінгу».

Посилання на проект Закону — тут.

— прийняла рішення про прийняття за основу проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до розмірів плати за видачу ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України» та схвалення пропозицій щодо внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України.

За інформацією НКРЗІ, проект спрямовано на реалізацію Указу Президента України «Про забезпечення умов для впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління» та виконання Плану заходів щодо її провадження.

Мінімальний розмір ліцензії на користування РЧРУ за 5 МГц із строком дії 15 років у діапазоні 2300 МГц на всій території України, враховуючи діючу ставку рентної плати за 1 МГц (3 000,00 грн.), складає 103 000 000 грн. або 762 963 грн. за 1 МГц у одному регіоні. Таким чином, мінімальна плата за видачу ліцензії на конкурсних або тендерних засадах на користування РЧРУ за 55 МГц із строком дії 15 років може скласти 1 133 000 055 грн. (один мільярд сто тридцять три мільйони п’ятдесят п’ять) грн.

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань прийматимуться з дня оприлюднення до 21.12.2017 року.

Цим же рішенням Комісія схвалила пропозиції щодо внесення змін до Плану використання РЧРУ, які містять, зокрема, можливість застосування LTE-технології в діапазоні 2345−2400 МГц. Крім того, з метою захисту прав споживачів, необхідним є в умовах конкурсу або тендера на отримання ліцензій на користування РЧР у цих смугах, передбачати можливість забезпечення безперервності надання телекомунікаційних послуг споживачам діючими користувачами РЧР. Ці пропозиції будуть направлені до Держспецзв’язку.

— прийнято рішення про внесення змін до Плану діяльності з підготовки проектів нормативно-правових актів на 2017 рік, що пов’язано з прийняттям за основу вищезазначеного проекту постанови КМУ.

— прийнято рішення про подання до Держспецзвязку пропозицій про внесення змін до Плану використання РЧР, які передбачають удосконалення умов ліцензування смуги радіочастот 2400−2483,5 МГц з метою забезпечення ефективного використання РЧР в умовах запровадження LTE-технології в суміжних діапазонах.

За інформацією НКРЗІ, існує висока ймовірність створення у майбутньому завад для Wi-Fi з боку радіотехнології 4-го покоління, а саме, у разі запровадження LTE у діапазонах 2300−2400 МГц та 2500−2700 МГц. При існуючому принципі ліцензування у смузі 2400−2483,5 МГц доступні одночасно максимум 3 канали. Разом з тим, сучасне обладнання дозволяє використання до 13-ти каналів, з автоматичним вибором в залежності від завантаження.

НКРЗІ пропонує доповнити умови ліцензування смуги радіочастот 2400−2483,5 МГц приміткою Л03 (користування будь-яким каналом із відповідною шириною здійснюється на підставі ліцензії на користування РЧР у всій виділеній смузі радіочастот необмеженим колом користувачів для побудови безпроводових локальних мереж (доступу до Інтернет) всередині та ззовні приміщень, за умови використання радіообладнання, яке забезпечує адаптивний вибір вільного каналу та методу послаблення впливу шкідливих завад в умовах спільного користування РЧР із застосуванням технологій, здатних забезпечити ефективне використання РЧР). Такі зміни створять умови для безперешкодної роботи Wi-Fi-обладнання та безперебійності надання послуг із доступу до мережі Інтернет.

— прийнято рішення про затвердження річного Плану здійснення державного нагляду на 2018 рік. До переліку включено 85 планових заходів.